Pozdravljeni,
obračam se na vas zaradi bolečin mojega očeta. Star je 70 let.
Ima angino pektoris in pred 23 leti je imel miokardni infarkt.
Že nekaj (10) let čuti bolečine v križu in v nogah. Sedaj se te bolečine stopnjujejo, tako da komaj hodi, sedi le na nekaterih stolih... Bil je na pregledu pri ortopedu, njegov izvid je napisan spodaj, ki je predlagal operacijo. Kardiolog pa je zaradi stanja srca in ožilja operacijo zavrnil.
Ali obstaja kaka druga metoda, recimo fizioterapija, alternativna zdravljenja ..., ki bi lahko odpravila ali zmanjšala hude bolečine mojega očetu?
Izvid ortopeda:
STATUS:
Lordoza izravnana. Predklon do kolen, zaklon povsem omejen. Odklon v levo boleč, v desno primeren. Lasegue negativen. Nevrološko spodnji okončini okvirno bp. Kolki klinično bp.
MR je pokazal stenozo L2 do L5, najbolj L4-5.
Pacient bi bil kandidat za op. zdravljenje in sicer dekompresijo in spondilodezo L2-L5, vendar je indikacija glede na angino pektoris in stanje po miokardnem infarktu vprašljiva.
Izvid MR LUMBALNE HRBTENICE:
Lumbalna hrbtenica ima ohranjeno normalno fiziološko krivino; korpusi vretenc kažejo osteofite na robovih krovnih plošč. Kostni spinalni kanal je ožji. Subhondralno je videti spremenjeno intenziteto signala v zvezi z degenerativnim procesom.
Diskusa L1-2 in L2-3 imata T2 hipointenzivni signal in sta malo znižana. Diskalna kontura teh diskusov je izbočena na celotnem obodu, vidne so tudi začetne degenerativne spremembe malih sklepov. Duralna vreča je zaradi izbočenja posteriorne konture diskusa malo vtisnjena - na MR mielografiji je vidna manjša vtisnina na anteriorno konturo duralne vreče.
Diskus L3-4 kaže T2 hipointenzivni signal, diskus znižan. Diskalna kontura je izobčena na celotnem odobu, fokalno pa več posterocentralno, tako da je AP premer spinalnega kanala močno zožen. Videti je osteohipertrofične spremembe na račun malih sklepov, kar zožuje lateralna recesa.Gre za degenerativno izbočenje diskusa s posterocentralno protruzijo in za spondiloartrozo, kar je vzrok degenerativne stenoze spinalnega kanala. Na MR mielografiji je videti izstis likvorja iz duralne vreče z znaki natega korenin proksimalno, žepki korenin niso prikazani.
Diskus L4-5 kaže T2 hipointenzivni signal, diskus je znižan. Dikalna kontura je izbočena na celotnem obodu, videti je tudi degenerativne spremembe na račun malih sklepov, kar utesnjuje lateralna recesa. Na MR mielografiji je vidna vtisnina na duralno vrečo s strani diskusa in malih sklepov (manjša ko L3-4), žepki korenin so slabše prikazani.
Prikazani spodnji torakalni diskusi imajo T2 hipointenzivni signal in so znižani. Videti je izbočenje posteriorne konture diskusov, ni pa pomembne vtisnine na duralno vrečo.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb. Prikazani del medule ima normalen položaj, obliko, širino in strukturo.
V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb.
Ocenjujem, da je zavrnitev operacije s tako diagnozo in v tej starosti smiselna, poleg tega pa bi operacija resila le del problemov, saj so tezave vzdolz celega ledvenega dela.
Smiselno bi se bilo obrniti na zdravnika- manualnega terapevta, s seboj seveda prinesite izvide in tudi slike, ce jih imate. Po tem kar ste napisali, mislim, da bi se na ledvenem delu dalo vsaj nekaj pomagati, zmanjsati bolecine in povecati gibljivost.
Kaj pomeni kongenitalna in degenerativne stnoze spinalnega kanala. Manjši dorzalni centralni protruziji iv. diskusov L3-L4 in L4-L5. Epiduralna fibroza v višini L5-S1 levo.Kaj menite glede nadaljnega zdravljenja?
Vaša diagnoza pomeni, da gre za zožitev hrbteničnega kanala zaradi izbočenja medvretenčnih ploščic na nivoju 3., 4. in 5. ledvenega vretenca. Na nivoju 5. ledvenega in 1. križnega vretenca je zadebelitev ovojnice hrbtenjače.
Menim, da bi bilo zdravljenje z manualno terapijo ustrezno, žal pa ne morem reči več, saj ne poznam simptomov, ki vas spremljajo.
Stara sem 42 let in zadnjih pet let imam težave s hrbtenico.
MRI preiskava lumbalne hrbtenice je pokazala:
Lumbalna hrbtenica ima še ohranjeno lordozo. Signal iz korpusa L5 je spremenjen, pretežni del je STIR/T2 hiperintenzivno spremenjen, antriorno je videti na vseh sekvencah hipointenzivno spremenjeno področje, anterolateralno kljunasti osteofiti; v spodnji krovni plošči je videti prekinitev ter intraspongiozno vbočenje diskusa.
Lumbalni diskus L1-2 ima še ohranjeno višino in konturo.
Lumbalni diskus L2-3 ima še ohranjeno višino; signal iz diskusa je T2 hipointenzivno spremenjen. Diskalna kontura je zelo močno izbočenana celotnem obodu.
Lumbalni diskus L3-4 ima še ohranjeno višino; signal iz diskusa je T2 hipointenzivno spremenjen. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, fokalno izraziteje cantalni del posteriorne konture;spinalni kanal je zožen.
Lumbalni diskus L4-5 ima še ohranjeno višino: signal iz diskusa je T2 hipointenzivno spremenjen. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, fokalno izraziteje cantalni del posteriorne konture;spinalni kanal je zožen.
Lumbalni diskus L5-S1 ima še ohranjeno višino; signal iz diskusa T2 hipointenzivno spremenjen. Spremembe sigala iz celotnega korpusa L5 (kot opisano zgoraj) in v S1 subhondralno. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu; degerativne spremembe malih sklepov, več levo. Spinalni kanal je malo zožen, več levi reces - foramen.
Vduralni vreči ni videti patoloških formacij, signal iz medule je ohranjen.
Glede na izvid me zanima, če obstaja metoda, ki bi izboljšala moje stanje.
lumbalni diskus l5 -s1 je močno znižan znaki osterohondroze .Dskalna kontura je izobčena na celotnem obodu,kar pa ne povzroča pomembne zoženja spiralnega kanala,.gre za degerativne spremembe lumbalne hrptenice,ki je najbolj izražana od 3-4 navzdol
Žal niste napisali nič o težavah, ki jih mate, čeprav glede na diagnozo lahko sklepam, kakšne so. Gre za težave v celotnem ledvenem delu, tako obraba kot deformacije so indikacije za manualno terapijo.
pozdravljeni
star sem 28let in imam dokaj mocne bolecine v levem delu hrbta in
velike bolecine nog.po celi dolzini nog zadnji del
moj izvid je taksen
lumbalni diskus L1-2 ima ohranjeno visino.diskalna kontura je malo izobcena na celotnem obodu, ne zozuje spinalnega kanala.
lumbalni diskus L2-3 ima ohranjeno visino.diskalna kontura je malo izobcena na celotnem obodu, ne zozuje spinalnega kanala.
lumbalni diskus L3-4 ima ohranjeno visino.diskalna kontura je malo izobcena na celotnem obodu, ne zozuje spinalnega kanala.
lumbalni diskus L4-5ima ohranjeno visino;signal iz diskusa je T2 hipointenzivno spremenjen. diskalna kontura je izobcena na celotnem obodu, robna osteofitna apozicija; pridruzene so manjse degenerativne spremembe malih sklepov, manjsa restolisteza L4. degenerativne spremembe povzrocajo blago zozitev spinalnega kanala.
lumbalni diskus L5-S1ima ohranjeno visino;signal iz diskusa je T2 hipointenzivno spremenjen.diskalna kontura je izobcena na celotnem obodu, vec desno posterolateralno, robna osteofitna apozicija. pridruzene so degenerativne spremembe malih sklepov, manjsa retrolisteza L5. degenerativne spremembe povzrocajo blago zozitev spinalnega kanala, nekoliko bolj je zozen desni reces.
v duralni vreci ni videti patoloskih formacij. oblika prikazanega dela modula je primerna; kvaliteta signala iz medule je ohranjena.
gre za osteohondrozo L4-5 in L5-S1, degenerativne spremembe povzrocajo le blago zozenje spinalnega kanala v teh visinah, retrolisteza L4 in L5 ; v visini L5-S1 desno posterolateralno bocenje kompleksa diskus osteofit zozuje malo vec desni reces.
moja sluzba je prevoz in vnos bele tehnike v stanovanja...koliko lahko sploh se to delam?
Gre za lumboishilalgijo, ki izvira v področju L4-L5-S1.
Retrolisteza pomeni, da je v tem predelu vretence pomaknjeno malo naprej.
Desni reces je prostor, kjer živec izhaja ven.
V segmentu L4-L5-S1 gre morda za protruzijo diska.
Na splošno izvid ni tako grozen, z delom bi lahko nadaljeval z določenimi omejitvami: dviganje bolj počasi, brez sunkov z občutkom s položajem hrbtenice či bolj vertikalno, mogoče bi bila dobra ob tem uporaba ortopedskega steznika.
Še bolje bi se bilo seveda čimprej pričeti zdraviti, zato vas vabim na pregled.
Lep pozdrav,
Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine
Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor, dr. Sergej Fedorov, T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov
T: 05/300 23 77
lep pozdrav...
rojena sem 5.05 1962.imam sledeče težave,15 let na zaj sam začela čutiti bolečine v nogah in hrbtenici -križu- .otpravila sam se v diagnostični center bled in so mi naredili preiskavo,in so ugotovili da mam kronične levostarnske lumboisalgije ,z občasnimi poslabšanji.postavili so diagnozo,osteohondrosis lumbalis in me napotili v ortopetsko bolnišnico valdoltra.poslala sem napotnico in so me takoj poklicali da pridem v bolnišnico.naredili preiskavo in se odlučili na operacijo .operacijo so naredili 30 5 2006
opravili so posterolateralno spondilodezo z notarnjo fiksacijo omega l3-l5.
to vrsto operacije šifriramo po shemi kliničnih posegov mišično sklepneg sistema,poglavje 15-48657-01 posterolateralna spinalna fuzija z laminektomijo, več kot ena raven.zdaj so nastale težave ,upokojena sem 4 ure ,4 ure delam,vsak dan se peljem v službo 135 km v obe smeri delam v tržiču v tovarni ,ker mi se stanje slabša nevem kam da se obrnem da bi mi verjeli da me boli ,ko mi je začelo biti slabše na kontrolnom pregledu ortobed je vidio na sliki,pok transpedikulaneg vijakana l5 levo.me zanima a lahko moja lečeča zdravnica sproži še enkrat predlog na invalidsko komisijo da bi me še ostale 4 ure upokojili.ker nimam invalidskog dodatka moja pokojnina znaša 180,51 in plača če delam 4 ure 260 ,00 ker nimam od česa živet pa sam primorana da delam z neznosnim boličinam .za ugodno pomoč pri reševanju moje težave se zahvaljujem ,fikreta kuduzovič
zaloška 218 h ljubljana
Žal se s problemi invalidnosti in upokojitev v našem podjetju ne ukvarjamo, nismo za to usposobljeni in nimamo pravice dajati kakršnihkoli komentarjev v zvezi s tem.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
fikreta kuduzovic lep pozdrav...
rojena sem 5.05 1962.imam sledeče težave,15 let na zaj sam začela čutiti bolečine v nogah in hrbtenici -križu- .otpravila sam se v diagnostični center bled in so mi naredili preiskavo,in so ugotovili da mam kronične levostarnske lumboisalgije ,z občasnimi poslabšanji.postavili so diagnozo,osteohondrosis lumbalis in me napotili v ortopetsko bolnišnico valdoltra.poslala sem napotnico in so me takoj poklicali da pridem v bolnišnico.naredili preiskavo in se odlučili na operacijo .operacijo so naredili 30 5 2006
opravili so posterolateralno spondilodezo z notarnjo fiksacijo omega l3-l5.
to vrsto operacije šifriramo po shemi kliničnih posegov mišično sklepneg sistema,poglavje 15-48657-01 posterolateralna spinalna fuzija z laminektomijo, več kot ena raven.zdaj so nastale težave ,upokojena sem 4 ure ,4 ure delam,vsak dan se peljem v službo 135 km v obe smeri delam v tržiču v tovarni ,ker mi se stanje slabša nevem kam da se obrnem da bi mi verjeli da me boli ,ko mi je začelo biti slabše na kontrolnom pregledu ortobed je vidio na sliki,pok transpedikulaneg vijakana l5 levo.me zanima a lahko moja lečeča zdravnica sproži še enkrat predlog na invalidsko komisijo da bi me še ostale 4 ure upokojili.ker nimam invalidskog dodatka moja pokojnina znaša 180,51 in plača če delam 4 ure 260 ,00 ker nimam od česa živet pa sam primorana da delam z neznosnim boličinam .za ugodno pomoč pri reševanju moje težave se zahvaljujem ,fikreta kuduzovič
zaloška 218 h ljubljana
LEP POZDRAV
STARA SEM 47 ME PA ZANIMA SLEDEČE...
DIAGNOZE-M480TTENOSIS CANALIS SPINALIS.
M472 LUMBOISCHIALGIA SIN
110 HYPERTENSIO ART.
F 41.2
03 .05 2006 SEM OPERIRANA V ORTOPEDSKI BOLNIŠNICI VALDOLTRA .
OPRAVILI SO MI POSTEROLATERALNO SONDILOZO Z NOTARNJO FIKSACJO L3-L5.
TO VRSTO OPERACIJE ŠIFRIRAJO PO SHEMI KLINIČNIH POSEGOV MIŠIČNO SKLEPNEG SISTEMA ,POGLAVJE 15-48657-01 POSTEROLATERALNA SPINALNA FUZIJA Z LAMINEKTOMIJO,VEČ KOT ENA RAVEN.
PRED KRATKIM SEM ČUTILA TAKE HUDE BOLIČINE ,IN SAM TAKOJ POKLICALA ORTOPEDA.NAREDO MI JE PREISKAVO IN NA SLIKI JE POKAZANO POK TRANSPEDUKULSRNEGA VIJAKA NA L5 LEVO.
MAM TAKE MOČNE KRČE V LEVI NOGI,RTG KOLEN POKAŽE ..ZAČETNA ARTROZA OBOJESTRANSKO,SPREMEMBE VEČJE NA NOTARNJI STRANI SKLEPNIH ŠPRANJ,VEČ LEVO.ZANIMA ME A BO TA BOLIČINA VEDNO PRISOTNA I ALI SE LAHKO ŠE BOLJ POSLAPŠA GLEDE NA TO KAKŠNE SO PRISUTNE HUDE BOLIČINE .ZA UGODNO REŠITEV MOG PRAŠANJA SE VAM ZAHVALJUJEM
lep pozdrav...
že vrsto let imam bolečine v predelu križa ... že leto dni pa se mi bolečina prenaša v noge - posebej desno nogo in desni kolk... zelo boleča so tudi stopala na nogah ... najbolj boleče so sprednje blazine na stopalah in ko pritisnem nanje mi mrtviči sredinec in prstanec na nogi ... občasno so bolečine tako izrazite da skoraj ni mogoče stopit na stopali... bolečine se stopnjuje kadar opravljam pripognjeno delo, kadar dlje časa sedim ali stojim ... to me pa zelo obremenjuje pri mojem delu saj zahteva prisiljeno držo, dvigovanju težkih bremen, in hojo po neravnem terenu ...tako da svojega dela že ne morem več opravljat brez da bi vzel tablete proti bolečinam (naklofen duo, tramudin, zaldiar ...)... bil sem pri ortopedu in ta je rekel da imam išjas zaradi kajenja ... opravil sem RTG slikanje in iz njih so razvidli naslednje diagnoze
-cervicobrachialgia chr. reautisata lat. dex
-stenosis can. ulnariscubitidrx.
-lumbalgiachr reacutisata intermittens
-hodropathia patelofemoralis gen. bill.
to so pokazali RTG posnetki ...
nakar sem opravim MRI ki je diognisticiran
-lumboischialgia dex.
spiralni kanal lumbalno je kongenitalno primerno širok, v njem je široka, nekoliko ektatična duralna vreča.
i.v. diski na vseh segmentih imajo ohranjen signal, morda je i.v. disk L5/S1minimalno znižan in malo dorzolateralno protrudiran, minimalno več proti desni, vendar pomembnih utesnitev duralne vreče ali korenin ni videti.
prosil bi za razlago kaj je dejansko z mojim križem ...
Prvič slišim, da bi kajenje vplivalo na išias, ampak pustimo to. Včasih se vaši zdravniki zgovarjajo na kajenje, ko nimajo kaj bolj pametnega povedati.
Pri vas gre za degenerativne spremembe v ledvenem delu, vendar nič zelo hudega. Spremembe so predvsem na predelu L5-S1, kjer poteka tudi živec L5 z desne strani.
Z manualno terapijo se da take spremembe učinkovito rešiti, zato vam priporočam pregled pri nas, s seboj prinesite po možnosti tudi slike.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
stara sem 50 let, več kot pet let imam težave v vratni in ledveni hrbtenici. Bolečine imam, če se zasedem, če ležim, težko se gibam, bolečine sevajo v desno nogo, v kateri nenehno čutim neprijetnosti. Lani sem opravila MR, prepiššem izvid, in vas prosim za mnenje, kako bi živela,kvalitetno, s čim manj bolečinami.
Preiskava je narejena v običajnih sekvencah in ravninah.
Videti je izravnano lumbalno lordozo, nakazano pokončen sakrum.
Izražena spondiloza na vseh segmentih,spondilartoza med vsemi segmenti.
Prav tako izražena hondroza med vsemi segmenti ter iv.osteohondroza na višini L5-S1.
V celotnem poteku je ozek spinalni kanal.
Na višini segm.L1-L2 je prisotna protruzija diska, ki je ventralno in nekoliko bolj z leve v
stiku z duralno vrečo ter se širi v področje obeh nevroformanov, pri čemer je nekoliko
močneje zoženo področje levega nevroforamna, predvsem njegov suprapedikularni prostor. Na višini segm.L2-L3 je prav tako videti manjšo protruzijo, ki je centralno v stiku z duralno vrečo ter se širi v suprapedikularno področje obeh nevroforamnov.
Tudi na tej višini je leva stran nekoliko bolj prizadeta. Bistvene zožitve nevroforamna ali recusov ni. Na višini segm.L3-L4 je prav tako prisotna protruzija, ki je centralno v stiku z duralno vrečo ter se širi v področje nevroforamnov. Na tej višini je močneje prizadeto suprapedikularno področje desnega nevfororamna.
Recusi so prosti.
Na višini segm.L4-L5 je videti prav tako manjšo centralno protuzijo, ki je centralno v stiku z duralno vrečo.
Sprememba nekoliko sega tudi v suprapedikularno področje obeh nevroforamnov.
Bistvene zožitve nevroforamnov ali recusov ni.
Na višini segmentov L5-S1 so nekoliko močneje izražene degenerativne spremembe malih sklepov.
Prisotna je minimalna centralna protruzija ostankov iv. diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečo, nevroforamna kot recusi so prosti.
(prim. Jožef Matela, dr.med,spec.radiolog)
Za vaš odgovor in vaš čas, se vam iz srca zahvaljujem.Hvala.
Lep pozdrav,irena
Na spološno gre za nekoliko večje degenerativne spremembe hrustanca. Spremembe v segmentih L1 do L3 sicer še ne kažejo simptomov (največkrat bolečine v trebušnem delu), bolečine v nogi so povzročene zaradi okvare segmentov L4-L5 in L5-S1.
Priporočam obisk pri nas, z manualno terapijo se take primere da rešiti.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Pregled naših ordinacij je na:
http://www.mo-gy.si/man-medicina/ordinacije/
Cena pregleda je 35 euro, terapije so po 30 euro.
Število potrebnih obiskov bom lahko ocenil po pregledu.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Star sem 31 let in zadnje 3 mesece se mi pojavljajo bolečine v ledvenem predelu hrbtenice ter imam dokaj močne bolečine v levem spodnjem delu hrbta in levi nogi od križa do kolena.
RTG ni pokazal ničesar razen da imam težiščnico pomaknjeno močno navzpred.
Sedaj sem opravil MRI ledvenokrižnične hrbtenice in izvid je pokazal naslednje stanje:
Pregledana sta bila lumbosakralni del hrbtenice in odgovarjajoči del spinalnega kanala z običajnimi SE in FE sekvencami v sagitalni transverzalni ravnini.
Kongenitalno ožji spinalni kanal. Schmorlove hernije.Retrolisteza v višini L5-S1 za 3mm.
Začetna spondiloza in spondilartoza na posameznih segmentih, zlasti v nivoju L-S prehoda
Zmerna degeneracija iv. diskusa L5-S1.
V tej višini se diferencira velika dorzalna levostranska paracentralna in nakazano intraformiralna diskus hernija, ki je delno ekstrudirana kavdalno; izrazito utesnjuje duralno vrečo in korenino na levi strani.
Intenziteta signala iz spodnejga dela hrbtenjače je na vseh sekvencah primerna,medula je normalno široka.Filum terminale in cauda equina sta b.p.
Mnenje: Kongenitalno ožji spinalni kanal.Začetne do zmerne difuzne degenerativne spremembe.
Velika diskus hernija v višini L5-S1 levo paracentralno.
Po obisku pri ortopedu, mi je le ta dejal, da imam počeno medvretenčno ploščico in da priporoča operacijo.
Mnenje ortopeda:-Funkcija živcev na katere pritiska hernija ni poškodovana. Lahko hodi po petah in prstih, sicer operacija ni nujna dokler ni nevroloških izpadov.
DIG:Hernia disci L5-S1 sin.
Prosil bi za razlago kaj je dejansko z mojo poškodbo in kakšno zdravljenje priporočate?
Ali je potrebna operacija in predviden čas okrevanja?
Zanima pa me tudi, ali bom lahko še naprej opravljal delo kot poklicni voznik osebnega vozila po cca.10 ur na dan?
V predelu L5-S1 gre za dokaj veliko in resno hernijo, saj je precejšen del medvretenčne ploščice že pomaknjen v hrbtenični kanal.
Glede na položaj hernije (spuščena rahlo navzdol) in prisotnost Schmorlove hernije sklepam, da je hernija prisotna že najmanj pet let, le simptomi so se začeli pojavljati sedaj. Glede na vašo starost gre za dokaj resno poškodbo, verjetno ste se ukvarjali z dvigovanjem teže, saj so poškodbe posledice obremenjevanja hrbtenice.
Običajno je tak problem rešljiv z operativnim posegom, ki pa je zadnja varianta. Glede na to, da funkcionalnost živcev še ni poškodovana lahko poizkusimo z manualno terapijjo.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Pozdravljeni
Sprašujem za hčerko,ki bo marca stara 17 let.
Prsna hrbtenica-v torakolumbalnem prehodu je hrbtenica rahlo skrivljena v levo,tudi nekoliko zasukana.Telesi TH6 in TH7 sta nakazano klinasto spremenjeni,spredaj sta 2mm nižji.Vidne so tudi manjše Schmorlove vtisnine v vretencih srednjega dela prsne hrbtenice-blaga oblika Scheuermann-ove bolezni.Hrbtenica je v tem delu rahlo nagnjena naprej.
To je diagnoza slikanja prsne hrbtenice.Prosim vas za obrazložitev le te-kakšna je ta oblika bolezni.
Za odgovor najlepša hvala.
Viktorija
V kolikor scheurmanove bolezni ni v družini in glede na to, da sta prizadeti le dve vretenci morda sploh ne gre za to bolezen ampak je posledica travme v otroštvu (udarec v smeri osi hrbtenice ) ali preobremenitve (ponavadi pri jahanju, padalstvu, skokih, dviganju uteži itd).
Scheuremanova bolezen je sicer otroška osteohondroza, ko pride do začetkov obrabe vretenc v zgodnji fazi, pred 30 letom in s časom privede do nepravilne oblike hrbtenice.
Bolj natančno bi lahko povedal po kliničnem pregledu in oceni slik, vsekakor vam svetujem pregled in eventuelno zdravljenje.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
na vas se obračam s prošnjo z anasvet v dani situaciji.
pred 3leti sem si kot bolnica z osteoporozo zlomila 12.vretence.Po 2 mescih sem šla k specialistu,za katerega sem izvedela,da opravljajo takoimenovane balonske operacije,ki zlasti pri bolnik z osteoporozo ojačajo poškodovano vretence,dase ne poseda ,vendar je bilo žal pri meni že prepozno,ker je bilo že preveč stisnjeno,zato mi je g.primarij predlagal operacijo z vijaki za učvrstitev,za katero pa se nisem odločila,čeprav mi je bilo rečeno da sem v nasprtnem primeru lahko po nekaj letih hroma.Tudi moja zdravnica in drugi iz uradne medicine so bili mnenja,da pač do tega ne bo prišlo.Prav tako sem šla v vaš center in opravila kar nekaj terapij in moram reči,da težav do sedaj ni bilo.Sedaj pa so se kar naenkrat pojavile hude bolečine,ki sem jih verjetno povzročila sama,saj sem po zasedenem stanju kar naenkrat eksplodirala in začela spet tekati po hribih,tudi 2krat dnevno z za zabijanje pri sestopih .Po dobrem mesecu pa me je začela boleti hrbtenica in bolečine so se kmalu začele seliti vnižje predvsem v noge.Kljub fizioterapiji in zmanjšanju fizične aktivnosti bolečine ne pojenjajo,iz dneva v dan sestabje poslabšuje.Sedaj sem po nasvetu zgoraj omenjenega travmatologa in ortopeda napotena na preiskavi EMG nog in MR hrbtenice,vendar so žal čakalne vrste dolge.Mene pa vse bolj bolijo noge ,zlasti zgornji deli meč zadaj in spredaj ,peče in mravljinči me osrednji sedalni del,podplati
in boli me tudi palec desne noge.Odsvetovali so mi tudi sleherno hojo iz brega in tega se tudi držim ,kljub temu pa se hude bolečine v ledvenem in križnem delu pojavijo že pri sorazmerno kratkih sprehodih po ravnih terenih.Prav tako pa me bolj boli,kadar doma malo več in dlje delam Zdravila proti bolečimnam jemljem le ponoči.Sedaj pa me zanima vaše mnenje,ali naj počakam na izvide,ali mi mogoče svetujete terapije pri vas že prej.
Verjetno res ni potrebno čakati do MR slikanja - predlagam, da Rtg slikate ledveni del s prehodom v prsni del (Th10,11,12), prinesete k nam na pregled te slike, ki bi jih primerjali s prejšnjimi in ugotovili, ali se spremembe na th 12 nadaljujejo. Če bo vidno poslabšanje s starimi slikami, bo žal potrebno počakati na MR, če sprememb ne bo, pa lahko pomagamo z manualno terapijo.
Simptomi, ki jih navajate so lahko delno povezani tudi z ledvenim delom hrbtenice, tudi te lahko pozdravimo z manualno terapijo.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
najprej iskrena hvala za odgovor,
RTG ledvene in torakalne hrbtenice je v primerjavi z slikami izpred 2 let pokazal,da je 12 th še nekoliko znižana,prav tako sta na novo posedeni 6.in 7.vretence.Iz teh slik sicer ni razvidno,da bi bil spinalni kanal zožan,vendar se izvor bolečin teh težav menda bolje da ugotoviti pri preiskavah MRI in EMR.Zanima me samo čemu različni preiskavi in katera je v dani situaciji bolj sigurna in bi jo bilo bolje opraviti prej,čeprav na datum pregleda bolniki nimamo vpliva.
Datumsko imam peiskavo EMR nog precej prej kot MRI.
najprej hvala za posredovan odgovor.Sem pa v soboto 10.4.posredovala dodatna pojasnila za doktor Fedorova,vendar žal nisem zasledila ne moje pošte,kot tudi ne odgovora.Ker ne vem kaj je narobe se ponovno obračam na vas .
Naj najprej povem,da je hrbtenica bila že slikana in sicer je na slikah pred leti poškodovano 12,vretence glede na stanje izpred dveh let še nekoliko bolj posedeno .Prav tako sta nanovo posedeni 6.in 7.vretence.Prav tako na teh slikah ni videti sprememb spinalnega kanala.Sicer pa mi je bilo povedano,da se stanje najbolje vidi na slikanju MRI in EMG.Ni mi pa najbolj jasno zakaj dvoje različnih preiskav in v čem se pravzaprav razlikujeta,zato bi vas prosila za vaše mnenje katera preiskava bi najbolje pokazala dejansko stanje,na katero naj najprej grem,seveda ,če bo možno.
Ker me je strah,da dejansko ne bi sčasoma postala hroma,kot mi je pred leti napovedoval strokovnjak travmatolog,bi vsekakor tudi sama rad kaj storila,da do tega ne pride.
Najprej se vam opravičujem, vendar me morate razumeti, da sem zelo obremenjen, ob delu v dveh ordinacijah, predavanjih itd. sem prevzel še nalogo brezplačnega svetovanja na tem forumu in včasih, ko se vrnem domov, nimam niti časa niti moči, da bi prižgal računalnik, kaj šele, da bi odgovarjal na vprašanja. Se pa trudim, da to storim, čim je mogoče.
Še vedno mislim, da bi bilo najbolj pametno, medtem, ko čakate na MR slikanje, da se oglasite z obojimi slikami pri nas, da natančneje ocenim stanje.
Gre za popolnoma različni preiskavi, MR vidi anatomske spremembe v tkivu (podobno kot Rtg, vendar veliko bolj podrobno), medtem ko gre pri EMG za funkcionalno slikanje živcev.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Star sem 57 let. Zaradi bolečin v križu in celi levi nogi ter hude atrofije mišice na levem meču sem bil napoten na MR lumbalne hrbtenice. Izvid je sledeči:
Lumbalna hrbtenica ima ohranjeno normalno fiziološko krivino; korpusi vretenc kažejo osteofite na anteriornih robovih krovnih plošč. Kostni mozeg vertebralnih korpusov je v mejah normale.
Diskusa L2-3 in 3-4 imata T2 hipointenziven signal, višina je primerna. Diskalna kontura teh diskusov je malo izbočena na celotnem obodu, vendar patoloških fokalnih izbočenj, ki bi kazala na diskus hernijo ni videti.
Diskusa L4-5 in 3-4 ima T2 hipointenziven signal, višina je primerna. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, vendar patoloških fokalnih izbočenj, ki bi kazala na diskus hernijo ni videti. Prisotne so degenerativne spremembe malih sklepov. kar malo utesnjuje lateralna recesa.
Diskus L5-S1 ima T2 hipointenziven signal, diskus je znižan. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu. levo posterolateralno konturo diskusa spremlja robna osteofitna apozicija. Prisotne so degenerativne spremembe malih sklepov. Te spremembe utesnjujejo predvsem levi lateralni reces. Opisane spremembe kažejo na stenozo levega lateralnega recesa.
Višina ostalih diskusov je primerna, signal iz teh diskusov je primerne intezitete in homogenosti. Na nobenem drugem segmentu ni videti znakov patoiloškega izbočenja diskalne konture.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb. Prikazani del medule ima normalen položaj, obliko. širino in strukturo. V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb.
Terapija: lokalno gretje L/S, TENS in TT.
Ob perzistiranju težav je podana relativna indikacija za operativno zdravljenje L/S hrbtenice v višini L5-S1 levo.
Zanima me ali bi mi lahko manualna terapija pomagala odpraviti težave ter regenerirati mišico na levem meču.
najprej opravičilo,ker sem bila sitna,saj sem mislila,da je glede na prvi hiter odgovor kaj narobe s pošto. Ker so ordinacije lokacijsko kar precej oddaljeni verjamem,da ste zelo obremenjeni.
Doktor,ki je bil leta 2007 v ordinaciji v Ljubljani je leta 2008 odšel v Maribor ,sedaj pa ga očitno ni več in tako je na vas večje breme.Zanima me,kje bi bilo bolje,da se naročim,saj bo verjetno na podlagi pregleda potrebnih več terapij.Glede na to ,da sem z Gorenjske,mi je Ljubljana bližje.
Sicer pa bom poklicala v ordinacijo in povprašala kdaj ste malo bolj prosti.
Hipointenzivnost signala nakazuje na obrabljenost ploščice v vseh treh segmentih. Povsod gre za osteohondrozo in spondilozo, najslabša je situacija v segmentu L5-S1, kjer gre za utesnitev živca, ki vodi v področje meč.
Čudim se predpisani terapiji, saj je potrebno zdraviti segment L5-S1, kjer je vzrok za bolečine, prav tako sam ne bi priporočal terapij s toploto.
Glede na izvid kontraindikacij ni, najprej je potrebno odpraviti bolečine z zdravljenjem segmenta L5-S1, nato počasi usposobljati nogo. Postopek je kar dolg. Ravnokar sem imel primer gospe, ki je prišla k nam septembra lani, bolečine smo sicer odpravili v 14 dneh, s samo hojo pa smo se nato mučili več kot 4 mesece.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
V Ljubljanski ordinaciji dela kolega dr. Andrej Kotov, kar pokličite, mislim, da vam bo lahko pomagal.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Pomabgalo bi mi, če bi vedel vašo starost in simptome, ki spremljajo to diagnozo
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Imam diagnosticirano stenozo spinalnega kanala na treh nivojih(MRI Preiskava)
Rekli so mi ,da bo potrebna operacija .Zooženje je od L2-L3,L3-L4,L4-L5.
Vendar je čakalna doba zelo dolga.Imam precej hude bolečine v levi nogi,od sredine zadnjične mišice do kolena zadaj.Patudi notranja stran stegna in zadnaj stran sta omrtvičeni (občutek kot da bi me nkdo omrvil z inekcijo-kot pri zobozdravniku)Ali bi mi lahko pri vas kako pomagali?
Glede na simptome sklepam, da gre za draženje živčne korenine ali v segmentu L4-L5 ali v L5-S1 morda za vkleščen živec.
Navedeno zoženje pomeni precej malo, potrebno bi bilo videti slike, da vidim, kakšno je in kje in kako vpliva.
Morda lahko pomagamo, da operacija ne bi bila potrebna, morda le pomagamo zmanjšati bolečine do operacije, zato svetujem, da se oglasite v naši ordinaciji s slikami in izvidi.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Pozdravljeni. Prosim, če mi lahko kako pomagate. Moj izvid je: MRI LS hrbt.:fiziološka lordoza je nekoliko izravnana, s pomikom težiščnice navspred. Iv. prostori med posameznimi korpusi niso bistveno znižani. Na nivoju L2-3 ob spremenjenem robu viden obsežen osteofit, ki prehaja v kostno sponko, na nivoju L1-2 spinalni kanal simetrično oblikovan, oba recesusa prosta. L2-3 manjše kostne naplastitve, levo ob recesusu, ki je v primerjavi z desnim minimalno zožen, zadebeljeni lig.flava na desni strani, nivo L3-4 centrolat. bilateralfna protruzija iv. diska, oba lat. recesusa kompromitirana, delno tudi zaradi kostnih naplastitev na artrotično spremenjenih malih sklepih.Ligamenta flava zadebeljena, predvsem na desni strani. Nivo L4-4 centrolat. bilat. protruzija iv. diska, oba lat. recesusa sta močno zožena. Nekaj kostnih naplastitev na artrotično spremenjenih malih sklepih. Spinalni kanal je močno zožen, delno tudi zaradi ligamenta flava.Nivo L5 S1 lateralna recesusa prosta.
Mnenje: Mislim, da je problem predvsem na nivoju L4L5, delno tudi L3 L4(prim. mag. Dušan Tomažič, dr. med., spec. radiolog).
Pozdravljeni. Star sem 56 let. Prosim, če mi lahko kako pomagate. Moj izvid je: MRI LS hrbt.:fiziološka lordoza je nekoliko izravnana, s pomikom težiščnice navspred. Iv. prostori med posameznimi korpusi niso bistveno znižani. Na nivoju L2-3 ob spremenjenem robu viden obsežen osteofit, ki prehaja v kostno sponko, na nivoju L1-2 spinalni kanal simetrično oblikovan, oba recesusa prosta. L2-3 manjše kostne naplastitve, levo ob recesusu, ki je v primerjavi z desnim minimalno zožen, zadebeljeni lig.flava na desni strani, nivo L3-4 centrolat. bilateralfna protruzija iv. diska, oba lat. recesusa kompromitirana, delno tudi zaradi kostnih naplastitev na artrotično spremenjenih malih sklepih.Ligamenta flava zadebeljena, predvsem na desni strani. Nivo L4-4 centrolat. bilat. protruzija iv. diska, oba lat. recesusa sta močno zožena. Nekaj kostnih naplastitev na artrotično spremenjenih malih sklepih. Spinalni kanal je močno zožen, delno tudi zaradi ligamenta flava.Nivo L5 S1 lateralna recesusa prosta.
Mnenje: Mislim, da je problem predvsem na nivoju L4L5, delno tudi L3 L4(prim. mag. Dušan Tomažič, dr. med., spec. radiolog).
Popolnoma se strinjam z dr. Tomažičem, vendar bi bilo potrebno, da se oglasite pri nas s slikami in izvidi, da natančno določimo iz katerega segmenta izvirajo težave (L3-L4 ali L4-L5) in mislim, da vam v vsakem primeru lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Moja mama (80 let) ima močne bolečine v križu in zato zelo težko hodi. Opravila je CT lumbalnega spinalnega kanala od L2-3 do L5-S1:
Volumsko CT slikanje v področju hrbtenice s spiralno tehniko visoke izotropične resolcije. Iz primarnih slik rekonstruiramo slike ustreznih anatomskih ravninah za prikaz spinalnega kanala.
V višini diskusa L2-3 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu. Spinalni kanal je še primerno širok. Drugih poatoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti. Opisane spremembe kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture, fokalnih patoloških izbočenj ni videti.
V višini diskusa L3-4 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu. Spinalni kanal je še primerno širok. Drugih poatoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti. Opisane spremembe kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture, fokalnih patoloških izbočenj ni videti.
V višini diskusa L4-5 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu. Spinalni kanal je še primerno širok. Drugih poatoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti. Opisane spremembe kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture, fokalnih patoloških izbočenj ni videti.
Spondilolisteza L5 s spondilolizo. V višini dikusa L5-S1 je videti ohranjeno posteriorno konturo diskusa ki je tudi ostro omejena. Spinalni kanal je nekoliko zožen, v njem ni videti patoloških senc.
Prosim za razlago izvida in vaše mnenje glede zdravljenja. Ali bi manualna medicina lahko olajšala težave??
Žal za vašo mamo manualne terapije ne priporočam predvsem zaradi sprememb v 5. ledvenem vretencu, kjer gre poleg zdrsa vretenca (spondilolisteza) še za hudo obliko lokalne osteoporoze - spremembe v kostnem tkivu (spondiloliza).
Mami priporočam čimveč mirovanja, razbremenitve hrbteničnih mišic in obisk pri ortopedu, ki bi ji lahko priporočil ustrezen ortopedski pripomoček - ledveni pas, ki bi v tem primeru verjetno moral biti ojačan.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Star sem 34 let visok 184 cm in težak 85 kg. Prvič sem občutil bolečine v spodnjem delu hrbta. Ukvarjam se tudi rekreativno z badbintonom kakšne 2 leti. (Ne vem morda se mi zdi da bi lahko prišle težave zaradi njega). Bolečine so tako hude, da ne morem stati na mestu niti 5 min., medtem ko sem prej brez problema lahko stal 1 uro ali več. Te bolečine so se pojavile prvič pred približno 4 mesece, samo da niso bile tako hude. Delal sem vaje za hrbtne in trebušne mišice, stanje je bilo samo slabše, ko sem hodil. me je bolelo okoli bokov , bolečina se mi je selila v desno nogo , oziroma malo naprej od kolka desnega in seveda ledvena hrbtenica. Naredil sem slikanje CT ledvene rbtenice in vam prilagam tudi tukaj izvid. Trenutne težave ki jih imam so(ne morem stati na mestu , bolečina je tudi pri sedenju, hoja sploh ne pride v poštev več kot 5 min., edino kar mi pomaga je lezanje na hrbtu in to se na trdi podlagi). Delam samo par vaj za raztezanje , ki mi pašejo na počutje.
Zanima me če bi mi lahko , kakorkoli pomagali z vašimi terapijami?
Za odgovor se vam ze v naprej najlepse zahvaljujem.
RADIOLOŠKI IZVID
CT ledvene hrbtenice(L3-S1)
Spinalni kanal je nekoliko ožji.Manjše Schmorlove hernije. Motena osifikacija nevralnega loka segmenta je S1. Retrolisteza v višini L5-S1 za 4 mm.
Začetna spondiloza na posameznih segmentih. Suspektna začetna spondilartroza.
Začetna i.v. hondroza v višinah L3-L4, L4-L5 in L5-S1.
V nivojih L3-L4 in L4-L5 dorzalno degenerativno izbočenje anulusa fibrosusa nakazano utesnjuje sprednjo površino duralne vreče in nakazano zožuje i.v. foramne, več na levi strani.
Dorzalno duralno vrečo utesnjujejo izbočeni rumeni ligamenti.
V nivoju višini L5-S1 je prisotna manjša dorzalna centralna protruzija i.v. diskusa, ki nakazano utesnjuje sprednjo površino duralne vreče. Degenerativno izbočenjeanulusa fibrozusa v manjši meri zožuje i. v. foramen na levi strani.
Mnenje:ongenitalno ožji spinalni kanal. Začetne degarativne spremembe v višini L/S prehoda. Manjša dorzalna centralna protruzija i. v. diskusa L5-S1.
Schmorlove hernije vejetno nimajo nobenega vpliva na vaše počutje.
Zaradi okvare diska med L5-S1 je verjetno prišlo do zamaknitve vretenca S1 nazaj za 4 mm. To je tudi najbolj opazna sprememba in tu je tudi verjetno vzrok vaših težav.
Poleg tega gre verjetno za zakrčenost medeninih mišic, ki zmanjšujejo prkrvavitev v nogi.
Svetujem obisk v naši ordinaciji, manualna terapija vam lahko pomaga.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Imam eno vprašanje ugotovljeno je da imam spinalno stenozo na nivoju L3/4 in L4/5 s kratko klavdikacijsko razdaljo ki znaša anamnestično sodeč 150 metrov.Star sem 56 let in sem srčni bolnik. Kakšne komplikacije lahko nastanejo, če se odločim za operativni poseg?Hvala za odgovor!
Imam eno vprašanje star sem 56 let in sem srčni bolnik ugotovljeno je da imam spinalno stenozo na nivoju L3/4 in L4/5 s kratko klavdikacijsko razdaljo ki znaša anamnestično sodeč 150 metrov. Zanima me kakšne komplikacije lahko nastanejo če se odločim za operativni poseg? Hvala za odgovor!
Gre za splošne degenerativne spremembe, najslabše je stanje na segmentu L5-S1, kjer se je pojavil zdrs in je tudi že sprememnjena struktura segmenta L5.
Izvide je potrebno primerjati s klinično sliko, ugotoviti za kolikšen zdrs gre, kakšne vrste je, kakšna je njegova stabilnost oziroma nestabilnost in ali sploh lahko zdravimo z manualno medicino. V primeru velike nestabilnosti spondilolisteze je namreč kontraindicirana.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Klavdikacijska razdalja kaže na dokaj omejeno zmožnost vašega srca, potrebno se je posvetovati s kardiologom.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Pozdravljeni,
stara sem 52 let, in imam že 5 let probleme s hrbtenico. Od leta 2007 pa do septembra letos, sem uspela od svojih 50 m prehoditi ponovno 2-3 km. Sedaj sem spet na istem, po 50 metrih se moram ustaviti, se nasloniti na palico ali vsesti, počakati, da lahko nadaljujem z nadljnimi 50 m. Bolečine so v križu, mečih, mravljinčasta leva noga, nazadnje so mi odkrili tudi začetno obrabo kolkov (najbrž posledica nepravilne hoje), tako da spim maximalno 3-4 ure dnevno. Stati na mestu ne morem več kot 3 minute.
Tole so moji zadnji izvidi, ki sem jih prejela danes, prosila bi za obrazložitev:
V višini L2-L3 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti. Degenerativne spremembe malih sklepov: opisne spremembe utesnjujejo duralno vrečo z lateralne strani.
V višini L3-L4 kontura diskusa je močno izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj
ni videti. AP premer duralne vreče je močno zožen. Zmerne degenerativne spremembe malih sklepov. Zožen spinalni kanal.
V višini L4-L5 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti. Zmerne degenerativne spremembe malih sklepov, opisane spremembe utesnjujejo drualno vrečo z lateralne strani. Zožen spinalni kanal.
V višini L5-S1 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti. Degenerativne spremembe malih sklepov. Spinalni kanal je še primerno širok.
Signal iz diskusov je T2 hipointenziven. Spondilodiskoartroza L-4-L5 in L5-S1, v diskusih je videti plin. Manjši ventralni premik L3.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb. Prikazani del medule ima normalen položaj, obliko, širino in strukturo.
V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb.
Mislim, da je s kolki vse v redu, problem pa je v ledvenem delu hrbtenice, kjer se v večih segmentih pojavljajo določene spremembe, ki utesnjujejo duralno vrečo, spianalni kanal ali kar oboje.
Za kateri segment gre in kateri živec je dražen (L3,L4 ali L5), bi lahko ugotovil samo na pregledu, podobne težave z manualno medicino uspešno zdravimo.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
36 letni moški ima težave z zategovanjem in povišanim tonusom nog (spastična parapareza), pojačane reflekse s klonusom, brez bolečin. MRI torakalne hrbtenice je pokazal izrazito sinistrokonveksno skoliozo zgornje torakalne hrbtenice, poudarjeno torakalno kifozo in manjše Shmorlove hernije. Izrazite degenerativne spremembe v višini cervikotorakalnega prehoda ter na zgornjih torakalnih segmentih, predvsem spondilartroza in degeneracija i.v. diskusov ter kot posledica izrazita zožitev i.v. foramnov na desni strani (na MRI posnetku je videti stisnjeno hrbtenjačo). Manjša centralna protruzija iv. diskusa TH6-TH7, perinevralna cista v višini TH11-TH12. Ali opisan izvid pojasnjuje simptome ali je možna kakšna druga diagnoza (okvara motoričnega nervona, npr.). Bo potrebno operativno zdravljenje? Hvala za odgovor!
Spoštovani,
pred 3 meseci sem bila operirana na hrbtenici..V legi kleče mi je bila narejena laminektomija L4 do S1,discektomija L5-S1 z obeh strani, sproščena duralna vreča in štiri korenine.Še vedno čutim bolečine v križu in mravljince v obeh stegnih.Zelo veliko hodim(8-10 km dnevno),dvakrat tedensko izvajam hrbtno plavanje v bazenu, pa kljub temu ni tiste prave gibljivosti.Motijo me tudi težke noge in pekoča stopala. Nevrokirurg mi je dejal, da bo to s časoma izzvenelo.
Lepo prosim za vaše mnenje in se vam v naprej lepo zahvaljujem.
Gibljivost hrbtenice seveda ne bo nikoli več taka, kot je bila pred operacijo, sledite navodilom nevrokirurga in ne pretiravajte z obremenitvami.
Morda bi pomagala fizioterapija, masaža nog (ne v coni operativnega posega!).
Z manualno medicino v takih primerih žal ne moremo pomagati - kontraindikacija.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Mislim, da za okvaro motoričnega nevrona ne gre, saj v tem primeru ne bi prihajalo do zakrčenosti v mišicah ampak za slabost v mišicah.
Mislim, da gre za klasično torakalno mielopatijo in ne poznam druge metode kot operativni poseg.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Prosila vas bi za obrazložitev MR lumbalne hrbtenice.
Sicer večjih problemov nimam,sem precej aktivna..le občasno mi mrtvi desna noga.Stara sem 40 let.
Izvidi so :
V višini L2-L3 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.Spinalni kanal je še primerno širok.
V višini L3-L4 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.Spinalni kanal je še primerno širok.
V višini L4-L5 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.Degenerativne spremembe malih sklepov;opisane spremembe utesnjujejo duralno vrečo z lateralne strani.
V višini L5-S1 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.Degenerativne spremembe malih sklepov.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoliških sprememb.Prikazani del module ima normalen položaj,obliko,širino in strukturo.
Sicer so mi pred 4 leti,ko sem opravila scintigram skeleta napisali da imam degenerativne spremembe na obeh kolkih in na obeh ramenih.
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem,Kristina.
Spoštovan,
Lepo bi Vas prosil za vaše mnenje in pomoč. Star sem 49 let. Namreč pred 10 dnevi sem občutil zelo močno nenadno bolečino, ki se je širila iz ledvenega dela križa v desno nogo, predvsem po zadnji strani stopala, ki mi začelo drveneti, prav tako so mi tudi prti desnega stopala začeli drveneti, stopala ne morem dvigniti in ne iztegovati prstov. Takoj sem bil hospitaliziran v ortopedski bolnišnici Valdoltra, kjer sem prejemal analgetsko terapijo, CT slikanje ledvenega spinalnega kanala je pokazalo globalno izbočenje diskov in zožitev kanala v višini L4-5. Fleksija desnega stopala je omejena in močno oslabela.Ekstenzije in desnega palca hoteno ne naredim.Patelarni refleks je obojestransko živahen, ahilov refleks je obojestransko izvabljiv. Planatarni refleks je na obeh straneh fleksijski. Opravili so mi EMG (povzetek): V m. tibialis anterior dex. smo zaznamovali primerne in močno razredčene potenciale motoričnih enot, v m.proneos longus dex. pa hoteno aktiviranih potencialov motoričnih enot nismo zaznamovali. V mirovanju nismo našli patološke spontane aktivnosti. Opisan izvid kaže na hudo svežo okvaro korenine L5 desno, ker je od nastanka okvare preteklo verjetno premalo časa(10 dni) se nevrogene spremembe potencialov motoričnih enot verjetno še niso razvile in patološka spontana(denervacijska)aktivnost še ni nastala. Priporočamo EMG spremljanje in MR..
Po analalgetski terapiji sem bil odpuščen, odrvenelost desne noge je ostala.
Prosil bi Vas za mnenje ali je mogoče z manualno terapijo pričakovati izboljšanje, ali mi lahko pomagate.
Prosil bi Vas za pojasnilo kakšna je razlika med manualno medicino in kiropraktiko?
Za odgovor se Vam zahvaljujem in Vas pozdravljam.
Gre za poškodbo živca, ki je lahko nastala ali zaradi mehanskega pritiska (radikulopatija) ali zaradi preslabe prekrvavitve (radikuloishialgija).
Glede na vašo starost in svežo poškodbo se to da pozfdraviti, pri čemer je potrebno upoštevati, da se živec obnavlja cca 3 mesece.
Oglejte si:
Kiropraktika in manualna medicina
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Gre za normalne spremembe za vašo starost, če nimate nobenih simptomov je za zdaj vse v redu.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Spoštovani,
Prosim vas, če mi lahko "po domače" obrazložite izvid MR lumbalne hrbtenice.
- ali je mogoče hude bolečine odpraviti z manualno medicino oz.
- ali je možna operacija glede na diagnozo, ki sem jo napisal v nadaljevanju - bolečine
me "ubijajo".
Imam zelo močne bolečine v ledveni hrbtenici z izžarevanjem v obe nogi in zaradi tega tudi otežkočeno hojo. Diagnosticirano imam tudi Parkinsonovo bolezen. Poleg tega imam še sladkorno bolezen. Operiran sem bil na srcu, narejene imam bypasse. Poleg vsega že naštetega pa sem imel na desni nogi že trikrat šen. Star sem 60 let.
Izvid MR :
Natirvno MR slikanje lumbalne hrbtenice opravimo z naslednjimi sekvencami:
1. T1 in T2 obteženo TSE sekvenco v sagitalnih ravninah,
2. T1 obteženo FFE sekvenco v sagitalnih ravninah,
3. T2 obteženo TSE sekvenco v aksialnih ravninah,
4. 2D MR mielografsko serijo v rotaciji okoli vertikalne osi.
Lumbalna lordoza je zravnana. Na robovih krovnih plošč korpusov vretenc so ostefiti, sicer je oblika korpusov normalna. Fokalna sprememba signala iz korupusa Th9 predstavlja angiolipom. Spremembe signala iz subhondralnega dela korpusov so degenerativne narave.
Signal iz diskusov L2-3, L3-4, L4-5, L5-S1 je T2 hipointenziven, kar kaže na degenerativni proces diskusov.
V višini L1-2 je diskus malo enakomerno degenerativno izbočen na celotnem obodu, spinalni kanl je malo zožen.
V višini L2-3, L3-4, L4-5 so diskusi znižani, degenerativno izbočeni na celotnem obodu, ob njih je na priležnih krovnih ploščah nekaj robnih osteofitov. Mali sklepi so degenerativno hipertrofično spremenjeni. Opisano močno zožuje spinalni kanal - težja degenerativna stenoza spinalnega kanala L2-3, L3-4, L4-5.
V višini L5-S1 je diskus malo degenerativno izbočen. Mala sklepa sta degenerativno spremenjena. Opisano malo zožuje spinalni kanal, utesnjena sta lateralna recesa in iv foramna.
Konture in signal ostalih prikazanih diskusov so ohranjeni, spinalni kanal primerno širok.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb. Prikazani del module ima normalen položaj,obliko,širino in strukturo.
Hvala za vaš cenjeni odgovor.
Prijazen pozdrav, Janez
V celoti slika kaže na dokaj grobe degenerativne spremembe v celotnem ledvenem delu, praktično vsi diski so okvarjeni, kar je zelo težko zdraviti.
Kljub temu, da gre za močno stenozo v ledvenem delu na srečo še ni opaziti znakov vkleščenosti mozga. V tem primeru operativni poseg še ni nujen razen, če bi bile bolečine prehude.
Parkinsonova bolezen dodatno povzroča zakrčenost določenih mišic, kar še otežuje situacijo.
Morda bi bilo vredno poizkusiti z manualno medicino, v tem primeru ne morem sicer nič obljubljati, saj smo s terapijami omejeni tudi zaradi operacije na srcu, morda lahko nekoliko zmanjšamo bolečinske simptome.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Spoštovani Sergej Fedorov, dr. med.
spec. manualne medicine,
lepa hvala za vaš cenjeni odgovor. Torej, če vas prav razumem, je zdravljenje z manualno medicino glede na moje diagnoze: parkinson, operacija srca... otežuje zdravljenje z manualno medicino, kaj operacija kljub in hvala Bogu, da še ni iz izvida razbrati, da bi bila vkleščenost mozga - bolečine so zares neznosne - ali bi operacija spremenila oz. odstranila te močne bolečine - lepo prosim napišite mi iskreno.
Kako pa potem odpraviti te neznosne bolečine v primeru, da oba načina (manualna medicina in operacija) odpade zaradi predhodnih diagnoz. Poudarjam bolečine me zares izčrpujejo.
Hvala za razumevanje in lep dan,
Janez Hren
Razumeti morate, da težko ocenim stanje kot zdravnik, ki vas je pregledal, vendar je moje mnenje, da v kolikor bolečine so, pomeni, da je živec še v funkciji in bi ga z operacijo lahko rešili, torej bi v tem primeru operacija bila smiselna, končno odločitev o tem pa ima vsekakor nevrokirurg.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Prosla bi za razlago MR izvida in oceno, ali bi lahko bili simptomi, ki sem jih imela povezani s tem.
Izvid:
MR L/S hrbtenice
Preiskava je bila opravljena v standardnih rezih in sekvencah.
Primerno oblikovana lumbalna lordoza v sagitalni ravnini.
Dokaj obsežna protruzija diska pod zadnji longitudinalni ligament v nivoju L 5 - S 1.
Intervertebralni foramni kažejo zmerne stenozantne spremembe v nivoju L 5 - S 1 obojestransko.
Blaga stenoza pa je vidna tudi v nivoju L 4 - L 5 desno.
V aksialnih rezih je v nivoju L 3 - L 4 prisotna manjša centralna protruzija diska.
Nivo L 4 - L 5 kaže centralno protruzijo diska ter stenozo obeh recesusov.
Nivo L 5 - S 1 pa kaže dokaj obsežno centralno protruzijo, praktično že manjšo herniacijo diska z izrazitejšo stenozo levega recesusa.
Stenozirana je tudi desna stran.
Zaključek: Stenozantne spremembe spinalnega kanala v nivojih L 4- L 5 in L 5 - S 1 zaradi nakazanih centralnih protruzij diskov pod zadnji longitudinalni ligament.
Simptomi:
Začelo se je letos januarja, da sem po napačnem gibu ob telovadbi imela bolečine v križu, ki so trajale skoraj en teden, nato se je širilo v ritnici, prvo v desno, nato v levo, naslednji dan pa v obe nogi, da sem imela občutek, ko da so vse mišice v nogah napete, bolečine so imele vrhunec ponoči, nato pa dva tedna skoraj nisem mogla hodit, mišice so bile cel čas napete (trde), bolečine so bile tudi, ko sem samo ležala. Po dveh tednih se je stanje počasi začelo izboljševat, vendar je trajalo več kot mesec dni, da sem lahko spet normalno hodla. Ob vseh teh težavah so izstopile še žile v območju spodnjega trebuha in stegen, predvsem na prehodu na noge. Prav tako sem doživela otekanje nog in čudno obarvanje stopal.
Zdaj lahko spet normalno hodim, žile so šle malo nazaj, vendar so še vedno vidne, otekanja več nimam, še pa imam vedno čudno obarvanje stopal.
Simptomi so v celoti povezani s sliko, vzrok je verjetno v segmentu L5-S1 ali L4-L5.
Verjetno je šlo za draženje živca S1, ki leži v segmentu L5-S1.
Otekline in spremembe barve so običajno znaki motenj krvnega obtoka, ki ga je verjetno povzročil mišični krč.
V takih primerih z manualno medicino lahko pomagamo, svetujem, da se s slikami oglasite na pregled v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
"v prikazanem delu je spinalni kanal kongenitalno ožjji.
v višini L2-3 je diskus malo enakomerno degenerativn izobčen na celotnem obodu, kar malo zožuje spinalni kanal.
v višini L3-4 je diskus posteriorno degenerativno izobčen, kar bo začetnih degenertivnih spremebah malih sklepov zožuje sicer kongentilano ožji spinalni kanal in ltateralan recesa: zmerna do težja degnerativna stenoza spinalnega kanala L3-4.
V višini L4-5 je manjša degenerativna retrolisteza L4. Diskus je znižan v njem je plin (degenertivnim vakuum fenomen). diskus je degenerativno izobčen na celotnem obodu, več posreolateralno levo, ob njem so na priležnih krovnih ploščah robni osteofiti, uzurozne spremembe in subhondralna skleroza (osteohondroza). mala sklepa sta zmrnoo degenertivno spremenja. Opisane degenerativne spremembe zožujejo sicer kongenitalno ožji spinalni kanal z lateralnima recesoma in iv foramnoma, zlasti močno zožen je levi lateralni reces: zmerna do težja degenertivna stenoza spinalnega kanala in levega lateralnega recesa L4-5.
V višini L5-S1 je vidna sakralizacija L5. Diskus je rudimentaren, ohranjene posteriorne konture. Spinalni kanal je kongenitalno ožji."
Žal niste navedli simptomov, kar bi mi pomagalo pri lažji obrazložitvi.
Hrbtenica je v celoti obrabljena, peto ledveno vretence je zraščeno s prvim križnim, kar je posebnost razvoja.
Nikjer ni omenjen pritisk na mozeg, kar pomeni, da ni kontraindikacij za zdravljenje z manualno terapijo.
Mislim, da pri vas ni problem zožanje hrbteničnega kanala ampak, da je glavni problem poškodba diska L4 in mislim, da je tu vzrok vaših težav.
Oglasite se na pregledu, da izvid primerjamo s klinično sliko in vidimo možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
Od leta 2007 imam občasno močne bolečine v desni nogi, ki se začnejo z bolečino v Hrbtu, se nadaljujejo z bolečino v ledvenem delu nato pa se preseli v nogo, vse do gležnja.
Po napadu moram cca 2 meseca ležati ( ob ležanju ni bolečin ), da ponovno lahko hodim brez bolečin
žal se mi to vse pogosteje pojavlja.
Pri ortopedu sem dobil sledeči izvid:
V višini TH12-L1 Degenerativne spremembe malih sklepov, kontura diskusa izbočena na celot. obodu
V višini L1 - L2 Degenerativne spremembe malih sklepov, kontura diskusa izbočena na celot. obodu
V višini L2 - L3 Degenerativne spremembe malih sklepov, ZOŽEN SPIRALNI KANAL, kontura diskusa izbočena na celot. obodu
V višini L3 - L4 Degenerativne spremembe malih sklepov, kontura diskusa izbočena na celot. obodu
V višini L4 - L5 Kontura diskusa je močno izbočena na celotnem obodu, malo boj posterolateralno desno
v višini L5 - S 1 Kontura diskusa je močno izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti, degenerativne spremembe malih sklepov.
Manjši ventralni premik L5. Schmorlova hernija L1
Osteohondroza L5 - S1. Zdravnik predlaga operacijo.
SILVO PELJHAN
Iz opisanega ne vidim prvega razloga za operacijo, niti ne vidim na katerih segmentih bi bila operacija izvedena.
Verjetno gre za daženje korenine živca L5, pri čemer je ta segment tudi rahlo zdrsnil v smeri naprej. Mislim, da vam z manualno terapijo lahko pomagamo, zato vas vabim, da se z RTG posnetki in izvidi oglasite v naši ordinaciji.
spec. manualne medicine
SPONDILOLIZA L4 S SPONDILOLITEZO I. STOPNJE PO MAYERDINGU IN SEKUNDARNIMI DEGENERATIVNIMI SPREMEMBAMI DISKA IN VRETENC.
Degenerativna stenoza spinalnega kanala nivoja L3L4 levo.
Degenerativne spremembe ostalih vretenc in ostalih diskov
Hvala!
Zdravo.
Star sem 28 let in imam že leto dni bolečine v ledvenem delu hrbtenice, ki močno izžarevajo v levo nogo. Bolečine so vseskozi prisotne in se okrepijo ob naporih.
Prosil bi za razlago, zdravljenje in okrevanje ob sledečem izvidu.
Preiskava je bila narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.
Videti je rahlo izravnano lumbalno lordozo. Prisotne so začetne degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Začetna spondilatroza kot hondroza od L4 navzdol.
V sprednjem delu zgornje terminalne plošče je manjša Schomorlova hernija.
Na višini segm. L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Spinalni kanal je primerno širok, nevroforamni so prosti. Na višini segm. L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna protruzija diska je centralno v stiku z duralno vrečo ter sega v intraforaminalno zono na levi strani, kanal je zožen. Na višini segm. L1-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna protruzija je centralno v stiku z duralno vrečo, susp. fragment sega v področje levega receusa, kjer se dobi vtis, da je v stiku s korenino iztopajočega živca.
vaš odgovor sem vam napisal že pod vaše sporočilo (Avtor Krapar) pod temo "Bolečine v spodnjem delu hrbtenice", pripenjam vam ga še tu spodaj:
Pozdravljeni,
že sam termin lumbalne lordoze nakazuje na to, da gre za prisotnost močnih bolečin. Kar se tiče Schmorlove hernije, naj ne bi predstavljala večje težave, sicer pa gre za najbolj problematičen predel medvretenčnih plošic v predelih L4 - L5 in L5 - S1, lahko da sta ena ali obe razdraženi zaradi stika s korenino živca. Odvisno, kako se bolečina seli v nogo - ali po sprednji ali zadnji strani.
To je ena izmed pogostih indikacij zdravljenja z manualno medicino. Po mojem mnenju, vezano na izvid, bi bilo zdravljenje uspešno, predlagam, da se naročite na pregled v eni od naših ordinacij, s seboj pa prinesite tudi vse izvide in slike.
Lep pozdrav,
spec. manualne medicine
SPONDILOLIZA L4 S SPONDILOLITEZO I. STOPNJE PO MAYERDINGU IN SEKUNDARNIMI DEGENERATIVNIMI SPREMEMBAMI DISKA IN VRETENC.
Degenerativna stenoza spinalnega kanala nivoja L3L4 levo.
Degenerativne spremembe ostalih vretenc in ostalih diskov
Hvala!
Pozdravljeni,
najprej opravičilo za pozen odgovor - očitno sem ga spregledal v množici prejetih sporočil. Posredujem vam moje mnenje, upam, da vam še pride prav:
spondiloliza je okvara vretenca (raztopljeno vretencce), spondilolisteza pa je zdrs vretenca, vendar v primeru 1. stopnje ta zdrs še ni tako pomemben. Poleg je zaznana stenoza spinalnega kanala in degenerativne spremembe, kar je posledica obrabe in sprememba vretenca L 4. Težko je dati natančno mnenje, kje je resnično vzrok vaših težav, ki jih tudi sicer ne navajate. Predvidevam, da bi lahko celotna slika kazala na neko reakcijo, ki izvira iz ene točke. Kot rečeno tudi, lahko, da bi s takšnim izvidom imeli bolečine, lahko pa, da ste popolnoma brez simptomov.
Vsekakor vas v primeru težav oziroma bolečin vabim na pregled s slikami v eno od naših ordinacij. Gre za klasične indikacije za zdravljenje z manualno medicino.
Stara sem 32 let in doslej nisem imela posebnih težav s hrbtenico. Po porodu (v starostu 31 let) sem opazila le, da ne morem ležati na trebuhu ali hrbtu, ker me začne boleti v križu - če slučajno zaspim v takem položaju se težko spravim na bok oz. je to povezano z (sicer relativno blagimi) bolečinami.
Pred dobrim mesecem pa me je brez posebnega razloga "zagrabilo" v križu oz. ledvenem delu hrbtenice tako, da se nisem mogla zravnati in sem bila cca 14 dni prepognjena na pol. Težave so se sedaj (po počitku) umirile, čeprav niso povsem izzvenele.
Opravila sem MR in bi prosila za razlago izvida, mnenje in možnosti zdravljenja oz. preventivnih ukrepov. Sem namreč mama dobro leto starega otroka, za katerega v času težav nisem mogla sama skrbeti in bi se rada na vsak način izognila ponovitvi opisanih težav.
Sicer je moje delo pretežno sedeče, za računalnikom, občasno povezano z vožnjo z avtom.
Izvid:
"Narejene so bile standardne sekvence v sagitalni in aksialni ravnini z MR metodologijo.
Vidna je nekoliko izravnana fiziološka lumbalna lordoza.
Začetne spondilotične spremembe lumbalne hrbtenice, Disk na nivoju L5/S1 je dehidriran, koncentrično protrudiran, brez utesnitve spinalnih korenin in živcev.
V nivojih L1 do L5 gre za znake začetne spinalne stenoze ob prirojeno kratkih pediklih, blagemu anizotropizmu in nekoliko zadebeljena ligamenta flava.
Na MR mielografiji je duralna vreča primerno široka, amputacije radikularnih rokavčkov ni videti.
Sakralno obojestransko so vidne drobne radikularne ciste, več levo - verjetno klinično nepomembne."
vezano na vaše simtome, predvsem pa na vaš izvid, lahko svetujem naslednje: verjetno vzrok tiči v obrabi ploščice v predelu L5-S1, vendar k sreči ni zaznanih sprememb oziroma okvare hrbtenjače.
Morda gre delno za posledico poroda, lahko za degenerativne spremembe ali kaj drugega.
Podobnih primerov pacientov s tovrsnimi indikacijami je v naših ordinacijah veliko in jih uspešno (po)zdravimo. Predlagam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi kliničnega pregelda lahko natačno svetovali glede nadaljnjega zdravljenja.
lep pozdrav,
spec. manualne medicine