Starši in otroci

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.
je to res

Zgledi vlečejo

02.03.12 11:15
Spodaj berem o pozdravljanju. Ali so res otroci ogledalo staršev? Res zgledi vlečejo?
Npr. Meni je umivanje zob ful pombno in jih res umivam najman 2x na dan.Moji otroci me vidijo, stojijo poleg v kopalnici, se češejo, a na umivanje še po 10 letih gladko pozabijo.
Jaz zmerom pogledam pre prehodom za pešce levo in desno on še po 10 letih včasih pozabijo (mater me kar naježi).
Jaz zmerom kokodakam o pomembnosti zahvale in se tudi vedno zhavlaim. Glej ga zlomka v trgovini promotorke delijo bonbone, otrok enga vzame in brez hvala maha naprej.
...
KOLIKO ČASA TOREJ MORAM PONAVLJAT NEKO STVAR SAMA Z ZGLEDOM+KOKODAKANJE+UKAZOVANJEM+PREPRIČEVANJEM+NAGRAJEVANJE+GROŽNJAM, DA SE PRI OTROKU PRIME??? Glej spodaj ponazoritve:
(si umivam redno zobe, ga pri odhodu v posteljo vprašam, si umil zobe, umij si zobe!, zelo pomembno je redno umivanje zod, se spomniš fotografije, babičine bolečine, obiska pri zobarju, ej cel teden si dobro skrbel za zobke zdaj lahko izbereš kakšno igračko (star3 leta), če si ne boš začel umivat zob ni TV

Re: Zgledi vlečejo

02.03.12 11:18
Jaz mislim, da je zgled izjemno pomemben, prazne besede ne prinesejo učinka. Otrok te ves čas opazuje, analizira in posledično ocenjuje. Če mu govoriš, da ni lepo preklinjati, samo pa to počneš ves čas..., nekako ne gre....
poglej sebe

02.03.12 11:19
Poglej sebe. Koliko stvari, ki so jih počeli tvoji starši, ti je bilo brezveznih, pa jih danes sama počneš, ker so zasidrane v tebi?

Okoli pozdravljanja pa, če starši pozdravljajo, ampak komaj slišno, mrtvo in neosebno, potem to ni dober zgled, če pa starši pozdravljajo jasno in glasno, se otroka to prej ali slej prime. Enako hvala in prosim. Podobno je z umivanjem zob in vsem ostalim.

02.03.12 11:20
Sosedje me vedno pozdravijo ali mi odzrdavijo, njihovi otroci pa samo, če so z njimi, sicer pa ne.
just asking

02.03.12 11:31
Enkrat mi je ena starejša kolegica, ko sem bila še sama brez otrok dejala: "Ko boš mislila, da si že nora, ko boš stalno ponavljala ene in iste reči, ko bi včasih že obupala, vztrajaj, ker slišijo, verjemi, da slišijo in so rezulati."

Torej vztrajam in sem zagovornik, da zgledi vlečejo.

02.03.12 11:34
Sicer pa že star pregovor pravi, da jabolko ne pade daleč od drevesa....
titimami

02.03.12 11:42
Kako so pa vas starši tako lepo vzgjili?
So vas res kar naprej opozarjali na umivanje, pozdravljanje, žvečenje hrane, ipd in vam kar naprej prigovarjali: poglej mene, poglej babico, ...

In če si vi umivate zobe večkrat na dan? Si jih je res tudi vaša mama?

Seveda so starši otrokom vzgled in sčasoma otroci prevzamejo nekatere vzorce - ampak kopije pa niso! Ker če bi bili, potem se ne bi hčere pritoževale nad očetovim puščanjem nogavic pri postelji, nad maminim zanemarjenim hladilnikom, ipd.:)
mvis

02.03.12 11:48
Midva glasno pozdravljava, smo z vasi in pozdravljamo vse.
Otrokom je pa nerodno in komaj, da nekaj zamrmljajo. Eden je pa bolj pogumen in pozdravlja vse, znane, neznane, tiste v avtih, trgovinah, skratka čisto vse, da mi je kar nerodno.

Je odvisno od otroka, ne samo od zgleda.

In celo desetletje že ponavljam, copate obut, roke umit, ko se pride domov, pa se ni še nikogar prijelo.
Newton Olivia

02.03.12 13:12
Navedeno
BMW 540
Sicer pa že star pregovor pravi, da jabolko ne pade daleč od drevesa....

Slovenija je jako hribovita deželica, po klancih pa se okrogle oblike rade odkotalijo zelo daleč od vira.
rosey blu

02.03.12 21:11
A veš, da to tudi mene zanima. Pri nas je isto. Jaz sem usekana na umivanje rok. Vedno po prihodu domov, pred jedjo, po delu, po uporabi WC. Toliko sem sicer uspela, da si jih mulc tudi. Kao. Odpre pipo, zmoči, vzame žajfo, zmoči in je. Kakšnih 6 sekund.

Ali pa pospraviti po jedi. Poje, vstane od mize, gre. Haloooo, kje imaš služkinjo? Aja, saj res! Skoči, pospravi z mize v korito in gre. Haloooooo še enkrat! Aja, saj res! In pospravi v pomivalca. In tako že kakšnih 8 let (star je 10).

Po mojem zgledi delujejo kvečjemu na dolgi rok. Ker toliko, kot je moj mulc videl umivanja rok v življenju pa takojšnjega pospravljanja z mize, bi moral že avtomatično početi isto. Pa ne. Še vedno ga je treba opozoriti. Stotič. Miljontič. saj potem skoči in naredi, ni problema.
Avtor:

Naslov teme:

• Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, pdf, doc, xls
  • Datoteka ne sme biti večja od 1000 KB
  • Dodate lahko še 3 datotek

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 8 krat 2?