Hormonske motnje

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore.
Moderatorja: asis. dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog in asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino
TANC 

EUTHYROX ODMEREK

26.06.09 12:51

SPOŠTOVANI,
Ali je 100 ug ustrezen odmerek pri TSH vrednosti 1,17.
Imam precejšnjo aritmijo, kljub temu, da jemljem tablete 5mg CONCOR zjutraj in 2,5 mg zvečer.Hvala vam za odgovor
Spoštovani,

Odmerek 100 mcg je glede na koncentracijo TSH optimalen, kar pomeni, da ščitnična bolezen oz. odmerek zdravila zanesljivo ni razlog za motnje ritma.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
čižk 

Re: EUTHYROX ODMEREK

02.07.09 15:11

Lep pozdrav imam eno vprašanje! Stara sem 22 let in že v najstniških letih sem se zdravila za ščitnico z jodidom. Pri 16. so mi zdravljenje zaključili do novembra 2008 me ni nihče pregledal, nato sem sama svoji zdravnici predlagala da mi da pregledati kri, saj sem se slabo počutila in v letu dni zredila za skoraj 20kg. Kri je pokazala večji odstotek hormonov, nato sem šla na specialistični pregled kjer so me sedaj pol leta zdravili z tableti euthyrox 100, nekoliko se mi je povečala govša. Junija 2009 sem imela kontrolo in so mi napisali na izvid da mi ta terapija z tableti ne pomaga in da mi ne bo, ter da naj se vrnem na preged ko se mi bo golša povečala. Zanima me če je to normalno, da bi prišla šele takrat na pregled ko bo golša večja. Ali predlagate da se obrnem še na kakšnega drugega specialista?

hvala za odgovor
špela
Spoštovani,

iz napisanega ni povsem jasno, kakšno ščitnično bolezen imate. Predvidevam, da jemljete Euthyrox zaradi pomanjkanja ščitničnega hormona, kar pomeni, da boste morali jemati zdravilo trajno, pri čemer morate kontrolirati TSH pri izbranem zdravniku 1 x letno oziroma takoj ob morebitni nosečnosati. Specialist je ob pregledu najverjetneje opravil tudi UZ ščitnice, ocenil velikost (in prisotnost morebitnih gomoljev). Če je ocenil, da spremembe niso sumljive, dejansko ni potrebno imeti pogostih kontrolnih pregledov, pač pa zadostuje kontrola v primeru rasti golše.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
čižk 

Re: EUTHYROX ODMEREK

05.07.09 13:48

Lep pozdrav

Prejela sem izvide in piše nekako tako.

Palpatorno je ščitnica difuzno povečama, I. st., je minimalno povečana, grobe izoehogene strukture z majhnim manj
kot 1cm velikim izoehogenim gomoljčkom. Nivo tiroksina je zmerno zvišan TSH pa zavrt. Gre za majhno difuzno evtirotično golšo.

hvala
Spoštovani,

glede na izvid imate normalno ščitnico, z drobnim (po opisu nesumljivim) gomoljčkom. Običajno takih spremembic ne zdravimo, zadostuje, da se v primeru rasti zglasite pri specialistu. Drug problem so ščitnični hormoni - če je ob Euthyroxu TSH zavrt, bi bilo odmerek najverjetneje potrebno znižati.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Lilla

Re: EUTHYROX ODMEREK

27.07.09 20:06

Pozdravljeni,

danes sem prejela izvid pregleda ščitnice in so takšni:

TSH:3,913 mE/L (0,35-5,5)
FT4: 12,5 pmol/L (11,5-22,7)
FT3: pmol/L (3,5-6,5)

antTg: 270 KE/L (do 60)
anti TPO: 110,5 KE/L (do 60)

Ambulantno so ugotovili rahlo zvišan TSH.
Od pregledu je klinično evtirotična. TSH je v zgornjem območju normalnih vrednosti, zvišana so protitelesa TG in TPO. Ščitnica je čvrste konsistence.
UZ: žleza je rahlo povečana, hpoehogena lisasta.

Terapija: Euthpyrox 25 ug dnevno
Diagnoza: Kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto)

Pred približno enim letom mi je odpadlo približno 50 % las, ki pa so potem kmalu - kljub temu, da se nisem zdravila - počasi zrasli nazaj. Psihično se tudi že nekaj časa nisem počutila dobro. Zanima me, ali bi razvoj te bolezni lahko preprečila, če bi že prej vedela, da gre za ščitnico? Ali v mojem primeru res ne gre več brez zdravil?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,

razvoja bolezni najverjetneje ne bi mogli preprečiti, saj gre za pretežno genetsko pogojeno motnjo. V vašem primeru je glede na opis laboratorijski izvid enkrat pokazal zvišan TSH, enkrat pa izvid v zgornjem območju normalnih vrednosti. Odločitev glede uvedbe terapije v takih primerih je odvisna od različnih dejavnikov: starosti, planiranih nosečnosti, morebitnih pridruženih bolezni (zvišan krvni tlak, hiperholesterolemija,...). Euthyrox 25 mcg je nizek odmerek zdravila, ki vam bo najverjetneje koristil. Glede na mejne izvide bi morda (če niste v eni od prej omenjenih skupin) z zdravljenjem lahko še nekoliko počakali, vendar le po posvetu z vašim tirologom.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Lilla

Re: EUTHYROX ODMEREK

03.08.09 15:21

Spoštovani,

najlepša hvala za odgovor in vse dobro vam želim!

Lep pozdrav,

Lila
Kathyy

zdravljenje avtoimune hipertiroze

21.09.09 13:34

Pozdravljeni
novembra 2008 sem začela zdravljenje zaradi avtoimune hipertiroze (Athyrazol, Eutirox), simptome pa sem imela že nekaj mesecev pej, vendar jim moja osebna zdravnica ni posvečala pozornosti in jih je utemeljevala s stresom. na mojo prošnjo me je poslala h kardiologu, ki je pa takoj videl, da utrip 110 v mirovanju ni povezan s stresom, ampak s ščitnico. poslali so me k tireologu. tsh je bil zavrt, ščitnična hormona pa povečana. pred 2,5 meseci sem prenehala terapijo, ker se je stnje izboljšalo, zdaj sem bila na kontroli in je tsh spet zavrt (0,005) ščitnična hormona pa sta še normalna. ali to pomeni, da se mi bo bolezen ponovila? ali pa je to samo prehodno stanje? kakšno je zdravljenje v primeru ponovitve in možnosti uspeha?

Hvala za odgovor, lp katy
Spoštovani,

iz napisanega ni jasno, za katero obliko avtoimunske bolezni gre (bazedovka, Hashimotov tiroiditis). Ponovno zavrt TSH pomeni ponovno poslabšanje bolezni, ki bo lahko prehodne narave, lahko pa se bo še dodatno poslabšalo. Vsekakor bo potrebno spremljanje, nato pa glede na potek in obliko bolezni ev. ponovno zdravljenje, bodisi z zdravili, bodisi z radiojodom.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
nalica 

Re: EUTHYROX ODMEREK

19.02.10 11:04

Spoštovani,

V začetku januarja sem bila na pregledu pri dr. Pirnatu zaradi težav s ščitnico. TSH je bil 8,63. Glede na to in ostale vrednosti jemljem Euthyrox 50 na dan. Danes sem opravila kontrolo in TSH je 1,7, ali je odmerek Ok ali bi ga bilo potrebno še malo zvišati. Stara sem 46 let.
najlepša hvala za pomoč in odgovor!
nalica 

Re: EUTHYROX ODMEREK

19.02.10 12:30

Joj oprostite pozabila sem napisati celoten današnji izvid:

TSH 1,7 (0,27-4,2)
T4 15,57 (12-22)
T3 4,97 (3,95-6,8)

Torej TSH je padel iz 8,63 na 1,7, T4 in T3 pa mislim da sta čisto malo višja.....
Hvala

Re: EUTHYROX ODMEREK

21.02.10 17:54

Spoštovani!

Glede na vrednosti TSH, pT4 in pT3 je odmerek Euthyroxa 50 ug dnevno ustrezen. Priporočam nadaljevati z jemanjem 50 ug dnevno in kontrolirati THS pri izbranem zdravniku družinske medicine enkrat letno.

Lp

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Pika1508

Re: EUTHYROX ODMEREK

12.02.11 23:18

Pozdravljeni

Že nekaj let jemljem Euthyrox tablete 100. Zanima me kako je,če se odločim za nosečnost oz. pride nosečnost nepričakovano? Ali tabletke kaj vplivajo na razvoj otroka ali vpliva na nosečnost, ... Hvala za pomoč.
Spoštovani,

tablete Euthyroxa so za nosečnost in plod ne le popolnoma varne, ampak celo nujno potrebne, saj je ščitnični hormon ključen za normalen razvoj ploda v zgodnji nosečnosti. Če je trenutno glede na vaše lab. izvide preskrba z Euthyroxom ustrezna, priporočam v primeru nosečnosti kontrolo TSH takoj ob zanositvi, ter prilagoditev odmerka Euthyroxa, če bi bila koncentracija zvišana.

lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Nana*

Re: EUTHYROX ODMEREK

30.05.11 10:08

Spoštovani,

prosim, če mi lahko razložite, kaj vse bi lahko bilo pri novorojenčku narobe, če zdravil ne bi jemala. Kake posledice bi se poznale na rojenem otroku.
Hvala in le pozdrav!
 

Avtor: Naslov teme:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 500 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 24 minus 23?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.