Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema

Učinkovita metoda zdravljenja za vse, ki vam bolečine otežujejo vsakdanja opravila.
Moderator: Sergey Fedorov, dr. med., specialist manualne medicine

Nov zdravnik v Ljubljani - Sergej Fedorov, dr. med.

avatar Ivan Zrimšek 27.05.08 20:11
Obveščamo vas, da smo zaposlili dodatno moč v našem podjetju in sicer Sergeja Fedorova, dr. med.
V naši ordinaciji dela že dober mesec in dosega odlične rezultate.
Dr. Fedorov je rojen leta 1961, medicinsko fakulteto je končal leta 1985, nato pa se je izpopolnjeval v smeri nevrologije in manualne terapije. Dosegel je najvišjo stopnjo nevrologa (I. kategorije), specializiral tudi mehke tehnike manualne medicine, akupunkturo, akupresuro in refleksoterapijo.
Kot asistent profesor je zadnja 4 leta tudi predaval manualno terapijo in fizioterapijo na Beloruski državni medicinski univerzi v Minsku.
Glede na to, da je dr. Evdakov trenutno na specializaciji v Moskvi, dela dr. Fedorov tako v Ljubljani kot tudi v Mariboru (torek, četrtek).
Do predvidoma sredine junija, ko se bo dr. Evdakov vrnil iz Moskve, bo dr. Fedorov tudi namesto njega odgovarjal na vaša vprašanja.
Prepričani smo (in tega se veselimo), da bo dr. Fedorov s svojim znanjem in izkušnjami uspešno pomagal marsikateremu forumovcu.

MO-GY d.o.o.:
Ivan Zrimšek, univ. dipl. ing.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar NIKA006 04.11.08 09:03
Spoštovani!
Na vas se obrača z vprašanjem in sicer:
Bolečine v levi peti se pojavljajo že pol leta, v zadnjem mesecu pa so se zelo povečale, najbolj me boli pri hoji, takrat se bolečina tudi stopnjuje. Bolečina se mi takrat razširi po celem stopalu in me peče (mesto bolečine je takrat vroče). Nog tudi sicer nimam hladnih. Kaj mi lahko svetujete?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar NIKA006 04.11.08 09:09
Že mesec dni imam bolečine v zapestnem sklepu palca, bolečina se stopnjuje, sklep je otekel in čedalje težje gibljiv. Zdravnik meni, da mi stiska kito in da je potrebna operacija. Ali menite, da se da problem rešiti še kako drugače?

Vnaprej hvala za vaše odgovore!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Aleksander Evdakov
Moderator
05.11.08 09:58
V vašem primeru sta dve možnosti: ali gre za zategnjeno kito palca (žal ne morem povedati katera, ker ne vem, pri katerem gibu s palcem imate težave) ali pa gre za nadraženost hrustanca na sklepni površini palca (kot začetek morebitnega revmatoidnega obolenja). Mogoče je bila kdaj vsaj majhna poškodba, mogoče je vzrok ponavljanje rutinskih gibov doma ali v službi, vsekakor imam premalo podatkov. Če je oteklina prisotna že dlje časa, gre lahko za kaj resnega, zato vam svetujem, da pridete čimpreje na pregled.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr.med.

Mogy d.o.o.
http://www.mo-gy.si
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar glpoldi 02.12.08 09:17
Lep pozdrav!

V naprej se vam opravičujem za obliko in dolžino pisma ker bi vam rad povedal v eni sapi vse moje težave. Sedaj sem v staležu in čakam na rezultate CT glave, bolečina za lopatico (posebej na pritisk) ter vrtoglavice - omotice na vonj pa še kar vztrajajo.

Pozdravljeni!

Moja težava je omotica oz. vrtoglavica (ne vem kako naj rečem, da bo prav?) In sicer, ko pridem v stik z vonji, kot so npr.: »cet« (pril), mehčalec, pralni prašek, parfum, barve, čistila, dim (cigaretni, izpušni, kurjava-drva,...), bencin, nafta, dišave za wc, pohištvo-novo, olje pri cvrtju, včasih tudi, ko se najem (cvrtje).....;

Bolečina v levi lopatici pa se pojavlja "vzporedno" in seva v levo roko.

Sprva se mi začne vrteti nato postanem "nestrpen", kot bi bil "pijan,zastrupljen",.. postane mi slabo, čutim povišanje telesne temperature,…,včasih tako, da me sili na bruhanje.

Zgodovina težav:
Težave so se začele, ko sem zamenjal delovno mesto jan. 2006. In sicer sem prej delal, kot offset tiskar. Januarja 2006 pa sem prosil za premestitev v oddelek barv-mešalnico zaradi enoizmenskega dela in možnosti napredovanja. Sedaj sem vodja oddelka barv in sem s službo zadovoljen in ne iščem potrdil za menjavo službe, kot misli večina zdravnikov, ko jim povem za moje mnenje o težavah.
Delo v mešalnici barv je potekalo v zaprtem prostoru, ki je slabo prezračevano in v tem prostoru so tudi barve,topila,čistila,hlapljive snovi,...
Podobne težave sem imel od vsega začetka vendar po šestih,sedmih urah dela v pisarni-laboratoriju.
Potem sem 6.4.2006 imel "napad" v pljučih, ko sem se "najedel" dima vendar so zdravniki posvečali pozornost infiltratu na pljučih, ki je bil na nogah prebolela pljučnica. Od takrat naprej imam tudi to bolečino za levo lopatico.
Spomladi napadi astme pregledan na Golniku, kjer so mi jo v »izmeček« tudi potrdili. . Predlagali naj shujšam (Imel 98kg, sedaj imam 82kg).
Leta 2007 sem imel poškodbo vreznino na prstu leve roke in sem dobil cepivo proti tetanusu (vse tri) in en mesec kasneje še poškodbo glave, udarec v glavo ,zlomljen nos,…
Od teh poškodb so se moje težave stopnjevale in sicer imam čisto suh nos (nič sluzi) sluz pa imam v "sapniku" in imam občutek zjutraj, kot da imam sapnik, požiralnik opečen in da sluz (zelen,rumeno-zelen), prihaja iz pljuč oz. želodca. Po jedi skoraj vsakokrat izpljunem obilnejši izmeček, kot da bi mi hrana očistila požiralnik!? Večkrat tudi občutek srbenja za sapnikom po hrbtu.
Spomladi 2008 sem si dal narediti nadzidka zgoraj levo 5.in 6. ter desno zgoraj 4.in 5.. Imel sem bolečina levo zgoraj na 6. pod nadzidkom vendar mi je zobozdravnik dejal, da je to zato ker je sveže brušen (slikanja zob pa ni bilo pred izdelavo nadzidkov). En mesec nazaj mi je nadzidek padel dol in je bilo lepilo čisto rumeno pod 6. Zobozdravnik mi ga je prilepil nazaj, ponoči so bile bolečine neznosne, zjutraj naslednji dan mi ga je odprl in se je vlil gnoj iz zoba. Sedaj imam zob odprt oz. zdravilo v njem, ortopan in rtg., pa sta pokazala kronično vnetje čeljustnih sinusov nad nadzidki.

Občutljivost na vonjave se mi je povečale tako močno, da ne morem več biti v kuhinji, ko partnerka pomiva posodo, ležati v postelji na kateri je posteljnina oprana z mehčalcem, točiti gorivo v avtomobil na bencinskem servisu, v trgovini imam problem v oddelkih kjer so pralni praški, parfumi,barve,čistila,...zato se jih izogibam.

Čakam na pregled občutljivosti na kemikalije 19.11.2008 na Golniku.
Že opravil:
PAAK:blaga hipokapnija s pCO2 4.11,pH 7.47, dej.bik. na spodnji meji norme 21.9 pO2 14.0
Izvid govori za akutno hipokapnijo ne pa tudi kroničnost hiperventilacijskega sindroma.

Čakam še tudi na CT glave, ki ga imam 26.11.2008.
Že opravil:Ni še izvida.

Pregled ORL 30.10.2008 St. ORL: nekoliko nabrekel dlesen levo zgoraj druga b.p.,
RTg o.v. obrobno zasenčena sluznica lev. čeljustnega sinusa, Dg.: RHnyitis
chr.alergica i.o.,Astma, St. psot Vertigo
Pregled v Topolšici 20.10.2008 Astma urejena (v staležu sem od 20.8.2008) brez
flixotida cca. en mesec prenehal zaradi "omotic-vrtoglavic".
Dg.: Omotice R42, Hyper/paraosmia?, Neopredeljene bolečine za levo lopatico, nerb, astma

Ko sem iskal na netu obrazložitev za Hyper/paraosmia sem naključno našel MCS-
Multipla Chemical Syndrom , ko sem osebni pulmologinji omenil MCS mi je le ta odvrnila, da ne pozna te bolezni ter, da preobčutljivost na kemikalije ni v povezavi z napadi astme?
Predpisala zdravilo Nasonex 50ug zjutraj dva vpiha in Sterimar večkrat na dan. Od spomladi ne pijem alkoholnih pijač vendar so jetrni testi bili še vedno slabi.

ZAČETEK IN OPIS BOLEČIN IN TEŽAV ZA LOPATICO,KI SO NASTALE PO "NAPADU" 6.4.2006 (korespondenca s Prim. Boris Cibic, dr. med.)

BOLEČINA V PRSNEM KOŠU
Napisal: glpoldi
Datum: 27.12.2006 09:20


LEP POZDRAV!

GLEDE NA TO, DA JE BOLEČINA ŠE KAR PRISOTNA IN DA SO KARDIOLOGI "IZKLJUČILI" SRČNE TEŽAVE SE OBRAČAM NA VAS IN VAM POŠILJAM OPIS MOJIH TEŽAV OZ. POGOVOR S KARDIOLOGOM.
V NAPREJ HVALA IN SREČE TER ZDRAVJA V PRIHAJAJOČEM NOVEM LETU 2007 GREGOR.

p.s.: Zanima me ali bi iz takratnega CT toraksa lahko razbrali "poškodbo mišice", ker je bil takrat poudarek na pregledu pljuč oz. infiltrata in ne bolečega mesta.

bolečina v prsih
Avtor: glpoldi
Datum: 25-05-06 10:04

LP!
DNE 6.4.06 OB 22h NA IPP
Popoldne sem delal (kuril) veje; delo z vilami pretežno v prsnem-ramenskem
delu, po tuširanju sem se zleknil na kavč, popil pivo in pokadil "zadnjo"
cigareto (3 dime), ker se nisem počutil dobro (mislil sem, da sem "zmatran")
sem se odpravil spat, ko sem se ulegel se je začelo močno utripanje srca in
šum v levem delu prsnega koša, za lopatico, kot bi mi nekaj teklo ali "vrelo" ali spuščalo?
Sililo me je na bruhanje, bolečina pa je postopoma naraščala in zajela celo
levo stran pk.
Dobil injekcijo tramala in bolečina je popustila, AKUTNO MIOKARDNO LEZIJO
IZKLJUČILI IN PNEVMOTORAKS IZKLJUČILI.
NAŠLI INFILTRAT V LEVIH PLJUČIH NAPOTEN K PULMOLOGU,
18.4.06 POSNET CT TORAKSA
26.4.06 RTG p.c.INFILTRAT IZGINIL
in LEVI HILUS NEKOLIKO POVEČAN?
29.5.06 KONTROLA PRI PULMOLOGU
NAPOTEN H KARDIOLOGU
16.5.06
EKG:sinusni ritem, nakazana obremenitev l.atrija,PR 0,12.
CEM:Tekač po Bruceu do 11.5 Metta, do fr. 155 in porasta pritiska 160/80.
Med obremenitvijo registrirane denivelacije ST 2,6mm v tretjem odvodu.
V prekordijalnih odvodih je maksimalna denivelacija v V5 odvodu 1,3mm
ascedentnega tipa v V5 odvodu;
Dg.: LGL SINDROM

TIŠČOČA BOLEČINA ŠE KAR PRISOTNA
PROSIM ZA VAŠE MNENJE IN V NAPREJ HVALA!
p.s.:ČAKAM NA UZ RAME IN ORTOPEDA
lahko pošljem izvide od kardiologa-testa in od pulmologa
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: Boris Cibic
Datum: 26-05-06 14:01

Spoštovani,

Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da so zdravniki izključili prizadetost srca. Obstaja možnost, da je bil pljučni infarkt vzrok za prvo slabost in, da je sedanja bolečina verjetno posledica sprememb v sklepih ali mišicah prsnega koša.
LGL sindrom je blaga motnja v prevajanju dražljajev v srcu, kar ni vzrok za trenutne težave.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: glp
Datum: 27-05-06 14:29

LP!

NAJPREJ SE VAM ZAHVALJUJEM ZA ODGOVOR IN VAS PROSIM ZA RAZLAGO PLJUČNEGA INFARKTA IN KAKŠNO JE ZDRAVLJENJE-TERAPIJA TER KAKŠNE SO MOŽNOSTI ZA PONOVITEV LE TEGA?KAKO DOLGO LAHKO TRAJA TAKŠNA BOLEČINA (CCA.?) OZ., DA SE SKLEPI IN MIŠICE "NAGLIHAJO"??

p.s.:STRAH ME JE DA SE ZOPET, NEBI "PRETEGNIL!?" IN ZARADI TIŠČOČE BOLEČINE NE UPAM OZ. DELAM SAMO LAŽJA DELA OKOLI HIŠE, TER ZVEČER ZASPIM V STRAHU S POSLUŠANJEM SAMEGA SEBE. VEM, DA TO NI PRAV, SAJ ZARADI TEGA TRPI TUDI "DRUŽINSKO" ŽIVLJENJE.
HVALA IN LEP POZDRAV.
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: glp
Datum: 28-05-06 09:42

LP!

HVALA ZA ODGOVOR IN KER SEM LAIK ME ZANIMA KAJ JE TO PLJUČNI INFARKT KAKŠNA JE TERAPIJA IN KAKŠNE SO OMEJITVE.

p.s.:DO KAKŠNIH SPREMEMB SKLEPOV IN MIŠIC PRIDE TER KAKO DOLGO CCA. JE LAHKO BOLEČIN V PRSIH PRISOTNA

HVALA.
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: Boris Cibic
Datum: 29-05-06 14:48

Spoštovani,

"Pljučni infarkt" je ime za bolezen, ki je posledica zamašitve pljučne arterije (dovodnice). Če se zamaši drobna žila, so znaki lahko komaj prisotni (rahlo zvišana telesna temperatura, kratkotrajno slabo počutje, oteženo dihanje, ipd). Čim večja je zamašena žila, tem večje so tudi težave. V najhujši obliki je pljučni infarkt smrten. Pljučni infarkt se navadno pozdravi v 2-3 tednih. Preventivno dajemo bolnikom še skozi nekaj mesecev ustrezna zdravila. Pri bolečinah v prsnem košu zaradi prizadetosti mišic ali sklepov (ramena, hrbtenica) ukrepamo različno (tablete proti bolečinam, obsevanje, masaža, itd.).

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: glpoldi
Datum: 30-05-06 13:33

LP

Hvala za obrazložitev!
Dne 29.05.2006 sem imel kontrolo pri pulmologu in sem ga vprašal za pljučni infark;
Le-ta mi je zatrdil, da se pri pljučnem infarktu, infiltrat nebi resorbiral v tako kratkem času oz. sploh ne in bi bil na rtg. dne 29.05.2006 prisoten?? oziroma bi ga na CT videli?

p.s.: starost 33 let, višina 173, teža 82kg
ZDRAVIL NISEM DOBIL
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: Boris Cibic
Datum: 30-05-06 15:15

Spoštovani,

Dne 06.04.2006 so našli infiltrat v levih pljučih. Dne 26.04.2006 infiltrata ni več bilo.
Izgleda, da infiltrat ni bil vzrok za vaše akutno poslabšanje počutja. V vaših dopisih ni razvidno, na kateri vzrok za vašo težavo so zdravniki predvsem posumili. Ali je šlo samo za težave, ki so bile posledica "srčnega napada" in je bil manjši pljučni infiltrat nepomemben samostojni pojav, bi težko presodil tudi zato, ker nimam podatkov o izvidih krvi. Verjetno niso zdravniki ob ugotovitvi infiltrata sploh posumili na pljučni infarkt. Po literaturi, s katero razpolagam, se manjši pljučni infarkti "raztopijo" v nekaj tednih, celo v enem tednu. Vsekakor zelo upoštevam izkušnje vašega pulmologa.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: glp
Datum: 30-05-06 19:10

Lep pozdrav!

Hvala za tako hitre odgovore in obrazložitve.
Tudi sam ne dvomim v strokovnost in izkušnje mojega pulmologa, želim samo razjasniti, kaj se je 6.4.06 zgodilo z mano in mogoče dobiti "nevtralno"- drugo mnenje, ne da bi pri tem omenjal katerokoli ime in s tem koga prizadel.
Saj sem šel na IPP zaradi močne bolečine (tiščoča je še kar prisotna), zdravili oziroma preiskovali pa so infiltrat, ki verjetno ni bil povezan s to bolečino in je bil "naključno" najden.

p.s.:Če dobim izvide od krvi z dne 6.4.06 in kasnejše vam jih posredujem, če lahko?

ŠE ENKRAT HVALA ZA RAZUMEVANJE
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: Boris Cibic
Datum: 01-06-06 14:39

Spoštovani,

Veselila me bo vsaka informacija.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: glpoldi
Datum: 06-06-06 07:15

Lep pozdrav!

Izvid od krvi dne :06.04.2006 ob 23:35

Rezultat Enota Referenčne vrednosti

k-Hb 138,50 g/L (120,00-180,00)
k-Erci 4,20 10/12/L (4,20-6,30)
k-Lkci 8,45 10/9/L (4,00-10,00)
k-Ht 0,40 1 (0,37-0,54)
k-TROMBO 178,00 10/9/L (140-360)
k-MCV 94,57 fL H (81,00-94,00)
k-MCH 33,05 pg H (26,00-32,00)
k-MCHC 349,40 g/L (310,00-360,00)

p-D-DIMER 51,00 ug/L (0,00-160,00)

s-UREA 4,40 mmol/L (1,70-8,30)
s-GLUK 5,58 mmol/L (4,22-6,11)
s-KREAT 80,00 umol/L (44,00-106,00)
-KALIJ 3,10 mmol/L L (3,80-5,50)
s-NATRIJ 138,40 mmol/L (135,00-145,00)
s-KLORIDI 100,60 mmol/L (95,00-105,00)
s-URATI 349,00 umol/L (150,00-430,00)
s-BIL 9,70 umol/L (0,00-17,00)
s-AST 0,27 ukat/L (0,00-0,58)
s-ALT 0,46 ukat/L (0,00-0,74)
s-GGT 1,00 ukat/L H (0,00-0,92)
s-AF 1,76 ukat/L (0,58-2,15)
s-LDH 2,34 ukat/L (0,00-4,13)
s-CK 1,48 ukat/L (0,00-2,85)
s-CRP 24,10 mg/L H (0,00-5,00)
s-D-BIL 3,70 umol/L (0,00-5,00)
s-cTnT : pod 0,01 ug/L

Od 29.05.2006 si merim tudi krvni tlak zjutraj in zvečer:

tlak utrip ura

29.5.06 107/73 71 19,30
30.05.06 120/78 66 5,20
121/75 89 21,20
31.05.06 119/77 75 5,20
106/70 81 21,10
01.06.06 128/77 79 5,20
116/74 73 21,20
02.06.06 122/89 68 5,15
120/69 70 21,00
03.06.06 115/68 63 8,30
105/65 70 23,20
04.06.06 110/67 62 8,35
116//75 68 12,00
21,00
05.06.06 116/82 64 5,00
102/75 69 21,30
06.06.06 126/77 67 5,30

Upam, da mi boste glede na izvid, lahko povedali kaj več.
HVALA!
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: Boris Cibic
Datum: 06-06-06 12:55

Spoštovani,

Hvala za vse poslane izvide do 06.06.2006. Vsi izvidi so v mejah normale razen izvida CRP, ki je 24,10 mg/L (normalna vrednost CRP je pod 5 mg/L). Vzrokov za porast CRP je zelo veliko, med njimi pljučnica, pljučni infarkt, vnetje mišic ali reberne mrene, itd. CRP je lahko zvišan tudi pri zdravih starejših ljudeh. Očitno niso zdravniki dali posebnega pomena navedenemu izvidu.
Vrednosti krvnega tlaka so optimalne in prav tako srčna frekvenca.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: glp
Datum: 06-06-06 19:03

HVALA ZA ODGOVORE NA VPRAŠANJA IN OBRAZLOŽITEV VSEH NEJASNOSTI, KATERA SEM VAM ZASTAVIL.
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: glp
Datum: 09-12-06 20:00

Lep pozdrav!

Kar nekaj časa je minilo od zadnjega sporočila in bi vas najprej prav lepo pozdravil ter obenem zaželel zdravja in veselja ob prihajajočih praznikih vam in vsem vašim.

starost 34 let, višina 173, teža prej 82kg sedaj nazaj 90kg
ZDRAVIL NISEM DOBIL, KADIM ŠE NE
BOLEČINA V PREDELU LEVE STRANI PRS SKOZI ZADAJ NA LOPATICO IN VŠASIH V PREDEL RAME IN VRATU ŠE PRISOTNA IN MOTEČA.

Pregledi:
SCINTIOGRAFIJA PLJUČ-b.p. zgornji del pljuč je slabše predihan drugače normalno.(ni znakov pljučnega infarkta)
ULTRA ZVOK ABDOMNA-Jetra so primerne velikosti in strukture. Žolčnik in žolčni vodi so b.p.;Trebušna slinavka in vranica sta ultrazvočno b.p.;Obe ledvici sta primerne lege, velikosti in uz b.p.;Sečni mehur je primerne debeline stene in uz b.p.; Prostata je primerne velikosti in strukture. V abdomnu ni videti proste tekočine ali UZ manifestnih TU formacij. 14.09.06
ULTRA ZVOK SRCA - DP 2,0, IVS 0,84/1,02, LP4,9/3,4, zadnja stena 0,96/64, FS 30 ,EF 58%
Normalno velikLP, ki se normalno krči in ne kaže znakov regionalnih krčljivostnih motenj v mirovanju.
Transmitr. pretok je normalen, brez znakov za moteno diast. ali sist. funkcijo LP. Mitralka je morfol. in funkc. brez posebnosti.
Aortna zaklopka je nežna, se normalno odpira, brez funkc. sprebemb. Desne votline so primerno velike, ni pljučne hiprtenzije. Perikardna špranja je fiziološka.
Menim, da so trenutne bolečine, ki jih navaja, posledica cervikobrahialgije.

ZANIMA ME KAJ JE TO CERVIKOBRAHIALGIJA OZIROMA ALI SO BILE MOJE TEŽAVE Z DNE 6.4.06 POVEZANE S TEM???
MOGOČE BI MORAL PROSITI ZA MNENJE STANOVSKEGA KOLEGA (ORTOPEDA, NEVROLOGA,...)?

V NAPREJ HVALA IN VESELE PRAZNIKE

p.s.: MARCA SEM ZAMENJAL DELOVNO MESTO IZ GIBLJIVEGA NA PRETEŽNO SEDEČE DELO!?
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: Boris Cibic
Datum: 14-12-06 17:30

Spoštovani,

Ponovno sem prebral najino korepondenco (25.05. - 06.06.2006). Želeli ste dobiti odgovor v zvezi z bolečinami v prsnem košu. Simptomi, ki ste jih navajali, so dopuščali sum, da so težave posledica prizadetosti notranjih organov, izgleda pa da so bile posledice prizadetosti "lokomotornega aparata" v predelu vratnih vretenc ("cerviko" = vrat, "brah" = roka, "algija" = bolečina). Verjetno bo koristno tudi mnenje ortopeda.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Odgovorite na to sporočilo


Re: bolečina v prsih
Avtor: glpoldi
Datum: 15-12-06 13:17

LEP POZDRAV!

Hvala za odgovore in nasvete.
Posredoval sem vsa moja vprašanja in odgovore tudi mag. Martin MIKEK dr.med.;
Upam, da bom našel odgovor na mojo "poškodbo", ki se mi je pripetila 06.04.06 kajti še vedno imam predsodek, če grem na daljšo "službeno" pot z avtomobilom sam (npr. Dunaj), ali bom "zmogel".

p.s.:Vem, da je tako razmišljati narobe, vendar imam v podzavesti ta strah.
Še enkrat NE potrebujem potrdil za službo, rad bi samo normalno zaživel, delal, gledal kako odrašča 4 letna hči Timeja, hodil v trgovino, "tankal" avto, dokončal hišo,...

p.s.:Se opravičujem za širok opis vendar želim, podati čim več podatkov ne glede na morebitno nepovezanost med njimi.

Če mi lahko kakor koli pomagate vam bom zelo hvaležen. Pripravljen sem ostati tudi v bolnišnici za vse potrebne preiskave. Hvala! LP Gregor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar glpoldi 14.12.08 09:18
Lep pozdrav!

Opravil sem pregled pri prim. Vrabl na Ptuju. Predvideva, da bolečina izhaja iz c3/c4 vratne hrbtenice.
Ker imam probleme z omoticami, ko pridem v stik z vonjavami (cet, pril, bencin, dim, cvrtje-olje, ...) delam tudi v mešalnici barv, kjer se mi je zadeva začela; pojavi se mi tudi slabost in me sili na bruhanje.
Ker se bolečina za lopatico pojavlja vzporedno menim, da so težave povezane!?
Zanima me ali so lahko težave z jetri, kot filter za strupe oz. kemikalije in hrbtenica kako povezane?

Hvala.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Aleksander Evdakov
Moderator
20.12.08 18:26
Tradicionalna kitajska medicina (TKM) pravi, da gre med vretenci C3 in C4 meridian žolčnika, meridiana žolčnika in jeter pa sta povezana med seboj. Predlagal bi vam metode TKM (akupunktura, zeliščna terapija, dieta itd. Od zdravilcev lahko priporočam dr. Papugo in dr. Osojnika.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr.med.

Mogy d.o.o.
http://www.mo-gy.si
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar irena.s 25.09.09 11:47
Pozdravljeni

prosim za razlago izvida
Lumbalna hiperlordoza.Težišnica ledvene hrbtenice je pomaknjena navzpred.
Sacrum acutum.
Diskartroza v segmentu L5-S1.
Hipoplazija 12.para reber.

Imam grozne bolečine, trenutno me obešjo na trakcijsko mizo, malo mi je sicer boljše,
a predvidevam, da bi me zdravnica na podlagi tega izvida morala poslati še k ortopedu, al?
Kje lahk poiščem kako samopomoč, strah me je namreč da gre to vse prepočasi in bom prej
končala na kakšnem vozičku...
Hvala v naprej za Vaš odgovor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
04.10.09 13:55
Na osnovi navedenega je zelo težko odgovoriti.
Glavni problem je diskartroza L5-S1, pri tem gre za obrabo diska in prisotnost spondilartroze.
Najbolje je, da pridete k nam na klinični pregled in ocenimo možnosti zdravljenja.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Aljažcar 17.02.10 13:58
jaz čutim bolečine v desni nogi (predvsem ritnici), ki se nato razširi po celi nogi ob morebitnem predklonu. ta bolečina se je pojavila pred dobrimi 3 leti a ni bila tako huda sedaj zadnji mesec se ja pa stanje močno poslabšalo zato bi temu rad naredil konec, zadnje čase pa čutim tudi mravljince predvsem v desnem stopalu. Najboj se bolečina čuti zvečer, ko sm utrujen. Drugi teden sem naročen na slikanje in pregled v Valdoltri. Star sm pa 22 let in srčno upam, da ni kaj takega da bi potreboval operacijo. Verjetno mam v spodnjem delu hrbtenice) ukleščen živec, ki mi povzroča potem bolečine in omejeno gibanje. kaj mi priporočate?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
20.02.10 18:32
Imate prav, verjetno gre res za vkleščenost živca L4-L5 ali L5-S1. To se pri vaši starosti rado zgodi zaradi preobremnjenost, predvsem ob raznih športnih aktivnostih ali treningu.
Počakajte na slikanje in izvid v Valdoltri, vsekakor pa se lahko s slikami oglasite tudi pri nas za mnenje, morda celo zdravljenje, običajno podobne probleme lahko rešimo.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sigor 22.02.10 18:13
Lep pozdrav,
star sem 31 let, pred 4 meseci se mi je za čela pojavljati močna pekoča bolečina v desnem stegnu, vedno na istem mestu, najprej le po vsake par dni nekje od začetka januarja pa se je stopnjevalo in je postajal dnevna močna bolečina. Poslan sem bil na slikanje hrbtenice saj naj bi nekaj pritiskalo na živec. Izvid slikanja: vidna je izravnavna fiziološka lordoza z nakazano dekstrokonveksno deviacijo LH. Na L1 s strani spodnje terminalne plošče dorzalno suspektna Schmorlova hernija. Korpus L1 nekoliko klinasto deformiran. DD. bi lahko šlo za spremembe v sklopu Schoermana.
Ali je bolečina ki se pojavi nekajkrat dnevno in izredno zapeče, ter drži po minuto povezana z hernijo....bo potrebni operativni poseg?...se stanje lahko še poslabša?....je rekreativna športna aktivnost še priporočena..?
hvala za odgovor,
lp igor
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
28.02.10 17:55
Schmorlova hernija in klinasti del sta posledica stare poškodbe (dvigovanje bremen, padec) in verjetno zaradi njiju nimate bolečin, zato operacija seveda ne pride v poštev.
Vzrok za bolečino v desnem stegnu je po moje nekje drugje, verjetno v spodnjem delu ledvene hrbtenice - ali gre za skrčeno mišico medenice ali spremembe v predelu L3-L4-L5-S1, vsekakor pa ne v L1.
Najprej je treba najti vzrok vaših bolečin, šele takrat bi se odločali o možnostih športne aktivnosti - do takrat pa jo odsvetujem.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Darja Kosec 31.05.10 20:28
Mi lahko svetujete? Po prepozno zdravljeni boreliozi so se mialgične bolečine razširile že na vratni del, širijo se tudi v medrebrne mišice. Lahko kaj pomagate? Hudo trpim skoraj dvajset let., zanaša me v desno, klecne mi noga na obrat oziroma pri komandi za ustavitev telesa. Zgledam smešno, nevarnost padcev, sem učiteljicain ms.
Uho in ravnotežni aparat je v redu.
Nihče ne ve vzroka. pravič se je pojavilo v zvezi z infektom lymske b., ki ni bil zdravljen.
Nek vaš kolega, manualni terpevt je pred desetimi leti ocenil,da je mišica skrčena, pa je šel nazaj v Rusijo. Hvala! . Takrat nisem imela denarja za terapijo zaradi bolniških.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
03.06.10 10:47
Če je vzrok dejansko prepozno zdravljena borelioza, bi z manualno terapijo problem težko odpravili, lahko pa omilimo stanje.
Pridite na pregled, da vidimo v čem je vzrok in kako in koliko lahko pomagamo.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jaroslav Slapnik 27.08.10 09:05
Pred dvema mesecema sem bil pri vas zaradi bolečin v križu. Takrat še nisem imel izvida ortopeda, ki je kasneje na podlagi rentgenskih slik ugotovil zelo suspekten zlom vretenca L5, ki naj bi imel ključni vzrok po vsej verjetnosti v osteoporozi. Pred izvidom denzitometrije se glasi diagnoza FRACTURA VERISIMYLE OSTEOPOROTICA LV.
Po štirih mesecih se je začel pojavljati kostni most vezan na L4.
Ker imam še vedno zmerne bolečine v križu, ki pa se, predvsem v jutranjih urah, širijo tudi v glutealno regijo, me zanima vaše mnenje o tem ali bodo bolečine trajno ostale in ali se lahko zlomi ponovijo.

Lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
02.09.10 14:41
Poškodbe se seveda lahko pojavijo tudi pri zdravem človeku, gre bolj za verjetnost poškodbe, ki je pri vas sicer višja, vse pa je odvisno od napredovanja osteoporoze, v kolikor je osteoporoza vzrok, se je porebno posvetiti zdravljenju le te in s tem bo možnost poškodb manjša.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Janez12 15.11.10 22:06
Spoštovani :)

Imam dokaj neprijetno zadevo. V toplih prostorih me dostikrat pot kar oblije po obrazu in celem telesu, čeprav sem primerno malo oblečen. Enostavno me kar dobesedno zakuha v 1-2min, nato pa se to čez 5min ustavi in vse je ok. Zanimivo je to, da se mi to ne dogaja nikoli doma, čeprav imamo zelo toplo v hiši. Dal sem si odvzeti kri a so vse vrednosti v mejah normale (tako, da sem izključil diabetes, bolezni ščitnice..). Ali je možnost, da imam okvaro vegetativnega živčevja? Je zdravljenje mogoče? Ali mi svetujete obisk pri zdravniku?

Lep pozdrav in najlepša hvala,

Janez
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
21.11.10 20:19
Napadi so znaki razdraženosti vegetativnega živčnega sistema, pri čemer vam svetujemo prvenstveno zdravljenje z manualno terapijo, vzporedno morda akupunktura.
Oglasite se na pregled in naredili bomo plan zdravljenja.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Jonas 22.01.11 11:43
LP!

Pred cca 1 mesecem sem začutil močno bolečino v prdelu križa.zdravnica me je napotila na RTG celotne hrbtenice in SIS in izvidi so sledeči:

Izravnana je cervikalna lordoza.
Diskatroza v segmentu C5-C6.
Unkoveterbralna osteoartroza v istem segmentu obojestransko.
Izravnana je fiziološka torakalna kifoza.
Zmerno izražena torakalna spondiloza,manjši osteofiti na anterolaternih robovih prsnih vretenc.
Višina prsnih vretenc in i.v. prostorov je ohranjena.
Manjši Schmorlovi herniji na zgornjih terminalnih ploskvah vretenc L3 in L4.
Močno izražena diskartroza v segmentu L5-S1.
Spondilartroza malih sklepov v istem segmentu obojestransko - verjetno gre za redikulopatijo v istem segmentu.
na posnetku Si sklepov ni vidtei radioloških sprememb.

sedaj čakam na pregled pri ortopedu.

Star sem 46 let in s hrbtenico nisem nikoli imel težav.V mladosti aktivno rekreacijsko treniral z
utežmi in v tem času nisem imel težav.Imam pa prekomerno telesno težo in sicer cca 25 kg preveč.

Vaš nasvet?

Hvala!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
25.01.11 11:00
V vratnem delu gre za manjše spremembe, ki pa jih morda spremljajo bolečine, saj so določene vratne mišice preveč napete in je prišlo docervikalne lordoze.
V prsnem delu ni videti večjih sprememb,
Schmorlove hernije niso pomembne.
Pomembnejše spremembe so v ledvenem delu, posebej v segmentu L5-S1, kjer gre verjetno za draženje živca.
Svetujem vam vsekakor, da se s slikemai oglasite v naši ordinaciji, da vidimo, kateri živec je prizadet, v kakšnem stanju je in kakšne so možnosti zdravljenja.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar BiziP 08.08.11 09:53
Spoštovani,
Prosim Vas za mnenje ali je mogoče manualno zdravljenje v vaši ambulanti v MB pri dg., ki je podana na podlagi rentgenskega slikanja in se glasi :

Desna rama : PHS

Lumbalna hrbtenica in L/S prehod :
Izravnana fiziološka lordoza s tendenco tranzitornega segmenta
Nakazan sacrum acutum
Blaga spondiloza z diskopatijo L5-S1
Začetni Morbus Baastrup

Opravila sem tudi pregled v zvezi z morebitno osteoporozo :
Laboratorij :
S kreatinin 66
Očistek keratinina 86 ml/min.
oGF (MDRD) 80
S-Fosfat H 2,04
S- Kalcij 2,42

Rezultat izmerjene kostne gostote . osteopenija T= -2.30SD

Mnenje: Strogi preventivni ukrepi - prehrana z zadostnim vnosom kalcija do 1000 mg dnevno, D vitamin 800 I.E.dnevno ter zadostna telesna aktivnost
Zdravljenje zaenkrat še ni potrebno.

Stara sem 57 let, opravljam pretežno sedeče delo, razen ne prehudih bolečin v križnem delu hrbtenice in nekakšnega mrtvičenja, ki seva v levo nogo, vse do zadnjih treh prostov na stopalu ( ki pa ni prehudo, noga je normalno gibljiva, le nekako "gluha" po levi strani) ter zadnja dva meseca bolečin v levi rami, nimam drugih zdravstvenih težav.

V lanskem letu sem bila uspešno oprirana zaradi halux valgusa na obeh stopalih.

V naprej hvala za odgovor,
S spoštovanjem,

Bizi P.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
10.08.11 16:20
Lordoza kaže na akutno stanje, tranzitorni segment je posebnost razvoja in nima vpliva.
Bolečine so provocirane očitno v segmentu L5-S1, kjer je ugotovljena diskopatija.
Na osnovi izvida ne vidim kontraindikacij za zdravljenje z manualno terapijo, zato vam svetujem pregled v naši ordinaciji.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar marija.2a24 16.08.11 14:30
Spoštovani!

Vljudno prosim za vaše mnenje oz. razlago spodnjih izvidov.

Stara sem 54 let. Že več let imam bolečine v vratu, rokah, križu, mravljinčijo pa mi tudi noge. Pred desetimi leti sem bila operirana na obeh rokah zaradi sindroma karpalnega kanala, obojestransko je predvidena tudi operacija v zvezi z rizartrozo. V kolenih se čutijo močne krepitacije.

Dgn fiziatra: Cervicalgia chr., Lumalgia chr., Discarthrosis C5-6 C6-7 et L5-S1
RTG vratne hrbtenice: izravnana lordoza, ki celo sili v kifozo v višini C5, diskartroza C5-6 C6-7 C7-Th. 1, spondilartroza C7-Zh. 1.
RTG L/S: izravnana lordoza, diskartroza L5-S1, osteohondroza na ostalih višinah

MR vratne hrbtenice: Cervikalna hrbtenica ima zravnano lordozo. Deformantne degenerativne spremembe cervikalne hrbtenice, manjše spremembe signala v zvezi z osteohondrozo. Drugih sprememb intezitete signala iz skeleta ni videti. Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen.
Cervikalna diskusa C2-3 in C3-4 imata ohranjeno višino in konturo.
Cervikalni diskus C4-5 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu; blaga robna osteofitna apozicija. Likvorski prostori ob meduli so malo zoženi.
Cervikalna diskusa C5-6 in C6-7 sta znižana, manjše spremembe signala v zvezi z osteohondrozo. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, obdaja jo robna osteofitna apozicija, ki je bolj izražena na levi strani. Likvorski prostori ob meduli so zoženi, zožena sta foramna, več levi.
V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula na kaže patoloških sprememb signala.

V naprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
23.08.11 10:49
Bolečine v vratu in rokah so verjetno povezane z vratnim delom hrbtenice, mnenje fiziatra je vsekakor pravilno. Možno je tudi, da so problemi pred operacijo izvirali v vratnem delu (vkleščenost živca C6 in C7) in operacija morda ni bila potrebna, kar pa težko ocenim.
Tudi v ledvenem delu ne vidim kritičnih spremeb, zato ocenjujem, da bi bilo najbolje, če bi se lahko z dokumentacijo oglasili na pregledu v naši ordinaciji.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Rumek 04.12.11 18:24
Spoštovani!

Na vas se obračam zaradi težav v ledvenem delu hrbetnice, katere žarijo vzdolž desne noge.

Vljudno vas naprošam za vaše mnenje in razlago izvidov ter nasvet kako postopati.

Star sem 28 let, aktivno se ukvarjam s športom (tek, kolesarjenje ter občasno veslanje kajaka). Težave se pojavljajo že vrsto let, zadnje dve leti pa so čedalje pogostejše in hujše. Sprva sem težave odpravljal s protibolečinsko masažo hrbetnice. Po 5 zaporednih terapijah se je stanje izboljšalo in bolečine so popolnoma izginile (sprva za pol leta nato pa zgolj za slab mesec). Zaradi čedalje hujšega stanja sem opravil RTG hrbtenice, iz katere je razvidno:
RTG vratne hrbetnice:

Manjše kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc.
Impresija v foramina intervertebralia nivo C3, C6,
I.v. prostori ohranjeni.
Skleroza sklepnih ploskev malih sklepov predvsem CH/TH prehod

RTG torakalne hrbtenice:
Manjše kostne naplastitveob robovih korpusov posameznih vretenc. Impresija v spinalni kanal nivo TH12 s neznačeno deformacijo korpusa.
Sicer prisotna zmerna deformacija pokrovnih ploskev korpusov torakalne hrbetine po starem vertebralnem epifiztitisu.

RTG lumbosakralne hrbtenice s L/S prehodom:
Delno kostno odprt lok na S1-
S/I sklepa širša delno zabrisanih robov.
Manjše kostne naplastitve ob robovih korpusov lumbalnih vretenc.
I.v. prostori v mejah normalnega.
Skleroza sklepnih ploskev malih sklepov predvsem L/S prehod.
mineralizacija, kostna struktura skeleta ohranjeni.

Na podlagi ogleda pri ortopedu sem sicer dobil napotnico za FTH, kjer bi naj me naučili izvajati pravilne vaje za hrbtenico, prav tako pa je ortoped podal diagnozo: spina bifida SI, zmerna spondiloza, syndrom lumbale persistens.

Sicer sem določene stabilizacijske vaje že pričel izajati na podlagi priporočil kiropraktika g. Weissa, ki mi je opravil kar nekaj terapij, ampak zaenkrat stanje ni nič kaj drastično boljše. Zaskrbljen sem tudi glede nadaljevanja športnih aktivnosti, ki sem jih sedaj ko je stanje slabše precej opustil.

V naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
06.12.11 17:28
V vratnem in prsnem delu so sicer prisotne manjše degenerativne spremembe, ki pa niso pomembne in ne vplivajo na navedene simptome.
Problem vidim v ledvenem delu hrbtenice, kjer je verjetno zaradi preobremenitev prisotna zmerna spondiloza in kronična lumbalgija.
Spina bifida pomeni razvojno spremembo, ki pa načeloma ne vpliva na simptome.
Nadaljevanje športnih aktivnosti je vsekakor vprašljivo vsaj dokler ne odpravite vzroka bolečin.
Lahko nadaljujete terapije pri g. Weissu (njegovih terapij in rezultatov ne poznam), lahko pa se s slikami oglasite v naši ordinaciji.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zdenka Dogša 06.02.12 21:02
Spoštovani g. dr. Fedorov!
Zaradi bolečin v levi rami oziroma prehodu v vrat in tudi v križu me je zdravnica napotila na RTG hrbtenice. Izvid je naslednji:
RTG vratne hrbtenice:
Mnenje: Močna iv osteohondroza C5-C6 tudi s posteriornimi naplastitvami. Unkartroza na istem nivoju. Ostali segmenti normalni.

RTG lumbalne hrbtenice:
Mnenje: Začetna iv osteohondroza predvsem LS prehoda, minimalne degenerativne spremembe na ostalih segmentih.
Zdravnica me je z izvidom napotila k specialistu fiziatru.

Stara sem 54 let. Sprašujem, ali bi mi lahko pomagali v Vaši ambulanti? Ali je stvar ozdravljiva?
Lep pozdrav.
Z.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
10.02.12 15:05
Izvid ni težak in mislim, da bi vam pri nas lahko pomagali.
Gre za posedanje C5 in C6, ki ga že spremljajo izrastki v tem segmentu, za bolečine v križu pa je vzrok v prehodu iz ledvenega v križni del hrbtenice.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar igor zadnik 10.02.12 22:04
Pred 35 leti sem imel hude težave v predelu desnega kolka tako da sem bil sprejet na revmatološko bolnico in tam okreval 1 mesec toda diagnoze niso ugotivili stanje se je popravilo samo in se čez dve leti ponovilo na levi nogi in tedaj sem bil sprejet v bolnico Petra Držaja kjer je bilu po slikanju ugotovljeno da bolečina izhaja iz hrbtenice.Do lanskega leta nisem imel težav, le te pa so se pojavile že delno v lanskem letu izbruhnile pe pred cca 14 dnevi , tako da imam sedaj zopet hude težave pri hoji saj me boli desni kolk čutim pa tudi bolečino v bedernem delu noge do stopala. Osebna zdravnica me je napotila na slikanje katerega imam 21 t.m. in mi predpisala protibolečinske svečke voltaren in ketonal 100 mg. Rad bi se oglasil pri vas na pregled. Lep pozdrav Igor Zadnik
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar SAZO 13.02.12 14:12
Spoštovani!

Že kar nekaj let premagujem bolečine v križu, ki se manifestirajo kot občasen izpad diska, ki mi povzročajo že kar travmatične trenutke. Nekako pred osmimi leti, mi je na osnovi CT slikanja, bila ugotovljena osteohondroza ter degenerativne spremembe na dveh vretencih, s pojavi osteofitov.Sedaj ob starosti 60 let pa ugotavljajo spremembe tudi v vratni hrbtenici. Občasno doživljam nenadne sunke vrtoglavice, mučen glavobol predvsem v zatilju, ter posledično temu nekakšno motečo omotico.
Izvidi izpred treh let so naslednji: Izravnana lordoza spodnjega dela vratne hrbtenice. Spondiloza C3-C4 z manjšimi dorzalnimi osteofiti, ki lahko ožijo pripadajoča i.v. foramna. L.v. osteohondroza C5-C-6 in C6-C7 z manjšimi dorzalnimi osteofiti. Prikazani skelet je strukturno primeren. Prevertebralni prostor je primerno širok. V projekciji mehkih tkiv ni posebnosti.

Za Vaš morebiten odgovor, če obstaja kakšna rešitev, se Vam prisrčno zahvaljujem!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
14.02.12 17:09
Gre za nekoliko večjo obrabo kot normalno za vašo starost, vendar zaenkrat nič kritičnega, tako v vratnem kot tudi v ledvenem delu hrbtenice. Priporočam obisk pri nas, težave lahko odpravimo.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
14.02.12 17:11
Za Igor Zadnik:

Verjetno gre za draženje korenine L5, ki leži med vretenci L4 in L5.
Z manualno terapijo vam lahko pomagamo, v kolikor gre za večje bolečine, se lahko oglasite tudi pred slikanjem, sicar pa s slikami.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar SAMANTHA 14.02.12 17:57
SPOSTOVANI

STARA SEM 73LET ,NA NOGI ME ZELO BOLI PRST ,PRST JE OTEKEL,BOLEC IN RDEC,BOLI ME TAKO PONOCI KOT PODNEVI ,NOBEN TABLET MI NE POMAGA NITI MAZILO ,PRI ZDRAVNIKU NISEM BILA SE NIC ,KAJ MI SVETUJETE KAM NAJ SE OBRNEM

ZA VAS MOREBITEN ODGOVOR SE VAM ZE VNAPREJ ZAHVALUJEM
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar wzdena 19.02.12 19:02
Pozdravljeni!
Imam hčerko staro 14 let.Že pred leti so ji ugotovili skoliozo.Nima nobenih problemov v zvezi z tem.Hodila je na telovadbo in se dosti ukvarjala z športom.Zanima me ali bi obisk pri vas in kasnejša terapija izboljšala stanje njene hrbtenice.Hvala in lep pozdrav!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
20.02.12 09:57
Manualna medicina je najboljša metoda zdravljenja otroške skolioze, v vašem primeru je še čas, da bi lahko pomagali.
Koliko bi lahko pomagali bom seveda lahko ocenil ob natančnem pregledu.
Poglejte si še:
Skolioza

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
20.02.12 09:59
Za Samantha:

Možno je zelo veliko vzrokov, obiščite zdravnika.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Bojan Š. 20.02.12 14:50
Spoštovani
Star sem 53 let. Do sedaj sem imel občasne probleme s hrbtenico, vendar je bilo vse obvladljivo, tako da pomoči do sedaj nisem iskal. Zadnja 2 meseca pa imam tolikšne neprestane bolečine v ledvenem predelu, da sem delovno povsem nesposoben. Tablete in injekcije praktično ne zaležejo. Pri ležanju ne čutim težav, ko vstanem pa postanejo mučna tudi preprosta opravila doma. Pri hoji bolečina zajema ritnici in seva v zadnji del obeh nog. Včasih se komajda počasi premikam. Če vmes določen čas počivam (se usedem), je potem pri enakomerni hoji bolečina bistveno blažja, vendar pa se znova povrne ob nenadnem gibu ali na primer sklonitvi. Omeniti še moram, da po moji laični presoji, težave izvirajo predvsem iz nepravilne statične obremenitve skeleta, saj imam od rojstva obe noge v kolenu deformirane v smislu močne izkrivljenosti navznoter. Že pred mnogimi leti, ko sem bil na zdravniškem pregledu za novo zaposlitev, so smatrali, da bi že takrat moral imeti zelo hude bolečine, vendar kakšnih izrazitejših ali dolgotrajnejših problemov takrat še nisem imel.

Opravil sem RTG ledvene hrbtenice ter medenice s kolkoma. Izvid prilagam in prosim za pojasnilo ali bi mi lahko z manualnim posegom olajšali bolečine. Prav tako me zanima ali bi mi na hitro za nekaj časa pomagala blokada, saj sem v situaciji, ko sem brez zaposlitve in sem prisiljen poprijeti za vsako delo, kar pa je v takšnem stanju kot sem, povsem nemogoče?

RTG medenice s kolkoma:
Še ohranjeni sklepni špranji obojestransko.
Struktura skeleta je v redu.
V mehkih tkivih ne vidim posebnosti.

RTG ledvene hrbtenice:

Blaga dekstrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice.
Izravnana ledvena lordoza s pomikom težiščnice navspred.
Nakazano znižana intervertebralna prostora L 3 – L 4 in L 4 – L 5 – i. v. hondroza.
Višina ostalih intervertebralnih prostorov in korpusov vretenc je ohranjena.
Začetna spondiloza ter spondiloartroza L/S prehoda.
Struktura skeleta je v redu.


Hvala za vaše cenjeno mnenje.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
23.02.12 17:16
Kolki so v redu.
V ledvenem delu je opažena okvara ploščice L3-L4 in L4-L5, ki lahko da draži živčno korenino.
Manjše spremembe so tudi v prehodu v križni del.
Oglasite se pri nas s slikami, lahko vam pomagamo.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Nikolaj 07.03.12 16:37
Spoštovani dr.FEDOROV!

Prosim vas, za pojasnitev izvida magnetne resonance.

Sinisrokonveksna deviacija ledvena hrbtenice.
Pomik težiščnice navzpred.
Višina korpusov vretenc je ohranjena.
Izguba intezitete i.v.diskov zaradi degeneracije na vseh nivojih.
Spondiloza in spondiloartroza.
Znižan i.v. prostor L1-2 in L5-S1- i.v. hondroza.
V nivojih L1-3 ni pomembnejše stenoze spinalnega kanala ali nevroforamnov.
V nivoju L3-4 je majhna širokobazna posteriorna protruzija i.v. diska, kiskupaj z kostnimi naplastitvami povzroča zmerno stenozo obeh nevroforamnov, spinalni kanal ni pomembneje utesnjen.
V nivoju L5-S1 je zmerna široko bazna descendentna posteriorna protruzija i.v. diska, ki skupaj z kostnimi naplastitvami povzroča zmerno stenozo obeh nevroforamno, spinalni kanal ni pomembneje utesnjen.

Konus kavde in struktura skeleta sta v mejah normale.

Za pojasnitev in vaše mnenje o možnostih zdravljenja se vam najlepše zahvaljujem.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
12.03.12 12:29
Slika večinoma kaže na starostne spremembe - obrabo.
Ledveni del je nekoliko ukrivljen, kar je lahko posledica bolečinskih simptomov.
Ploščice so degenerirane povsod, najbolj izrazite spremembe so v segmentu L1-L2 in L5-S1.
V zgornjem delu (L1-L3) ni utesnitve živca ali hrbteničnega kanala.
V segmentu L3-L4 je opažena protruzija v smeri hrbteničnega kanala, na srečo brez utesnitve kanala.
V segmentu L5-S1 gre za starejšo protruzijo, tudi tu kanal ni utesnjen.

Svetujem vam, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji, lahko vam pomagamo.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Miran D. 11.01.13 15:02
Pozdravljeni!

Star sem 50 let in imam močnejše bolečine v križu, bolečine v desnem kolenu, mravljinčenje IV in V prsta desnega stopala. Bil sem na RTG.
RTG LH: sprednji pomik L5/S1 za 15 mm z znaki spondilolize, retrolisteza L4/L5 za 10 mm, horizontalna lega sakruma, spinalna stenoza?
Dg:
- SPONDYLOLISTHESIS SPONDYLOLITICA L5/S1 GRADUS PRIMI
- SY.LUMBOISCHIADICUM DEX.
- STENOSIS SPINALIS VERTEBRAE LUMBALIS SUSP.


Hvala za Vaše cenjeno mnenje

Lp Miran
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
13.01.13 20:00
Pozdravljeni,

vaš primer degenerativnih sprememb, ki izvirajo iz hrbtenice je zelo kompleksen in zahteven. Gre za obrabo v ledvenem delu hrbtenice, posledično je prišlo do spondilolisteze - anatomske spremembe v hrbtenici, ki pomeni zdrs vretenca iz svojega mesta. V spodnjem delu ledvenega dela hrbtenice gre obenem za premik medvretenčnih ploščic, zato je prišlo do t.i. spinalne listeze, kar pomeni precejšno ogroženost za hrbtenjačo in t.i. konjski rep.

Žal zdravljenje z manualno medicino v vašem primeru ni primerno. Priporočam, da sledite navodilom ortopedov.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar belaava 06.02.13 22:23
Pozdravljeni,

moja mama, ki je stara 56 let, že 5 tednov trpi za hudimi bolečinami v gležnju, zadnje 14 dni je v bolnišnici. Bolečina se prične okoli gležnja in se širi po celi meči do kolena. Zelo jo peče, čuti mravličenje, skelenje. Opravljen je bil rtg kolka, gležnja, kjer ni pokazalo nič posebnega, tudi emg ni pokazal nič posebnega. Noga ni rdeča, ni otečena, je pa postala v tem času malo tanjša. Zdravniki jo zdravijo z analgetiki, vendar ni nič kaj uspešno. Ponoči se stanje mogoče malo umiri, ko pa stopi na nogo, s tem povzroči nevzdržno bolečino. Sprva so govorili o išijasu, zdaj več ne, da ta bolečina okrog gležnja ni tipična za išijas. Jo pa že močno boli tudi v predelu križa, tako da komaj sedi oziroma še prileze na stranišče. Že od prej ima diagnozo hernia, mislim da gre za 4 in 5 vretence. Zdajšnja diagnoza: vnetje živca, vsekakor nevrološka zadeva, ampak ne vedo katerega. Zdravnik je rekel, da tako ko ta zadeva pride, tako tudi mine, so pa to baje zelo hude bolečine. Ji je pa zadnje 3 dni začel naraščat crp, prvo je imela 5, potem 22, zdaj 30.

Ne vem, kaj se še da narediti, ker tako hudih bolečin enostavno ne bo zdržala. Ali mislite, da bi bil primeren posvet v vaši ambulanti, se da kaj pomagati? Moram reči, da z zdravnikovim odgovorom enostavno nisem in ne morem biti zadovoljna.

Za odgovor že vnaprej iskrena hvala.
Katja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
08.02.13 12:36
Pozdravljeni,

brez kliničnega pregleda težko ugotovim, kaj se dejansko dogaja v zvezi z nogo. Vendar na podlagi vaših informacij lahko predvidevam, da gre tudi zaradi precej strmega naraščanja CRP-ja za trombozo globokih žil. Možno je namreč, da ne gre izključno za nevrološki, temveč (tudi) za žilni problem v področju gležnja in pod kolenom. Glede na to, da se težave selijo v predel križa, gre lahko tudi za migracijo krvnega strdka. Moje mnenje je, da je čim prej potrebno opraviti pregled pri specialistu za ožilje. Vabljeni pa tudi na pregled v eno izmed naših ordinacij, kjer s pomočjo pregleda lahko bolj natančno ugotovimo vzrok težav in svetujemo nadaljnje preiskave oziroma zdravljenje.

lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar belaava 08.02.13 15:50
Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Med tem časom, ko sem vam pisala, so že izključili globoko vensko trombozo, je pa magnetna pokazala, da je med 4.in 5.vretencem "scefrana" ploščica in mora na nujno operacijo, ki bo zaradi praznikov opravljena v torek. Toliko v informacijo in upamo, da se bo vse dobro izteklo.

Lep pozdrav, Katja
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mario35 02.10.13 09:20
Pozdravljeni,

vprašala bi, če dr. Sergej Fedorov pozna aparat DiaDENS-PCM PRO in če ga je že kdaj uporabljal?

Hvala!

LP, Meta
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
03.10.13 10:02
Pozdravljeni,

slišal sem že, gre za novejšo obliko aparata za dinamično nevro-adaptivno stimulacijo, ki deluje na različnih frekvencah, pri čemer nižje rekvence omogočajo protibolečinsko terapijo, višje, nad 50 Hz pa se uporabljajo za stimulacijo. Gre za "strojno" obliko fizioterapije, ki jo ne uporabljam. Naj še dodam, da sicer tovrstne metode lahko pripomorejo k izboljšanju zdravstvenega stanja, vendar se v strokovnih krogih uporabljajo vedno manj.

Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mama od sina 30.11.15 11:07
Spoštovani!Prosim za razlago od sina,ki je star 21 let.Ima diagnozo Aspergerjev sindrom.Bil je na slikanju celotne hrbtenice ,zato me zanimajo izvidi.RTG VRATNE HRBTENICE. Manjše kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc z zmerno impresijo foramina intervertebralija. Iv prostori ohranjeni.Skleroza sklepnih ploskev malih sklepov.V ostalem mineralizacija,kostna struktura skeleta primerni.RTG TORAKALNE HRBTENICE.Manjše kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc,predvsem sr.in sp.tretjine Iv.prostori ohranjeni. RTG LUMBOSAKRALNE HRBTENICE S L/S PREHODOM.Naznačena torako - lumbalna sinistrorotacija segmentov,L/S težiščnica ohranjena.Kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc.Impresija spinalnega kanala L 4,L5.LUMBALIZACIJA S 1 z levolateralnim akscesornim S/I sklepom;v ostalem S/I sklepa ohranjena.KOSTNO ŠIROKO ODPRT LOK NA S 1.MINERRALIZACIJA,kostna struktura skeleta ohranjeni. Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Sergej Fedorov
Moderator
09.12.15 00:52
Pozdravljeni,

za starost 21 let ima mladenič precej izražene obrabne spremembe na področju hrbtenice. Predvidevam, da so mišice slabše izražene, vzrok je verjetno pomanjkanje fizične aktivnosti. Sicer izvid ne kaže nič resnega, kritičnega. Simptomov, ki se ob teh spremembah morda pojavljajo, ne navajate. V kolikor gre za bolečinske občutke, lahko s tehnikami manualne medicine po vsej verjetnosti pomagamo, bi pa morali za natančen nasvet opraviti klinični pregled.
Lep pozdrav,

Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor in Murska Sobota, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
info@mo-gy.si

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc,
  • Datoteka ne sme biti večja od 1,95 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 9 krat 10?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh