Zdravstvo pri nas?

Prostor za pogovor o zdravstvu v Sloveniji. Pohvale, pritožbe, pripombe, predlogi in pobude.
nela5

Zobna prha

12.06.08 13:21

Ali ima kdo izkušnje z zobno prho?Zanima me predvsem katero znamko uporabljat? Ali pomaga proti razvoju parodontalne bolezn?
Hvala
prhica

Re: Zobna prha

12.06.08 13:33

Zobne prhe uporabljam že 20 let. Nedvomno je koristna in dejansko pomaga ohraniti zdrave dlesni in zobe. Začela sem z Iskrino prho, ki je bila daleč najbolj kvalitetna in ji danes nobena druga firma ne seže do kolen. Pogojno dobra je tudi Rowenta. Če imaš možnost, naj ti prodajalec ob nakupu demonstrira moč vodnega curka. Če je ta slab, je sploh škoda, da kupuješ tako prho, saj ti bodo vsi koščki hrane in obloge ostali med zobmi.
Sploh moraš pa sama prit do kriterijev, kaj je dobro in kaj ne. Vse to pa dobiš s prakso, kajne? Torej veselo v nakup, pa kar bo, pač bo.
Vijolica1

Re: Zobna prha

12.06.08 13:36

jaz bi se najprej posvetovala z zobozdravnikom... imam začetno obliko paradontoze, neko sklenino ki se obrablja al kaj že in posledično striktno prepoved uporabe zobne prhe...
prha

Re: Zobna prha

12.06.08 13:38

mislim, da je najbolj učinkovita ravno proti paradontozi. če se ta še ni začela, ker krepi dlesni, da so bolj čvrste. če pa če imate paradontozo se pa raje posvetujte z zobozdravnikom. mi imamo braunovo. važno je, da se nastavi jakost prhe na veliko stopenj, ker moj mož uporablja na 3, ki je zame kot dež, jaz pa na 7, skoraj na ful.
neška

Re: Zobna prha

12.06.08 15:33

Zobno prho so mi odsvetovali 3 zobozdravniki. Baje, da bolj kot ne škoduje zobem oz. dlesnim. Priporočali so mi zobno nitko.
Mi jo sicer imamo doma, uporablja jo mož, ki je z njo zadovoljen. Vprašaj še na forumu stomatologija.
Ariadne

Re: Zobna prha

12.06.08 16:26

Navedeno
neška
Zobno prho so mi odsvetovali 3 zobozdravniki. Baje, da bolj kot ne škoduje zobem oz. dlesnim. Priporočali so mi zobno nitko.

ma pri teh zobozdravnikih tud ne veš...
večina se jih nad električnimi krtačkami in zobnimi prhami zgraža
Marko 

Re: Zobna prha

12.06.08 23:18

Meni jo je zobozdravnica priporočala, zdaj pa vedi... Jo že kar dolgo uporabljam in nimam nobenih težav.
alenka **

Re: Zobna prha

13.06.08 08:40

TUdi jaz imam paradondtozo. Bila na treh operacija in mi je ravno Paradontologinja svetovala da naj uporabljam zobno prho in sonic krtačko. Ker sem krtačko že imela sem si nabavila še prho. Imam jo od oral-b. Zelo močna im je super.
lp

Re: Zobna prha

05.03.09 20:01

Pri uporabi zobne prhe moramo paziti, da curek usmerimo tako, da ne odmikamo dlesni, drugače je pa v redu. Moč curka mora biti pa čimmanjša za medzobne prostore. Dlesni masiramo tako, da rahlo usmerimo curek od dlesni proti zobem. V tem je vsa umetnost.
denticare

Re: Zobna prha

21.06.10 11:42

Za dejansko higieno ust in zob brez prhe ne gre. Nitke so dobre pri otrocih, ki še nimajo plomb. Ko so enkrat plombe v ustih se nitke zaradi njih samo cefrajo, če spšloh prideš z njimi med dva zoba. Zobna prha je tu nenadomestljiva in prepreči marsikatero vnetje obzobnega tkiva zaradi delcev hrane ki zaidejo med zob in dlesni.

Seveda je pa prho treba pravilno uporabljat. Ne sme se je usmerjat naravnost med zob in dlesni saj bo hitro prišlo do krvavitve. Če kaj zaide med zob in dlesen, kar praviloma pripelje do vnetja, ki ga je že marsikdo po nepotrebnem plačal kar s puljenjem zoba, čeprav je bil vzrok v zaostalih delcih hrane, je treba to spraviti ven z blažjim stranskim curkom ne pa z močnim direktnim. V pol ure potem otekline ni več in zob zaradi morebitne napačne diagnoze ali zobarjeve malomarnosti je rešen.

Sicer se zobno prho usmerja le med zobe, torej tja kjer naj očisti to, kar ščetka ne more, ne pa pod dlesni ipd.

Krtačenje jezika s ščetko in zobna prha sta temelj zdrave ustne votline. Žal se mnogi tega ne zavedajo in obdarjajo bližnje z ustnim zadahom, ki te vrže v trans, sebe pa z nenehnim virom okužb.
waterpik

Re: Zobna prha

20.02.12 08:55

Tole je najbolj prodajana, vsaj kolikor je meni znano, zobna prha http://www.dentalstudio.si/Izdelek/zobna-prha-wp100e-1671451.aspx,

Imam jo tudi sam in kot mi pravi zobozdravnik imam dlesni zdrave tudi v medzobnih prostorih in niti sledu o paradentozi.

Priporočam,

Slavko.
Erazem

Re: Zobna prha

31.03.12 10:02

Tudi jaz sem kupil zobno prho znamke Waterpik in sem res zadovoljen z nakupom.

Priporočam, ne bo vam žal.
Revija Cita

Re: Zobna prha

11.09.14 12:54

Zobna prha je edina ki lahko očisti medzobne prostore kot je treba. Mini delci hrane ostanejo tudi po zobni nitki.
Meni se zdi perfektna.
 

Avtor: Naslov teme:
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 12 minus 10?