Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce. Moderator: prim. Boris Cibic, dr. med., Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
Pri bolnikih, ki navajajo, da so večkrat omotični ali, da včasih padejo v nezavest, so večkrat potrebne številne preiskave, da ugotovimo vzrok za nastanek zapleta. Med ostalimi preiskavami je tudi test nagibne mize. Na preiskavi, če je pozitivna, pride do padca krvnega tlaka (po navadi pri starejših) ali do padca srčne frekvence. S tem je precej zanesljiv izvid, da so bolnikove težave funkcionalne narave (vazovagalna sinkopa), ne pa posledica organske bolezni srca.
Imam premalo podatkov za točen odgovor. Domnevam, da vas je vaš zdravnik napotil na pregled na "nagibni mizi", ker ste potožili, da večkrat nenadoma medlite ali celo, da padate v nezavest.
Ker zdravil za zanesljivo odpravo teh težav nimamo, bolnikom svetujemo, da uživajo več tekočin (voda, brezalkoholne pijače), juhe z zadostno količino soli in da se uležejo, ko se težava nakazuje. Bolnik težave omili tudi z dobro telesno kondicijo, ki si jo lahko pridobi z rednim nevrhunskim športom.
Pozdravljeni!
Ker na izvid čakam že več kot tri tedne, sem se odločila, da se želim še malo pogovirit z vami.
V zadnjem letu sem padla v nezavest približno 6-krat,7-krat, večinoma po ali med naporom. Sicer treniram 6-krat na teden, z atletiko se ukvarjam precej profesionalno. Večinoma sem vedno pod stresom, zaradi treningov, šole, glasbene šole, pa tudi tako sem precej živčen človek. Stara sem 16 let. Imam malo visok tlak. Eno leto nazaj sem bila na Jesenicah na enodnevnem merjenju tlaka. Povprečni dnevni tlak, ko samo počivam, je 120/90. Imam sinusno aritmijo. Ultrazvok srca je normalen, EKG tudi in letošnje 48-urno merjenje krvnega tlaka se giblje v mejah norlmale.
Mogoče mi na podlagi tega zdaj lahko poveste še kaj več (npr.o zdravljenju......)
Hvala*
Iz vsebine vašega posta povzemam, da zdravniki, ki so vas pregledovali, niso uspeli ugotoviti zakaj občasno (brez posebnega povoda?) padate v nezavest.
Glede na vašo starost in na vaše dnevne obveznosti, zaradi katerih živite v stalno stresni situaciji, bi posumil na motnjo vegetativnega živčevja, ki bi jo verjetno dokazali s pregledom na nagibni mizi. Skušajte vsaj malo zmanjšati obveznosti in se relaksirati.
Torej je test nagibne mize pokazal, da imam motnje vegetativnega živčevja al kaj? Kaj to pomeni?
Ubistvu je blo pa enkrat tud tk, da sm u nezavest padla, ko sem bila doma. Kar tako, prišla sem domov, pol ure sem sicer hodila do doma, nekaj časa sem stala, in kar naenkrat me je zmanjkalo. Mogoče to kaj spremeni?
Imam tudi probleme z želodcem, gastritis, bulbitis, hiatalno kilo in težave s kislino, zato velikokrat nič ne jem ali pa zelo malo.
Pri pozitivnem testu na nagibni mizi bolnikom svetujemo, da uživajo več tekočin (voda, brezalkoholne pijače), primerno slane juhe in da se uležejo, ko se težave nakazujejo. Bolniki težave omilijo tudi z dobro telesno kondicijo, ki si jo lahko pridobijo z rekreativnim športom. Zdravil za navedeno motnjo pa, žal, ni.
Moja hči ki ima 11 let ima tudi zelo nizek pritisk in sicer 88/40 90/50 stalno se ji vrti v glavi in je omotična.Zdavnica ji je dala ena zdravila Fortill ki jih dobimo samo v Italiji ampak po njih se ji je pa pulz močno dvignu pritisk pa ne .Tudi mi gremo na test z nagibno mizo .Kaj pa če nič ne ugotovijo? Moram pa rečt da pa ne pada skupaj vsaj za zda se še ni zgodilo.
Pri pregledu z nagibno mizo ugotovimo, če je nihanje krvnega tlaka posledica organskega obolenja centralnega živčeja. Upam, da je nizek tlak pri vaši hčerki konstitucijsko pogojen in, da ni posledica bolezni živčevja. Pred leti smo pogosto predpisovali Effortil bolnikom z nizkim tlakom. Izkazalo se je, da ima zdravilo zelo majhen vpliv na tlak in, da se tlak popravi in stabilizira z redno aerobno vadbo. Zato priporočam, da sae hčerkica čim več posveti rednemu gibanju.
zadnje čase se mi dogaja, da padem kr na lepem skupej ozm imam občutek, da mi piska v ušesih, potem pa se mi začne temniti pred očmi. Imela sem holter monitoring, 24 urno merjenje pritiska, ultrazvok srca...vse ok...imela sem tudi pregled z nagibno mizo...brez posebnosti...
Zanima me...cca 15 minut pred koncem sem dobila beli tabletek, ki sem ga mogla pod jezikom stopiti...zakaj je ta tablet, kaj povzroči? Kaj je narobe z mano, če so vsi izvidi ok? S športom se veliko ukvarjam, kolesarim, hodim v hribe....zakaj se mi kr na lepem zamegli? Imela sem tudi gastroskopijo, vse ok....
Če ste opravili preiskavo na Nevrološki kliniki v Ljubljani, po podatkih s katerimi razpolagam, ste dobili tableto Angised (nitroglicerinska tabletka) in opazovali morebitne spremembe krvnega tlaka in srčne frekvence. Izgleda, da so bili vsi izvidi v normalnih mejah.. Srečno.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Opravili ste "test z nagibno mizo" ker je vaš izbrani zdravnik želel izvedeti če so vaši padci v nezavest posledica bolezni živcev, ki regulirajo višino krvnega tlaka. Verjetno je bil izvid negativen in bo zato razlaga vaših težav ostala še negotova. Pri pregledu srca so ugotovili manjšo spremembo na zaklopki, ki je na meji med desnim preddvorom in desnim prekatom, vendar dvomim, da je tu razlog za vaše težave.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Kaj pa vi predlagate? V zadnjih 14ih dneh mi je bilo eno jutro 3x slabo, se mi je stemnilo, danes pa mi je bilo slabo v službi, vrtelo se mi je...zelo težko sm delala...opravila sem že vrsto pregledov, ukvarjam se s športom.....nisem predebela...kaj naj še storim? Rada bi, da se to vrtenje neha in da normalno zaživim...
dobila sem izvid...pri preiskovanki pride v 45. minuti do padca sistolnega tlaka iz 100 na 81 in diastolnega iz 54 na 44, ob temu srčna frekvenca pade iz 98 na 68. Pozitiven test z nagibno mizo, ki potrujeje sum na refleksno nevrokariogeno sinkopo...kaj to pomeni?
Upam, da ne kadite. Ni zadržkov, da poizkusite učinek kave ali pravega čaja. Priporočam tudi, da uživate dovolj pijač ali vode in vsaj nekaj slanih jedi. Ali bi bolj koristila športna relaksacija kot sedanja telovadba?
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Ne kadim in ne pijem alkohola, tud kave ne pijem....vode popijem kar nekaj dnevno... Sedaj ko imam sobno kolo in če je zunaj prehladno potem vozim sobnega....pa tud hribi so zakon....tako da se kar vsakodnevno ukvarjam s športom, ne kadim in ne pijem alkohola... Kateri pravi čaj mi priporočate? Kaj pa pomeni izvid, nism zdravnik in si ne znam razlagati....hvala.
Nekdanji "zdravili", kot sta kava in pravi čaj, smo bolnikom nekoč predpisovali potem ko smo ugotovili, da kofein (v kavi) in teobromin (v zelenem in črnem čaju) imata ugoden vpliv na osrednje živčevje. Navedeni "zdravili" nista šli v popolno pozabo. Včasih ju še priporočamo. Poizkusite ju.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Star sem 42 let.V začetku meseca maja tega leta sem zjutraj kmalu po vstajanju imel kolaps. V kopalnici sem občutil, da v glavi nekaj ni v redu in se se mislil iti nazaj uležt, vendar pa nisem prišel do postelje, ker sem prej bil na tleh. Sicer sem prišel takoj k sebi, vendar pa so me vseeno odpeljali v bolnico. Tam sem opravil vse preiskave, vendar niso ničesar ugotovili. Vsakodnevno se ukvarjam s športom (tek,kolesarjenej, plavanje) , tedensko pretečem tudi 100km in več, in pretekelže več maratonov. Pri športu do sedaj nikoli nisem imel nobenih problemov. Nekaj dni nazaj sem bil tudi na testu z nagibno mizo.izvid pa je sledeč
Po 5.minutni pripravi v horizontalni legi preiskovanca nagnemo do konta približno 60 stopinj. V 14.minuti nagiba pride do asistolije, zato preiskovanca hitro spustimo v horizontalno lego.Pri tem se srčna akcija spontano vspostavi. Prav tako tudi krvni tlak. MNENJE: Pri opreiskovanci smo izzvali že samo z nagibom (brez aplikacije NTG) kolaps zaradi pojava asistolije. Izvid preiskave lahko pojasnuje bolnikove težave.
Glede na naveden izvid prosim za vaše mnenje inče mi lahko navedeni izvid obrazložite.
Pri pregledu na "nagibni mizi" niso ugotovili nobene organske bolezni srca, pač pa "nevrokardiogeno sinkopo". Pri taki diagnozi bolnikom svetujemo, da iz ležečega in sedečega stanja vstanejo počasi, da redno izvajajo športno rekreacijo (aerobne vaje). Pri zdravljenju z zdravili dajamo prednost zdravilom, ki vsebujejo "betablokatorje" v nizkih odmerkih (Inderal, Concor).
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
danes me je zdravnica osebno poklicala, kardiologinja...da morm drug teden obvezno na pregled...imela sem že obremenilne teste pa so šele sedaj dobili izvide in ne vedo al kolo ni delovalo ali je z menoj karkoli narobe, ker so tako čudni izvidi...in morm ponovno na obremenilni test, tokrat s plinsko ki je zadnjič niso naredili...kako izgleda plinska, odkod ti vzamejo kri, je zelo boleče? Morm pa tudi na ultrazvok prepon in pljuč....kako zgleda ultrazvok prepon, kaj ugotovijo s tem? Predpisala mi je tudi Concor in nato ponoven pregled na nagibni mizi....imam zelo nizek tlak 91/51 zjutrej in nizek pulz 50-60 utripov na minuto v mirovanju, Concor pa to znižuje...zakaj mi je to predpisala, kako bo delovalo name? Strah me je....ukvarjam se s kolesarjenjem in hribolazenjem, ne kadim in ne pijem alkohola...skrbi jih da gre za pljučno hipertenzijo.
Ker niso zdravniki mogli, z opravljenimi preiskavami, natančneje ugotoviti narave vaše bolezni, so predlagali še dodatne, npr. obremenilni test z vdihavanjem zraka bolj zasičenega s kisikom. Pri ultrazvočni preiskavi zdravnik položi "sondo" na predel telesa, ki ga želi pregledati. Pri tem bolnik ugodno leži. Pri tej preiskavi bolniku ne jemljejo krvi. Tablete Concor zdravniki predpisujejo pri različnih bolnikovih težavah. Tablete Concor upočasnujejo delovanje srca, nekoliko znižajo tlak in zmanjšajo možnost nastanka nerednih utripov. Koristijo tudi pri bolnikih, ki se nagibajo vrtoglavicam in nezavestim. Pljučna hipertenzija ja lahko samostojna bolezen (ki je zelo redka) ali pa bolezen, ki nastane kot posledica popuščanja srca. Bodite brez skrbi.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Na internetu je velik o tem napisano....to je padanje skupej, kr na lepem....brez posebnega razloga...kako zdraviti? Ko ti začne piskat v ušesih in k se ti tema začne delat pred očmi se usedi al pa pojdi na zrak...če uspeš, drugače pride do kolapsa...
Danes sem opravila test z nagibno mizo in sem po tem ko sem dala neko tabletko pod jezik v zelo kratkem času padla v nezavest. Je to normalno ali imam problem?
Verjetno je nezavest trajala zelo kratek čas in zdravniki, ki so vas pregledovali, niso dogodku pripisali posebnega pomena. Morda so dogodek opisali v izvidu in napisali, da je opazovanka kolabirala zaradi padca tlaka. Brez skrbi.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Naj povem da se mi je včerej zopet zgodilo....pojedla sem jabolko in v roku ene ure sem imela trebuh čisto napet, ko da bom glihkar rodila, niti noseča nisem, piskati mi je začelo, mal se mi je začelo temniti pred očmi....naenkrat me je začelo zebsti, kot bi bila v hladilniku, nato pa vroče....pa spet hladno, vroče....naj povem da se mi je to zgodilo v službi....trajalo je cca dobro uro.....ne vem kaj nej bi to bilo...pred leti sem bila na gastroskopiji, vse ok.....sem pa opravila vsa testiranja, kot sva že govorila...imam povečano srce, ostalo pa nekako ok.....
Pri akutnem ali kroničnem povečanem ali zmanjšanem delovanju vegetativnega živčevja, vagusa ali simpatikusa, se lahko pojavi veliko število različnih krajših ali daljših funkcionalnih motenj, ki jih skušamo ublažiti na zelo različne načine. Najprej z naravnimi ukrepi (aerobna vadba, sprehodi v naravi, relaksacijska športna dejavnost, kulturno udejstvovanje, zmernost v uživanju kave, alkohola, nekajenje, uravnotrežena prehrana, dovolj nočnega počitka, izogibanje stresnim situacijam, itd.) in če še ni učinka bolnikom pomagamo z zdravili. Upam, da boste korak za korakom le našli pravilno pot iz sedanjih težav, morda šele z jemanjem zdravil.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
slavčeK.....kako dobro poznam tvoj problem, sama imam namreč skoraj identične težave že 2 leti....groza, meni se je to začelo dogajati leto po sinkovi hudi bolezni, ko sva 1 leto preživela v bolnici...ko je bilo njemu končno bolje, sem pa jaz totalno odpovedala....konstantne vrtoglavice, občutek kot bi bila pijana, pa razbijanje srca, temnenje pred očmi......:(((( katastrofa!!! kako se lahko poistovetim s tvojim stavkom: "rada bi da se to vrtenje neha in lahko normalno zaživim " JA, to si tudi jaz želim najbolj na svetu !!!!!! sem bila že na mnogih preiskavah, pa pri treh nevrologih....pa vedno ista diagnoza distonija vegetativnega živčevja, pa "gospa malo meditirajte pa bo ". meni pa nič ne pomaga !!!!! zdaj mi neke betablokatorje svetujejo....skratka čakam na test z nagibno mizo, da kao potrdijo diagnozo....tudi jaz imam namreč zelo nizek pritisk, od vedno, pa to ni bil nikoli tak problem!
skratka....upam da je tebi kaj bolje, ker jaz imam zadnji mesec katastrofalen....
lep pozdrav
nina
Ninoka...jaz sm hodila okoli vseh zdravnikov, vse preiskave ok...razen nizkega pritiska in povečanega srca...in potem mi napišejo da imam sindrom bele halje....da se bojim zdravnikov...jaz skupej padem kar na lepem, brez da bi zdravnika videla...ni fletn...to so živci pomoje....iz dneva v dan samo hitimo, delamo....doživljamo stres...kako dobro, da se ukvarjam s športom, kolesarim, hodim v hribe.....tam pozabim na probleme....a vendar, vrtoglavice ostajajo. Pazi nase, ninoka.
Pozdravljeni. Dobila sem napotnico za test z nagibno mizo. Pri nas v Novem mestu omenjene priskave ne izvajajo več, zato so me napotili, da pokličem v Ljubljano. Zanima me, kje poleg Ljubljane, še opravljajo ta test (lahko tudi samoplačniško), saj je v Lj čakalna doba 4 mesece. Hvala za vsakršno informacijo.
Po informacijah s katerimi razpolagam naveden test v Ljubljani vršijo samo na Nevrološki kliniki. Čakalna doba je okrog 3 mesece. Tako dolga je zato, ker je, menda, edino mesto v Ljubljani, na katerem vršijo to preiskavo. Ali ste poslali napotnico v ambulanto v kateri vršijo naveden test? Lahko me pokličete, ko boste dobili pismeno informacijo za kdaj ste naročeni. Bom skušal pomagati, da ne boste čakali predolgo.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Najlepša hvala za informacijo. Napotnice nisem poslala, saj sem se za datum dogovorila po telefonu z g. Benkom, ki te preiskave opravlja. Naročena sem šele za 5.7. 2010. LP
Čakalna doba treh mesecev kaže na več vzrokov (veliko število kandidatov za pregled oziroma redki datumi v katerih se preiskave vršijo). Do datuma preiskave skušajte ugotoviti učinek zdravila, ki vsebuje "betablokator" in izognite se hitrim spremembam lege telesa, zlasti hitremu dvigu iz ležečega ali sedečega položaja.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
imela sem test z nagibno mizo...pozitiven. prtisk padel na minimalno 80/47. iz 120/70. piše refleksna sinkopa. kako se to zdravi. ( šumi mi v ušesih, ni volje za ničesar, če grem bolj hitro s hojo mi začne v prsih boleti, nekako dušiti, v grlu stiskati in čutim srce v glavi in v vratu. začne se mi vrteti. tudi v rgovini, če predolgo čakam v vrsti ali celo gledam po policah...tudi takrat, če želim prebrati en kratek članek...spet čutim vrtoglavco in nek pritisk v ušesih, pa kr nimam več ravnotežja. stara sem 46 let...ginekolog, o.k. ekg, o.k., okolist, o.k. vratna hrbtenica o.k. nevrolog pravi nič posebnega. kaj je še lahko in kako se naj zdravim, če vrtoglavco čutim tudi takrat, ko se uležem in bi morala zaspati. zdravnica predlaga cipramil...tut to bi jemala, če bi vedela, da je vzrok v možganih. imam pa hormonski vložek mireno in do enega leta je blo vse o.k. zdaj po enem letu pa se je začelo kr čez noč vse to. eno samo jutro sem se sesedla in traja že tri mesece vsak dan. ne pretiravam...resnično vsak dan. v ušesih imam tudi celi dan pritisk, kot bi prišla iz hribov. če sedim na stolu npr. pri malici se mi zdi, da se bom prevrnila. nekako mi ravnotežje pada.
...je lahko menapavza v taki obliki, če že sploh je nastopla, je kriv hormonski vložek. so živci. kaj še vi predlagate?
Pri vas s pregledom na nagibni mizi so ugotovili "refleksno sinkopo", proti kateri smo malo uspešni. Bolnikom priporočamo redne aerobne vaje, počasno vstajanje iz sedečega ali ležečega položaja, bolj slano hrano, več tekočin in nizke odmerke zdravila iz skupine "betablokatorjev".
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Dobila sem napotnico za test z nagibno mizo, brskala sem po internetu pa nisem našla telefonske številke.. mogoče vi veste telefonsko številko za naročanje na to preiskavo?Najlepša hvala in lep pozdrav
V Ljubljani opravljajo "teste z nagibno mizo" na Nevrološki kliniki. Telefonska številka 01/522-5317. Nimam podatkov ali opravljajo navedeno preiskavo tudi v drugih bolnišnicah.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Pozdravljeni!
Mene pa zanima,če se je pol varno vozit po zaužitju te tabletke?Jaz imam nagibno 15.11.10.
Opravil sem že veliko preiskav ampak do sedaj še nič konkretnega ,da bi lahko potrdilo moje stanje.
Meni se namreč dogaja ,da postanem tako nekako brez moči, v rokah nimam občutka(so mehke),v ušesih mi šumi in v glavi imam ščemenje, ter občutek pritiska na levo oko.V bistvu sem čisto nefunkcionalen, ne morem stati in ne morem delati ko mi pride ta situacija.Vse skupaj se dogaja že skoraj dve leti.Moram povedat,da sem lani avgusta imel tri kolapse in na podlagi tega pristal v bolnici,kjer so me opazovali teden dni ampak rekli,da sem zdrav.Ker nisem obupal sem potem opravil še pregled za pritisk oči,MR,EEG,CT, pa slikanje vratnih vretenc,hrbtenice.....
Za enkrat ni bilo pri nobenem od teh pregledov razvidno,da bi bilo kaj narobe.
Stanja se mi ponavljajo.Ne morem točno reči na koliko časa,ker je relativno.
Živeti tako je zelo težko in ne vem več kam ali na koga bi se obrni ,ker se mi zdi ,da bilo kam prideš si le številka in te odpravijo kakor hitro se da.
lp
Mišo
Vaš dopis sem prebral več krat. Skušal sem ugotoviti vzrok za nastop občasnih težav pri katerih je prisoten občutek nenadne nemoči, šumenje v ušesih, ščemenje v glavi. Nekaj krat ste doživeli tudi kolapse, pri katerih niso niti v bolnišnici ugotovili vzroka.Opravili ste več preiskav pri katerih niso do sedaj ugotovili nobene take bolezenske spremembe, ki bi lahko bila v pomoč za ugotovitev diagnoze bolezni.Ob vsem tem vas moti, da vas zdravniki pri pregledih "odpravijo kakor hitro se da"
Ob velikem napredku medicine v zadnjih desetletjih, ko so zdravniku, pri ugotavljanju narave bolezni, v veliko pomoč številne aparature in številne preiskave, bi morda smeli reči, da ni več težko ugotoviti bolnikove bolezni, zlasti če gre za težave, ki se ponavljajo že daljši čas.
V dopisu je premalo podatkov, da bi lahko odločno rekel, da gre za funkcionalne motnje brez organskih bolezni.Vsekakor smem napisati, da dosedanji izvidi kažejo na to. Morda bo izvid poizkusa na nagibni mizi nekoliko pomagal. Manjka mi tudi podatek o izvidu 24-urnega merjenja krvnega tlaka. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Pozdravljeni!
Sem mama 10 letne Žive, ki ima težave z kolapsi. Od njenega 4 leta ima povprečno 10 kolapsov letno, vodi pa se pri nevrologu zaradi lahno abnormalnega EEG-ja, prav tako pa se vodi pri kardiologu zaradi AV blok-a 1. stopnje. Pri zadnjem holter monitoringu so ugotovili spremembe, ki so jih beležili v spanju prav tako v budnem stanju. Na račun tega so jo napotili na ergospirometrijo in tilt test. Izvid ergospirometrije je bil uredu tilt test pa je bil pozitiven. Tukaj pa imam jaz vprašanje na katerega še nisem dobila odgovora od lečečega zdravnika. kakšna so nadaljna navodila in na kakšen način lahko pomagamo? Ali so potrebna zdravila? Skrbi me predvsem to da se pri teh padcih, ki jih ne more napovedati, skoraj vedno poškoduje.
IZVID:Leže in po dvigu je gibanje krvnega tlaka normalno, prav tako srčne frekvence. V 29 minuti pride do padca krvnega tlaka iz 100/62 na 63/18 mgHz srčna frekvenca pa ob tem naglo pade iz 102 na 26/min. Občasno se v tem času pojavi tudi kompletni AV blok. simptomatika v času sinkope je enaka spontani.Po spustu mize se vse normalizira.
MNENJE:pozitiven test z nagibno mizo, ki potrjuje sum na refleksno sinkopo, pretežno kardioinhibitorno.
Naj povem da sem tudi sama srčen bolnik z obstruktivno kardiomiopatijo in AV blok-om 2 stopnje mobitz1.
Pozdravljeni!
Še enkrat vam podrobneje opišem težave.Star sem 33 let in imam resne težave glede funkcioniranja vsakodnevno in to mi povzroča velike težave.Lani avgusta sem imel tri kolapse ampak vedno zjutraj.Potem sem bil v Bolnišnici teden dni vendar niso ugotovili ničesar.Potem sem nadaljeval s pregledi in sicer sem bil na ORL,preverjanje pritiska v očeh,branje odtisov šarenice,MR možganov,CT možganov dokler nisem prišel do protibolečinske ordinacije,kjer sem potem opravil še funkcijske in polstranske radiograme vratne hrbtenice ter transoralni RTG densa aksiga in stranski RTG AO prehoda.Sum za nestabilnost pri ligamentarni leziji C2-C4 pri deflekcijski rotaciji poškodbi vratu.Opravi naj še CPT od C0-TH2 saj je potrebno opredeliti stopnjo zaznavnih okvar in tip bolečine.
Izvid pove ,da je omejena antefleksija ter lomljena cervikalna os na nivoju C2-C3,C3-C4.Omejena je tudi retrofleksija.
Mnenje zdravnika specialista na podlagi izvida.Segmentna motnja gibljivosti v višini C3-C4.Pri tej motnji prihaja do vrtoglavice,slabosti,težav z ostrino vida,pritisk v sencih.motnje mehanizma dihanja v drugem do četrtem MRP.
Moram vam povedati,da sem vmes imel rahlo boljše počutje zdaj pa se mi stanje bistveno poslabšuje.Torej vrtoglavica prisotna ves dan, šumenje v ušesih,slabo ravnotežje,pritisk na levo oko,občutek ,da bom padel,ni kontrole pri hoji,nimam občutka pri hoji, roke mravljinčijo in nimajo moči,roke hladne v dlaneh.Kar opažam ,da pri gibih se stanje spreminja.Strah me je vozit avto,izgubljam kontrolo na trenutke tako,da vozim oz.hodim na pamet,če razumete.
V glavnem stanje je zastrašujoče in bojim se vsakega novega dne.Prosim za vaš nasvet in mnenje.
Hvala!
Zelo rad bi vam pomagal, bojim se pa, da bom težko koristen. Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da ste opravili številne preglede in, da zdravniki še niso prišli do dokončne ugotovitve vzroka težav. Izgleda, da je izvor motenj v prizadetosti hrbtenice. Morda bi koristila terapija, ki bi jo priporočil ortoped.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Pišem vam še enkrat, saj še nisem dobila vašega odgovora. Zelo rada bi dobila še vaše mnenje, glede diagnoza ki sem vam jo opisala v dopisu dne 12.11.2010. trnutno je njen kardiolog odsoten mene pa so pri testiranju prestrašili, da je njeno stanje resno. Ali naj me skrbi?
Najlepša hvala za vaš trud !
Govoril sem z zdravnikom, ki opravlja preiskave z nagibno mizo. Priporočil je pregled pri kardiologu z izvidom poskusa na nagibni mizi. Dal je še navodilo kako lahko bolnica prepreči zaplete. Bolnica naj bi se nemudoma usedla ali se ulegla, da prepreči nezavest oziroma zaplete ob nezavesti. O zdravljenju bolezenskega stanja bo odločil kardiolog (morda z vstavitvijo srčnega spodbujevalca)
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Najlepša hvala za odgovor!
Imam pa samo še eno vprašanje. Ker sem že nekaj časa nazaj oddala izvid tilt testa njenemu kardiologu in nisem dobila odgovora sem šla v ambulanto, žal pa je kardiolog odsoten. Med.sestra je rekla, da je izvid prebral in rekel naj se naročimo na kontrolo čez eno leto. Ali je treba čakati eno leta ali je bolje da greva na pregled prej. Kolikor sem prebrala vaš odgovor se mi zdi, da je stanje resno in se mi ne zdi da bi morala čakati. Ali mi lahko napišete kaj o tem "kompletnem AV-bloku", da bom lažje razumela njeno stanje.
Diagnozo "AV-blok" napišemo, ko so v srcu prisotne motnje v prevajanju dražljaja, ki povzroči delovanje srca. Take motnje opišemo različno, odvisno od stopnje motnje. Pri prvi stopnji motnje je motnja tako blaga, da bolniku ne povzroča nobene težave. Bolnik je brez težav tudi pri drugi stopnji. Šele pri tretji stopnji bloka ima bolnik težave, ki se kažejo z nenadnimi napadi omedlevic in nezavesti. Prisotnost tretje stopnje dokažemo s pregledom bolnika in, predvsem, z ugotovitvijo motnje prevoda dražljaja v posnetku EKG. Do sedaj pri bolnici tretje stopnje motnje prevajanja dražljaja vsrcu niso ugotovili. Na možnost njegove prisotnosti dopušča izvid nagibne mize. Korak naprej pri diagnostiki bi morda napravili s 24-urnem posnetkom EKG. Na osnovi dosedanjih opažanj bi priporočil, da ne čakamo na kontrolo eno leto. Stanje ni urgentno, vendar se mi zdi prav, da priskrbimo bolnici oziroma njenim skrbnikom dokončno mnenje v bližnji bodočnosti.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Zelo rad bi vam pomagal, bojim se pa, da bom težko koristen. Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da ste opravili številne preglede in, da zdravniki še niso prišli do dokončne ugotovitve vzroka težav. Izgleda, da je izvor motenj v prizadetosti hrbtenice. Morda bi koristila terapija, ki bi jo priporočil ortoped.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Opravil sem test z nagibno mizo pa vas prosim za obrazložitev izvida.
Mnenje:pozitiven test z nagibno mizo,ki potrjuje sum na refleksno sinkopo,pretežno vazodepresorno.
Hvala!
Lep pozdrav
Mišo
pozdravljeni
opravila sem test z nagibno mizo,izvid je bil pozitiven,ki potrjuje sum na refleksno sinkopo,
pretežno kardioinhibitorno.
med testiranjem oz,ko sem padla v nezavest je pri tem prišlo do 8 s trajajoče asistolije,med katero
sem imela klonične krče.
prosim vas za razlago,kaj to pomeni lp
Izvid preiskave z nagibno mizo kaže na verjetnost, da so vaše težave posledica organskih sprememb v prevodnem sistemu srca. Priporočam posvet pri kardiologu.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
v zadnjih dveh letih sem padel tri krat v nezavest. Nevrolog me je napotil na preiskavo MR možganov, štiriindvajset urni holter in test z nagibno mizo - 10.2.2011.
Mnenje: pozitivni test z nagibno mizo, ki potrjuje sum na refleksno nevrokardiogeno sinkopo, pretežno kardioinhibitorno.
Holter: Tekom 24-urnega posnetka je pri bolniku v osnovi sinus ritem z minimalno frekv. 44, povprečno 69, maksimalno 133/min.
Maksimalni RR interval 1416 ms ob bradikardiji v nočnih urah.
Ventrikularne motnje ritma so do LOWN 1. Prisotne so redke atrijske ekstrasistole.
Če je potrebno, lahko priložim tudi izvid magnetne r.
Pri preiskavi z nagibno mizo so ugotovili le funkcionalno motnjo (kardioinhibitorno - refleksno nevrokardiogeno sinkopo), pri kateri bolnik lahko pade v nezavest pri prehitrem dvigu telesa iz horizontalne lege v vertikalno (prehiter dvig iz sedečega položaja), v majhnih slabo prezračnih prostorih, v prostorih v katerih se gnete veliko število ljudi, itd Dodatno so ugotovili posamezne prezgodnje utripe, ki verjetno bolnika ne motijo, ni pa zadržka za jemanje blagih sedativov ali antiaritmikov.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
sicer sem malo že prebrala kaj ste napisali ostalim, vendar bom vseeno vprašala kaj pomeni moj izvid...
pozitiven test z nagibno mizo, ki potrjuje sum na refleksno nevrokardiogeno sinkopo, pretežno mešanega tipa. Ob temu pa je prisotna tudi postruralna ortostatska tahikardija. Predvsem ta drugi del me zanima kaj pomeni, saj ste za ostalo že napisali, da pomaga vadba, sol, tekočina...
"Posturalna ortostatska tahikardija" pomeni, da nastopi hitro bitje srce pri hitrih spremembah položaja telesa (iz sedečega ali ležečega položaja). Glede na vsebino vašega dopisa menim, da nimate organske bolezni srca, pač pa funkcionalne, ki se bodo počasi zmanjšale z zdravim načinom življenja.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Pozdravljeni
Zanima me kako dalje.Namreč test na nagibni mizi je potrdil refleksno sinkopo,pretežno kardioinhibitorno.Sem zelo aktivna in ob enem imam zelo zahtevno službo pri kateri moram biti dovolj zbrana .Kar pa me moje nezavesti ,ki se pojavljajo pogosto spravljajo v obup in nevoljo.
Hvala za pomoč.
Naveden rezultat preiskave na nagibni mizi izključuje organski vzrok za težavo, ki vas "pesti". Gre za funkcionalno motnjo proti kateri še nimamo nadvse učinkovitega zdravila. Bolnikom svetujemo zdrav slog življenja (redne aerobne vaje, nekajenje, uravnoteženo prehrano), da se usedejo (uležejo), ko predvidevajo nezavest, da počasi vstajajo. Nekaterim bolnikom pomagajo nizki odmerki zdravil iz skupine "betablokatorjev". Ste jih že poizkusili?
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Trenutno sem pri osebni zdravnici dobila Cipralex 10mg 1x na dan.Živim zdravo gibljem se redno in tudi pod psihičnim stresom nisem.
Težava je samo v tem ,da moja nezavest pride v hipu pa ne glede kje sem trgovina ,služba .....in je zelo neprijetno v službi pa še toliko bolj.Upala sam ,da za to obstajajo kakšna zdravila in kot ste napisali jih ni.
Še enkrat hvala z apomoč! Želim vam lep dan
Pozdravljeni:
Imam 40 let. Po konvulzivni sinkopi januarja letos sem opravil več testov pri kardiologu (ekg, ehokg, obremenitveni test) in nevrologu, vsi bp. Pred kratkim sem bil še na testu z nagibno mizo in je bil pozitiven po aplikaciji NTG tablete (refleksna sinkopa, pretežno kardioinhibitorna). 7 min po zaužitju NTG je tlak padel iz 118/78 na 97/42mmHg, frekvenca pa iz 106 na 47/m.
Čeprav je bil spust mize takoj po slabem počutju, so se pojavile konvulzije in asistolija, ki je trajala celo minuto (68s) kljub zunanji masaži srca, nato pa sta se ritem (sinusni) in pritisk normalno vzpostavila.
Zanima me, ali je potrebno opraviti še kakšen test? kadiolog je predlagal čimprej vstavitev srčnega spodbujevalnika, ki se sproži ob prvih znakih sinkope.
Hvala za vaše mnenje.
Jože
Novembra 2010 sem vam že pisal o težavah s katerimi se soočam.
Obrnil sem se na vas ,ker imam še vse do danes ponavljajoče težave. Če naredim povzetek se mi te omotice, slabšanje vida,piskanje v ušesih ,bolečina v prsnem košu,razbijanje srca,mrazenje, oblivanje znoja in izgubljanje zavesti v kratkih intervalih ter strah pred množico pojavljajo vsak dan konstanto. Muka mi je preživeti vsak dan s prekomernim kontroliranje samega sebe. Ali bom prišel od točke A do točke B? Avto vozim vsak dan in če vam povem, da včasih ne vem in se ne zavedam vmesne poti,kot da bi imel pot vrisano v spomin.Velikokrat vsakodnevno izgubljam zavest ali kot bi to drugače povedal se postavljam v funkcijo "stand by"
Pomeni ,da sem na trenutke odsoten.
Kljub vsem dobrim izvidom ,ki vam jih prilagam zraven me zanima ali bi bilo pametno poskusit jemat zdravila vrste beta-blokatorjev? Bral sem ta forum in nekaterim jih priporočate.
Do sedaj še mi nobena stvar ni pomagala olajšati teh disfunkcij.Ali je sploh možno ,da še kdaj normalno funkcioniram?
Pri zadnjem pogovoru ste mi priporočili kardiologa, prilagam izvid.
Hvala za vaše mnenje.
Mišo
Sem pozorno prebral najino dosedanje korispondenco. Opravili ste več preiskav zaradi motečih simptomov. Izgleda, da so težave posledica "napadov refleksnih vazodepresornih sinkop". Nekoliko me preseneča, da v izvidih niso navedena priporočila za zdravljenje. Pravilno ste ocenili prebrano literaturo. Zdravniki, ki posumijo na zgoraj navedeno diagnozo predpisujejo zdravila iz skupine betablokatorjev. Napisali ste, da ste poizkusili že več oblik zdravljenja, vendar vse brez zadovoljivega rezultata Poizkusite zdravljenje z nizkimi odmerki betablokatorja (morda Bloxan v nizkih odmerkih, ki jih lahko postopoma povišate). Ne zanemarite velike vloge aerobnih vaj. Nekoliko pomaga zadostno uživanje tekočin tekočin. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Hvala za vaš odgovor.
Trenutno sem na homeopatskih zdravilih, ker sem se glede na več kot tri leta obiskovanja zdravnikov odločil poizkusiti s Homeopatijo.
Lani decembra sem bil pri homeopatinji , ki mi je glede na izvide predpisala kapljice Doctor Doscar Nr.32.
Te sem porabil kar dve steklenički in sem nihal in celo je kazalo ,da bo to pomagalo.Na žalost sem verjetno tudi sam naredil napako in sem moji boljši polovici pomagal pri ajurvedski shujševalni , ki je brez soli in sladkorja. Tri tedne sem kuhal za njo in s tem tudi sam jedel kar pa me je sedaj po vsej verjetnosti pripeljalo do še večje krize.(samo zelenjava in nič mesa in določene začimbe brez soli in sladkorja)
Ponovno sem imel pregled v četrtek pri homeopatinji in mi je dala globule Als D30 in Anamirta Cocculus D3.
Prve sem jemal cel četrtek na dve uri do izboljšanja slednje pa jemljem 3x na dan po dve,ker so baje za vzdrževanje pritiska.To bom preizkušal kak mesec ,če bo kaj spremenilo moje vsakodnevno životarjenje.
Vem ,da po vsej verjetnosti niste poznavalec teh zdravil in to seveda ni vaša stroka pa sem vam kljub temu napisal za lažje razumevanje in situacijo.
Zanima pa me glede teh betablokatorjev.Kaj so?Kako delujejo?Kakšen začetni odmerek priporočate?Kakšni so stranski učinki?Ali res znižujejo pritisk?
Ker veliko raziskujem po internetu in marsikaj preberem je velikokrat omenjeno ,da ljudje v veliki večini ne umrejo zaradi same bolezni ampak zaradi stranskih učinkov zdravil.S tem je mišljeno na dolgotrajno konzumiranje le teh.Ali to drži?
Zdaj imam na voljo te homeopatske zdravila,betablokatorje in pa v Avstriji se baje dobijo tablete za zvišanje krvnega tlaka ampak še ne vem kako se jim reče.Ko bom izvedel vam bom pisal.
Upam na najboljše in veste kaj bi mi pomenilo,če bi kaka od teh stvari učinkovala in mi dala normalno življenje.Izgubil sem že dobre 4 leta kar se vsak dan mučim.
Življenje je treba živeti in ne preživeti!!!
Pri refleksni sinkopi zdravniki predpisujejo nizke odmerke zdravil iz skupine "betablokatorjev" (Propranolol, Bloxan, Concor). Prednost ima propranolol v nizkih odmerkih.
Pozdravljeni!
Ker so čakalne dobe za obisk pri kardiologu dolge in ne morem čakati pol leta (glede na to kar se mi dogaja) vas prosim ,če je možno priti do vas ,da bi mi napisali recept ali po kaki drugi hitrejši poti priti do talet.
V mojem prvem odgovoru sem nakazal možnost zdravljenja z zdravili iz skupine betablokatorjev (Propranolol), vendar taka zdravila pridejo v poštev pri sinkopah s prehitrim bitjem srca. Pri vas so ugotovili nagnjenost k nezavestim zaradi počasnega bitja srca, pri katerem navedeno zdravilo (Propranolol) ne smemo dajati, ker Propranolol še bolj upočasni srčno frekvenc
Za bolnike s tako vrsto refleksne sinkope kakršna je pri vas še ni na razpolago uspešnih zdravil. Bolnikom odsvetujemo dolgo stojo, priporočamo uživanje tekočin (tudi slane juhe) in aerobne vaje.
zdravo,evo tudi meni je takole včasih in zdaj po 4 letih jamranja sem le prilezla do kardiologa in dobila concor in napotena na operacijo-palpitacije oz.aritmije-mi je grozno ko se začne-potim se,ne dobim dovolj zraka,seveda se zram še ustrašiš in evo grozno počutje-hudo pa je da so mi vedno rekli da sem živčna,pa pol depresivna in me čist mim zdravili in me prepričali da je vse psihološko-ne vem no zdaj je bolje čeprav srček še kdaj ponori-poskusite se sami umiriti,kozarec mrzle vode po požirkih,metin čaj popoldne,pa čimmanj razmišljat o tem in onem-fržte se
pozdravljeni! men so pred enim letom vstavili srčni spodbujevalnik zdej mam pa tako službo da moram pred in po službi skozi rendenjsko kabino zanima me če to lahko škoduje nastavitvi in če se zaradi tega kaj hitreje prazni baterija!
lep pozdrav jože
Upam, da vam je zdravnik, ki vam je vstavil srčni spodbujevalnik in vas občasno kontrolira tudi povedal katerim sevanjem se morate izogibati. Na splošno pa je priporočeno, da se nosilec spodbujevalnika ne približa viru sevanja pod 20 cm.
Naročena sem na test z nagibno mizo. Lepo prosim ali mi lahko kdo pove kako poteka takšen test. Prosim če mi lahko sporočite na mail vika.humargmail.com. Za odgovor se vnaprej zahvaljujem in vam želim lep dan.
Verjetno vas je napotil na pregled na nagibni mizi izbrani zdravnik ali kardiolog, da bi ugotovil vzrok vaših težav (vrtoglavice, napadi nezavesti in slično). Napisali ste, da bi radi izvedeli kako izgleda pregled. Preseneča me, da vam ni to povedal zdravnik, ki vas je napotil na navedeno preiskavo. Pri preiskavi opazovanec leži na preiskovalni mizi, ki jo v teku preiskave dvignejo in opazujejo reakcijo krvnega tlaka in srčne frekvence. S preiskavo ugotavljajo vzrok težav, ki tarejo preiskovanca (eventuelno tudi pod vplivom zdravila)
Jemanje Viagre odsvetujemo bolnikom, ki jemljejo nitroglicerinska zdravila (Angised, Nitrolingual, Olicard in podobna zdravila), ki delujejo proti bolečinam pri srcu in hkrati tudi znižajo krvni tkak. Zato se lahko zgodi, da pri jemanju Viagre in nitroglicerinskega zdravila krvni tlak zelo pade in bolnik za nekaj časa je omotičen in vrtoglav. Srečno.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Spoštovani!
Leta 2005 se mi je prvič zgodilo, ko sem ponoči vstala, sem nenadoma padla, udarila z glavo v omaro in za kratek čas izgubila zavest. Bila sem dva dni v bolnici in niso nič ugotovili. Podobno se mi je zgodilo tudi leta 2007 in 2008. In tega leta sem dobila izvid z nagibno mizo: nevrokardiogeno, refleksno sinkopo mešanega, vazovagalnega in vazodepresornega tipa. Pri hoji v hribe imam tudi vrtoglavico in mogoče manjšo slabost, ki je včasih bolj, včasih manj prisotna. Leta 2011, pa so se mi pojavili tudi panični napadi. Vprašala bi vas, ali je možno, da med spolnim odnosom pride do kolapsa, ali kaj bi to bilo. Zgodilo se mi je, da sem tožila o bolečini v prsih in slabosti, zelo sem bila žejna in so mi dali piti ogromno vode (jaz se tega ne spomnim, povedal mi je mož kasneje). Od trenutka, ko se mi je to zgodilo in trenutka, ko sem prišla k sebi je minilo nekaj ur, ki pa se jih sploh ne spomnim. Bila sem na kardiološkem oddelku in laboratorijski izvidi so pokazali hiponatremijo (124), hipokaliemijo (3,2) in troponin v sivi coni (0,25). Hitri elektrolitski test je pokazal vrednosti natrija (127) in kalija (3,3).Opazili so porast vrednosti troponina na 2,033. Sklepali so, da je bila simptomatska hiponatremija posledica jemanja Paroxata, ki sem ga jemala zaradi paničnih napadov. Na odpustnici piše stresna kardiomiopatija. Od takrat imava oba z možem večen strah, da se mi bo to spet ponovilo.
Za nasvet se vam najlepše zahvaljujem!
V dopisu niste navedli sedanjih vrednosti elektrolitov. Ob zdravi uravnoteženi prehrani in zdravih ledvicah ne pričakujemo nobene nepravilnosti višine natrija in/ali kalija v krvi. Če ste, pri kontrolnih pregledih krvi ugotovili normalne vrednosti navedenih elektrolitov ju lahko izločimo kot vzrok za prizadetost počutja. V dopisu ste navedli, da so pri vas ugotovili stresno kardiomiopatijo, ki naj bi bila enkratni dogodek. Pri diagnozi nevrokardiogene, refleksne sinkope v izogib težav zdravniki predpisujejo zdravila iz skupine betablokatorjev. Verjetno vam jih niso predpisali zaradi redkega nastopa težav.V tem pogledu je pomembno mnenje nevrologa. Ali ste kdaj že konzultirali psihiatra? Ali je organska bolezen centralnega živčevja izključena? Pri spolnih odnosih krvni tlak nekoliko poraste, po orgazmu lahko nekoliko pade. Navadno zadostuje kratek počitek v ležečem položaju, da se tlak normalizira. Skrbite za zadostno gibanje? Lahko se še zglasite Srečno.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
Hvala vam za odgovor. Vprašala bi vas še, kakšna je to lahko bolezen centralnega živčnega sistema
in kako se to ugotovi? Sedanje vrednosti elektrolitov ne vem, lahko pa povem, da je od dogodkov,
ki sem jih opisala prejšnjič minilo dobro leto. Med tem časom je bilo stanje kar v redu, vendar pa se z možem izogibava spolnim odnosom, v strahu, da se spet ne ponovi (izguba zavesti, slabost...).
To se mi ne zdi normalno, ali je mogoče le kaj v povezavi s srcem, čeprav takrat v bolnišnici niso
ugotovili nič posebnega glede le-tega?
Tudi pri psihiatru sem bila, vendar je ugotovil, da te pomoči ne potrebujem, bolj kakšne sprostitvene tehike.
Do sedaj pri vas zdravniki niso ugotovili organske okvare na srcu. Izključena je tudi organska okvara v osrednjem živčevju. Težave (omotice, nezavesti) so posledica nepravilno delujočih refleksov ob vstajanju in ob daljši stoji. Ker gre za funkcionalne motnje naj bi jih bolnik opravil s sistematičnimi aerobnimi vajami (sprehodi v naravi z alternativno pospešeno hojo, telovadba, plavanje, itd.). Verjetno že imate izkušnje o postopku vstajanja iz ležečega ali sedečega položaja. Ni zadržkov za spolnost. Pomembno je morda le to, da se po občevanju relaksirate še leže in da še kratek čas počivate sede. Raziskovalci svetujejo, da "bolniki" uživajo dovolj tekočin. Od medikamentov zdravniki priporočajo le nizke odmerke zdravila iz skupine betablokatorjev (propranolol 20 - 40 mg na dan).
Pozdravljeni.Imam potrjeno nagibno mizo ki potrjuje sum na refleksno sinkopo -pretežno kardioinhibitorno.Ni sumov ,da bi šlo za epilepsijo.
Sedaj pa sem imel zdravniški pregled za službo in mi hočejo odvzeti izpit b kat. Za odgovor se vam v naprej lepo zahvaljujem.Prosim za čimprejšni odgovor.
Predstavljam si, da vas je pregledala zdravniška komisija, ki ocenjuje sposobnost vožnje avtomobila in, da je sprejela sklep odvzema vozniškega dooljenja po veljavnem pravilniku. Ne vem, če obstaja tudi v zvezi z oceno sposobnosti vožnje avtomobila komisija druge stopnje. Ali je vas zdravniška komisija ocenila na osnovi izvida nagibne mize? Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si
NA ZDRAVNIŠKEM SO ME OCENILI ZGOLJ IZ IZVIDOV:NAGIBNE MIZE,KARDIOLOGA IN NIKJER NIMAM NOBENIH OMEJITEV . V MNENJU KARDIOLOGA SAMO PIŠE ZA VELIKO PITI IN BOLJ POČASNIH GIBOV. DIAGNOZA SINKOPA IN KOLAPS. BIL SEM TUDI NA CT GLAVE IN JE IZVID NORMALEN.
ŠE ENKRAT SE OGLAŠAM KER PREJ NISEM OMENIL DA SEM BIL SAMO NA ZVD CENTER ZA MEDICINO DELA IN ME GLEDE MOJE BOLEZNI NI NOBEDEN PREGLEDAL TAKO ONI KOT ZDRAVNIŠKA KOMISIJA. HVALA ZA ODGOVOR.
JA SEJ VEM VES SEM IZ SEBE PA KAJ POZABIM NAPISATI KO SEM BIL NA SPECIALISTIČNIH PREGLEDIH NEVROLOG ,KARDIOLOG IN SLIKANJU GLAVE JE ZDRAVLJENJE ZAKLJUČENO.
Prebral sem še enkrat razpoložljivo dokumentacijo. Pri oceni vozniške sposobnosti bolnika, pri katerem obstajajo refleksne kardioinhibitorne sinkope je odločilen sklep Centra za medicino dela.
Lep pozdrav!
www.zasrce.si