Kardiologija

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.
Moderator: prim. Boris Cibic, dr. med., Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
Vrtoglava

Nizek pritisk

29.03.12 16:44
SpostovaniI

Stara sem 34 let, imam tezave z nizkim pritiskom.
Imam sisnusno tahikardijo in jemljem 1x na dan 1/2 Propranorola kaksne pol leta. Prej sem jedla con cor pa mi ni odgovarjal, prav tako nisem prenasala Nebileta. Slabo sem se pocutila po njima.
Lani na urgenci izmerjen pulz155, ekg malo kasneje normalom s pulzom 130.
Uz je pokazal nekoliko povecano cirkulacijo skozi srce, sicer bp.
Ekg holter 24 ur 2x tudi bp.
Test z nagibno mizo pozitiven.
Ekg bp.
Scitnica bp
Holesterola nimam.
Imam povecano telesno tezo.
Vedno sem imela pritisk 110/70 ali 100/60. Sedaj pa ze kaksen teden 80/50, danes 70/50 pulz vec cas od 60 do 80. Pritisk zmerjen v sluzbi v zdravstvu. Mocno sem vrtoglava. Gibanje, kava, slana hrana mi ne pomaga. Ce ne vzmem Propranorola mi srce nagaja. Kaj naj naredim? Kardiologa imam sele 25.4., saj so mi napotnico pod hitro zbrisali in mi dali pod redno in cakam ze 5 mesecev. Vse preglede pri kardiologu sem si sama placevala, prav tako uz srca. Sicer sem zdrava

Bojim se, da bom skupaj padla kje na cesti, ko je zraven moj otrok.

Imate mogoce kaksen nasvet?

Hvala,

Petra

Re: Nizek pritisk

02.04.12 10:10
Zaradi težav, ki jih ste navajali, so zdravniki posumili, da so težave funkcionalne, ne pa organske narave. To so potrdili s poskusom na nagibni mizi, ki je bil pozitiven. Zato so vam predpsali zdravilo iz skupine betablokatorjev. Predpisali so vam Concor. Ker ga niste prenašali so vam predpisali Caduet. Ker tudi tega niste prenašali so vam predpisali Propranolol, ki ga dobro prenašate, vam pa prehudo zniža tlak.
Mislim,da je zdravljenje s Propranololom pravilno. Morda bo prav, če boste malo znižali dnevne odmerke zdravila. Dodatno priporočam redne aerobne vaje, počasno vstajanje iz sedečega ali ležečega položaja, nekoliko slano hrano, uživanje 2- 3 kav na dan, nekajenje, uravnoteženo prehrano, skrb za pravilno telesno težo in, morda, blaga pomirjevala.
Vrtoglava

02.04.12 19:51
Spostovani!

Hvala za odgovor, se bom drzala vasih navodil.
Imam pa se eno tezavo. Od petka tezko diham, ne vedno, po par ur. Neodvosno od fizicne aktivnosti. V sluzbi je ekg bp, pulz normalen, saturacija 99. Alergij nimam, prav tako ne astme. Tudi kasljam ne. Enostavno tezko vdahnem, kot da bi "pozabila" dihati in moram misliti na vdih. Je mozno imeti to tezavo, saturacija pa 99?

Hvala za odgovor in prijazen pozdrav,

Petra

03.04.12 14:21
Navedena težave je značilna za "nevrovegetativni sindrom", ki kaže na vpliv različnih stresorjev na sicer zdravo srce. V takih primerih bolnikom priporočamo zdrav način življenja, čim več rekreativnega gibanja in po potrebi blaga pomirjevala (na pr. Persen, ki je v prosti prodaji).

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Anijela

16.04.12 11:47
Pozdravljeni, imam vprašanje za vas. Včasih se mi vrti v glavi... ampak to tako, da ko mirujem je vredu, ko pa premaknem glavo začutim to vrtoglavico... po navadi je najhuje kadar obrnem glavo navzdol ali navzgor. Mislite, da je to lahko zaradi pritiska ali vzrok leži kje v glavi?
Hvala

16.04.12 14:55
Glede na vsebino dopisa bi najprej iskal vzrok za težave v spremembah v vratni hrbtenici
Avtor:

Naslov teme:

Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 8 krat 9?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.