Porod po meri ženske

Rojstvo - nepozaben dogodek. Včasih preprost, včasih poln izzivov. Kakšni so običajni postopki pri porodu v Sloveniji? Kakšen porod bi si želele?
Moderatorki: dr. Zalka Drglin in Nina Radin, dipl. bab.

epiduralna - nekaj informacij

avatar Zalka 16.02.07 12:47
Epiduralna analgezija/anestezija– kontroverzno zdravilo za porodno bolečino

Drage obiskovalke, porodno bolečino se bomo na tem forumu še veliko ukvarjali. Za začetni teden sem vam obljubila nekaj informacij o epiduralni.
To, kar sem pripravila, je morda vsaj nekaj za začetek, počasi pa bomo lahko pripravile celovite sodobne informacije.
Pa začnimo.
Morda samo pojasnim, kako uporabljam izraza anestezija – popolna odsotnost bolečin in anestezija – ne čutite bolečin ali jih čutite blago, gibanje in občutek za dotik neokrnjena ali malo okrnjena.

Vsaka ženska naj se odloči zase – po svojem znanju, po prepričanjih, po zmožnostih soočanja z bolečino. Gre za zelo osebno odločitev.
Nihče ne želi trpeti, in tudi zdravstveno osebje ne želi, da bi ženske med porodom trpele. Med porodom se vaše telo odpira, otrok se spušča skozi porodni kanal in to je povezano z močnimi občutki, tudi bolečino. Z dobro strokovno pomočjo in podporo so ti občutki začasni. Kot vsaka druga uporaba tehnologije in zdravil pri porodu lahko epiduralna različno vpliva na proces poroda – včasih dobro, lahko pa tudi slabo.
Nekateri so prepričani, da se zaradi potencialnih zapletov pri epiduralni njena rutinska uporaba ne bi smela uveljavljati.

Do danes je epiduralna najuspešnejši način lajšanja bolečin. Sodi med področne anesteziološke tehnike.

Pogoji
- vaginalni pregled, da bi bili prepričani, da je porod dobro napredoval, ker bi EPI drugače lahko porod upočasnila ali celo ustavila. To ni zaželeno, kajti vi in otrok sta v določenem procesu. Poroda nima smisla po nepotrebnem upočasnjevati.
- epiduralna zahteva ustrezno usposobljenost osebe, ki jo aplicira – običajno je to anestezist/ka
- kadar je porod že tik pred zaključkom, epiduralna nima smisla
-
Kdaj je s strani tistih, ki skrbijo za vas pri porodu, utemeljeno, da vam predlagajo epiduralno:
o pri sproženem porodu, pri pospeševanju poroda z zdravili
o pri carskem rezu (ali morda katera druga področna anestezija)
o izjemnih bolečinah (ne prenašamo vsi bolečin enako – bolečina je odvisno od telesa posameznice, velikosti otroka, njegovega položaja … )

Nekateri jo priporočajo pri visoki dioptriji, pri toksemiji, pri srčnih obolenjih.

Kdaj epiduralne odsvetujejo: med drugim pri motnjah pri strjevanju krvi, pri ženskah, ki krvavijo.

Kako poteka postopek:
o ženska mora biti v določenem položaju
o sterilizirajo, dajo lokalni anestetik
o iglo vodijo v subduralni prostor ob hrbtenjači; v ledveni del, vstavitev katetra
o preizkusijo
o aplicirajo (lahko v trajni infuziji, lahko pa v določenih časovnih presledkih, lahko dodajajo po potrebi )
o delovati začne v 10 do 20 minutah
o popusti običajno 2-3 ure po porodu, ženske vstanejo takoj, ko to zmorejo, v nekaterih porodnišnicah po dvanajstih urah

Učinkovanje: porod poteka (skoraj) brez bolečin, ženska ohrani gibalno sposobnost, tudi sposobnost pritiskanja


Porod je treba skrbno nadzorovati. Zato boste stalno priključeni na CTG in imeli vstavljeno IV, kar pomeni, da se ne boste mogli kaj dosti gibati. Pogosto se uporablja skupaj z umetnimi popadki. Najverjetneje boste v postelji cel čas poroda, kar pomeni od kake ure do morda več ur skupaj. Hoja oz. premikanje med epiduralno analgezijo je ponavadi zelo omejeno, če že, je nujno spremstvo.To je zelo medikaliziran porod.

Kako varen je postopek:
Ena od štirih žensk doživi zaplet. Statistika kaže, da so tveganja vse od zelo resnih do blagih. - Maternalna umrljivost pri ženskah, ki dobijo epiduralno za normalni porod je trikrat večja kot pri ženskah z normalnim porodom, ki epiduralne ne dobijo. Tveganje je majhno. Zapleti vključujejo rane na mestu vboda, nizek krvni pritisk, slabost in bruhanje, bolečine v hrbtu, glavobol, tresavica, podaljševanje poroda. Redkejši, a resnejši zapleti so težave z dihanjem, krvavitev v epiduralni prostro, poškodbe možganov in smrt. Zapleti pri otroku vključujejo nizek krvni pritisk in neustrezno lego otroka. Ocenjujejo, da je delež anestetika, ki doseže otroka, manjši, kot če ženska anestetik vdihava ali ga dobiva v žilo.

Porodnica

o začasna paraliza. Na vsakih 500 epiduralnih je zabeležen en primer začasne paralize po porodu. Paraliza je pri eni ženski od pol milijona, ki so prejele epiduralno, stalna.
o Upočasnjevanje poroda – precej podatkov kaže na to, da je pri ženskah z epiduralno druga porodna doba bistveno daljša. To tudi poveča tveganje za porod z vakuumom in carskim rezom. Taki porodi so povezani s sebi lastnimi tveganji. Pri porodu z vakumom je več možnosti, da bodo naredili prerez presredka. Zaradi delovanja anestestetika je več možnosti, da pride med porodom do poškodb porodnih poti.
o Infekcija in povišana telesna temperatura – po epiduralni se poveča možnost, da se pri ženski pojavi povišana telesna temperatura. To zahteva preverjanje, ali ne gre za infekcijo, kar je lahko povezano z nadaljnjimi pregledi, tudi invazivnimi.
o Zadrževanje urina – po porodu z epiduralno imajo nekatere ženske lahko težavo z odvajanjem urina. Običajno se v nekaj urah problem uredi.
o Hude bolečine v hrbtu – po porodu nekatere ženske tožijo o hudih bolečinah v hrbtu. Nekatere čutijo bolečine še nekaj dni ali tednov; tudi leto kasneje.


Otrok:
- pomanjkanje kisika

Zaplet pri epiduralni je lahko nenaden padec materinega krvnega pritiska, kar je povezano z nizkim pretokom krvi do fetusa. Posledica je lahko blago ali resno pomanjkanje kisika pri otroku. Padec krvnega pritiska se preprečuje z dodajanjem infuzijske tekočine, kar pa ne deluje vedno. Nekatere študije povezujejo uporabo epiduralne s slabšimi nevrološkimi funkcijami pri otroku pri starosti mesec dni. Tu bodo potrebne nadaljevalne raziskave.

- pri epiduralni je več možnosti, da otrok ne bo v ustreznem položaju. Mehanizem poroda, ki pomaga otroku pri obračanju, ne deluje tako, kot bi pri porodu brez epiduralne.

Kako jo ženske doživljajo
- nekatere kot zunaj-telesno izkušnjo (kar je lahko tudi neprijetno)
- ne čutijo bolečin ali pa so bolečine zmerne?, ne čutijo nekaterih drugih občutkov, običajnih za porod, pri določenem odstotku žensk ne učinkuje, ocene o tem so v literaturi različne od 3 -10%.
- Nekatere ženske so izjemno zadovoljne z njo, ne pa vse. Pomembno je, da veste, kakšen porod si želite (to zanesljivo ni »naravni porod«) in kateri vidiki porodnega doživetja so za vas pomembni.

Če se nam boste pridružili, vas vabim, da poveste, kakšni so vaši pogledi in vaše izkušnje.dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Urša 18.02.07 13:52
Spoštovana gospa Zalka,

z zanimanjem sem prebrala vaše sporočilo.

Kot mama, ki je rodila s pomočjo epiduralne anestezije in zagovornica le te, menim, da manjka še ena bistvena informacija in sicer, da lahko tudi pri naravnem porodu pride do 1001 komplikacije. Nenazadnje tudi do pomanjkanja kisika pri otroku, smrti matere in/ali otroka... Vašo informacijo pa lahko razumemo tudi tako, kot da pri naravnem porodu sploh ne pride do težav.
Osebno menim, da je takšna (anti)propaganda prisotna predvsem v ustanovah, kjer epiduralna ni dosegljiva 24 ur na dan ozr. proti plačilu. Prav je, da ženska dobi vse informacije o razlčnih možnih načinih poroda (doma, v porodnišnici na klasičen način, epiduralna...), odločitev pa je stvar vsakega posameznika. In prav možnost izbire je zame največja prednost posamezne porodnišnice.


Lep pozdrav,

Urša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tinči30 19.02.07 08:41
Pozdravljeni,


strinjam se z ga. Uršo. Informacije, ki smo jih prejeli v Postojni, se nekoliko razlikujejo od vaših. Očitno vsak spelje vodo na svoj mlin.

In še eno vprašanje za vas: če je EA res tako nevarna ali vsak riskantna, zakaj je potem EA vsakdanja praksa v zahodnih državah, kjer je samoumevno, da je bo ženska dobila? Mar tvegajo tolik nesrečnih primerov in s tem tudi tožb? Mar lahko potemtakem to razumemo kot da je zahodno zdravstvo "nazadnjaško", naše pa "napredno" ali pa vsaj bolj prijazno do otroka in mam? HM, ........... meni se odgovor poraja kar sam od sebe ..........


Lep dan,

Tina
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalka 20.02.07 10:01
Draga Tina, draga Urša,

Ja, epiduralna je zanesljivo tema, o kateri se moramo še pogovarjati. Zato sem jo tudi poimenovala kontroverzno zdravilo.

Podatki, ki sem jih navedla o epiduralni, so pridobljeni na podlagi znanstvenih raziskav (medicinskih), ki upoštevajo stroga merila. Napisani so tisti, ki jih povezujejo z uporabo epiduralne. Ti podatki so zelo strogo preverjeni, običajno se primerjajo porodi z epiduralno s tistimi, kjer epiduralne niso uporabljali. Tako kot pri drugih zdravilih je pošteno, da lahko vsakdo, ki bo zdravilo dobil, podatke o učinkih, stranskih učinkih in tveganjih pozna. To je pogoj, da lahko govorimo o informirani izbiri, za kar si v zdravstvu že dolgo prizadevamo. In še o raziskovanju ter podatkih. Kot znanstvenica sem zavezana, da posamezne podatke uporabljam z zavestjo, da resnica ni nikoli čisto dokončna. Da bomo morda z novimi raziskavami in razmišljanji prišli do drugačnih zaključkov. Hkrati pa zaradi moje zavezanosti ženskam v obporodnem obdobju želim podati čim bolj celovito informacijo, ki jo imamo ta trenutek in jim bo morda olajšala odločitev.

Kako se navedeni podatki razlikujejo od tistih, ki ste jih dobili v Postojni?

Različne nosečnice imajo različne pristope do poroda, kar je čisto razumljivo, ker način, kako vidimo svoj porod, odraža naš način razumevanja in doživljanja telesa, naš odnos do bolečine .... Zato bodo nekatere želele vedeti zelo podrobne informacije, druge manj, nekatere bodo dvomile o načinu, kako danes ženske rojevajo v porodnišnicah, druge ne, nekatere bodo iskale alternativne načine, druge nikakor. Pri našem Združenju si prizadevamo, da bi ženske bile resnično v središču porodnega dogodka, kar pomeni, da bodo nekatere imele veliko možnosti in podpore za aktivni porod z malo zdravil in običajnih rutinskih postopkov; tiste pa, ki želijo porod z epiduralno analgezijo, pa bi morale za to imeti boljše možnosti, kot so v slovenskih porodnišnicah danes.

Zato se mi zdi zelo neprimerno, da v slovenskih porodnišnicah obstajajo tako različne možnosti za ženske, ki bi želele epiduralno. Ko slišim za ceno, se mi od jeze kadi iz ušes. Resnična izbira glede lajšanja bolečin bo mogoča, ko bodo vse slovenske porodnišnice imele na voljo osebje itd., da ženska dobi epiduralno brez vsakršnega doplačila, če se tako odloči. To se mora urediti na sistemski ravni in ne sme biti odvisno od dobre volje posameznega vodstva porodnišnice ali prizadevanj posameznikov in posameznic. Gre za pravico do lajšanja bolečine. Idealno bi bilo, če bi lahko ženska zase ocenila, kaj podatki o tveganjih pri uporabi različnih pristopov, zdravil, metod itd. pomenijo zanjo in kako se različni načini lajšanja bolečin ujemajo z njenim pogledom na porod. Zato je za neko žensko najpomembneje, da čuti čimmanj bolečin, za drugo pa to ni na prvem mestu. No, potem bi lahko izbrala tisto, kar ji ustreza.


Vesela bom, če se oglasite,dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mobilček 20.02.07 11:51
Pozdravleni,

mene pa zananima če EA opravljajo samo v Postojni ali tudi v LJ.?

Hvala za odgovor

Lep dan
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mobilček 20.02.07 11:54
Pozdravljeni,

mene pa zanima če je v LJ. porodnišnici možna epiduralna anes., ali je potrebno plačati ali ne?
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalka 20.02.07 12:17
Draga Mobilček,

EA opravljajo v nekaterih porodnišnicah v Sloveniji, v Postojni plačate določen prispevek, a vam jo zagotavljajo (seveda pod določenimi pogoji, s katerimi vas seznanijo prej, na informativnem srečanju, ki se ga udeležite v nosečnosti). V nekaterih redkih primerih zdravstveno stanje ne dopušča uporabe epiduralne, za nekatere primere pa je iz zdravstvenih razlogov priporočljiva.

V Ljubljani EA ne morejo vedno zagotoviti, kolikor sem obveščena, ni doplačila, je pa dobro, da se oglasite na pogovor z anesteziologom že v nosečnosti.

Torej, epiduralna pri porodu v Sloveniji ni povsod dosegljiva, ponekod je ne morejo zagotoviti vseh 24 ur, ponekod jo je treba do-plačati, ponekod ne. Dobro je, da se v porodnišnici, kjer želite roditi, prej oglasite, da boste izvedeli, kako je urejeno pri njih.

Lep dan vam želim,dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar majček81 01.03.07 08:34
Mene pa zanima, če EA izvajajo tudi v ljubljanski porodnišnici, koliko je potrebno plačati? Ter koliko tednov prej moraš povedati, da bi rada rodila z EA?

hvala
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalka 02.03.07 10:14
Draga Majček81,

epiduralno izvajajo tudi v ljubljanski porodnišnici, doplačila ni, vendar ne zagotavljajo, da jo lahko dobite vseh 24h. Če boste rojevali dopoldne, je načelno več možnosti, da jo boste dobili.

Pobrskala sem po starejših sporočilih na tem forumu, kjer sem našla te informacije: vsak delovni dan v tednu se lahko oglasite ob 8.30 v stari porodnišnici, pri okencu za informacije vprašate za anestezista, ki se bo nato z vami pogovoril oz. vam podal pisne informacije o epiduralni.

Lep dan,dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar oldtimerka 02.03.07 18:02
Spoštovana,

mene pa zanima kako je z EA v Kranju, koliko stane in če so dosegljivi anestezisti.

Hvala lepa za odgovor.

Lep pozdrav!

K.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar metuljčica 04.03.07 12:33
Mislim, da sem, kar se tiče rojevanja, zaključila kariero - imam dva otroka. Prvič sem rodila z umetnimo popadki, prerezanim presredkom in neprijetnostmi, ki sledijo temu. Drugič z naravnimi popadki, nisem bila prerezana. Niti prvič niti drugič pa nisem potrebovala sredstev za blaženje bolečin.
Moje mnenje - zelo veliko je odvisno od načina razmišljanja in veliko žensk bi si bolečine precej olajšalo že s tem, če bi razumele, zakaj "boli" in kaj to pravzaprav pomeni. Vse zanima samo, kako bolečine ublažiti. Pred prvim porodom sem prebirala čudovito knjigo, sicer ameriško (in če me ubijete, se naslova ne bom spomnila). V njej je bilo sicer tudi polno nekega tipičnega ameriškega pretiravanja, vendar so bila tudi poglavja, ki so se mi vsedla v srce.
Porod je bil denimo opisan s stališča novorojenčka. Za njega je izkušnja veliko težja kot za porodnico in naredil bi vse, da bi bil porod čim prej mimo in se tudi trudi pomagati, kolikor pač lahko, da čim prej zdrsne po porodnem kanalu.
V primerjavi s tem, kar prestaja novorojenček, se mi je zdelo tistih nekaj popadkov res malenkost, poleg tega to ni bolečina, ker bi bilo nekaj narobe, temveč le spremlja naravno dogajanje - torej krče, ki pomagajo poroditi dojenčka, torej bi morali to bolečino z veseljem sprejeti, saj je dokaz, da da maternica dela tisto, kar pač mora - se krči. In tako sem jaz tudi gledala na vse skupaj in mi je bilo zato veliko lažje. Če imam zdaj kdaj krče med menstruacijo, se mi zdi, da me bo kar pobralo in se kar zvijam, med porodom pa sem na to gledala čisto drugače. Sploh drugič, ker so se popadki začeli spontano, sem bila te bolečine, znamenja popadkov, celo zelo vesela. Ko me je babica vprašala, ali naj mi da kaj proti bolečinam, me je kar zmotilo, ker sem bila tako zatopljena v dogajanje in sem popadke pač predelovala na svoj način.
Imam kar nekaj kolegic, ki na porod gledajo podobno kot jaz, brez strahu pred bolečino, in so vse rodile bolj ali manj hitro in brez zapletov, strinjajo se, da bi bila v njihovem primeru epiduralna analgezija glede na tveganje neumestna, saj je vse skupaj prehitro mimo, da bi se sploh splačalo komplicirati. Nimam kakšnega strahu pred iglami, a mene osebno bi injekcija in infuzija v hrbet zelo motila pri porodu. Seveda nismo reprezentativni vzorec in se zavedam, da vse ženske nimajo takšne sreče, smo pa brez izjeme vse porod pričakovale brez strahu pred bolečino - skrbelo nas je predvsem, ali bo vse v redu z otrokom, seveda. Zato se mi zdi, da bi si verjetno tudi marsikatera druga ženska porod lahko olajšala že z drugačnim pristopom, če je le pripravljena "potrpeti" tistih 15, 20 minut, ko je res hudo (menda, saj sem to bolečino pozabila naslednji dan, dejansko ne vem več, kako bolijo popadki).
S tem nikakor nočem reči, da epiduralna ni dobrodošla zadeva in bi vsekakor morala biti na voljo. Zavedam se, da smo družba, ki ji ni do nepotrebnega trpljenja, da današnji tempo življenja ni naklonjen potrpežljivosti, čakanju, odrekanju, temveč hočemo imeti vse, in to čim prej. Tako razmišljamo tudi pri bolezni - živimo nezdravo in od zdravnikov pričakujemo ustrezne tablete, s katerimi težav ne bo več - čeprav se na tem področju stvari počasi vendarle spreminjajo. Naj bo mogoče moje razmišljanje samo v pomoč, če recimo epiduralna iz tega ali onega razloga ne bo možna, da ne bo porodnica takoj obupala in je ne bo zajela panika, temveč se bo spomnila, da se porod vseeno da preživeti skoraj brez bolečine. Če bo pa katera zaradi pozitivne izkušnje (moje ali pa katere koli druge ženske) morda vendarle pomislila tudi na kakšno drugo možnost, bo pa sploh super.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalka 05.03.07 08:33
Draga Oldtimerka,

Malce ste morali počakati, da sem preverila informacije. Takole je z epiduralno v kranjski porodnišnici: dobite jo le z doplačilom, po ceniku iz decembra 2006 je znesek 175 EUR ali 41.937 SIT. Na voljo je 24h na dan, nosečnica se mora oglasiti na pogovor z anesteziologinjo (razlaga, zdravstveno stanje nosečnice, dodatne preiskave) vsaj tri tedne pred predvidenim datumom poroda.

Lep porod vam želim,dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar živa2005 08.03.07 13:35
Spoštovani!

Jaz sem rodila s spinalno analgezijo, ker sem imela induciran carski rez. Bila sem izredno zadovoljna, ker sem lahko na nek način doživela porod in takoj videla otroka, ga vsaj poljubila in malo stisnila k sebi. Kolikor vem, to vrsto analgezije uporabljajo pri številnih operacijah (kolena, sečevoda ipd.) in vsaj v zvezi s temi operacijami ni toliko govora o morebitnih zapletih kot pri uporabi pri porodu. Ali gre v resnici za anti-propagando ali pa je pač spinalna analgizija manj nevarna kot epiduralna?

Lp,

živa
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Mimo 09.03.07 19:54
Sicer nimam izkušenj z epiduralno in obakrat sem rodila po naravni poti. Prvič zelooooo težko! Res je bilo hudo a če pomislim še enkrat, nikoli nebi tvegala z epiduralno niti za 1%! Sem zagovornica naravnega poroda!
Srečno vsem!!!!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalka 11.03.07 08:18
Draga Živa,

Spinalna anestezija se delno razlikuje od epiduralne - v Sloveniji se za carske reze odločijo za splošno anestezijo ali pa za področno, in to za epiduralno ali za spinalno. Tako kot ste rekli, je prednost področne anestezije z vidika ženske prav to, da je pri zavesti in je tako priča rojstvu svojega otroka. So pa tudi ženske, ki ne želijo biti pri zavesti, ko s carskim rezom rojevajo otroka zaradi različnih razlogov. Tako da bi morala biti v izbiro metode vključena tudi nosečnica. Pri odločanju za vrsto anestezije pa imajo svojo vlogo objektivni dejavniki (čas aplikacije, če gre za nujni carski rez, morebitne bolezni porodnice …) pa tudi subjektivni (preference zdravnika/zdravnice). Mislim, da sta tako epiduralna kot spinalna anestezija odlična izbira, ko vemo, da je carski rez nujen.

Omenjate uporabo anestezije ali analgezije v številnih primerih in sprašujete, zakaj omenjam tako številna tveganja uporabe področne analgezije med porodom. Pri vsakem zdravilu, ki ga kupite v lekarni ali ga dobite na recept, je priložen listek in na njem so navedeni možni stranski učinki, napisano je, v katerih primerih zdravila ne smete uživati, kakšne so morebitne nezdružljivosti z drugimi zdravili in še in še. Od vas je odvisno, ali boste te informacije prebrali in jih upoštevali ali ne. Ali je to anti-propaganda? Ali je s tem zadoščeno vaši pravici do informiranosti?

Ko se odločate za vrsto poroda, je morda smiselno, da pri zdravilih, ki jih boste dobili, poznate določene informacije. Poleg običajnih tveganj in možnih stranskih učinkih epiduralne ali spinalne, ki so prisotne vedno, kadar se ti dve metodi uporabljata pri operacijah npr. kolena ali sečevoda, kot omenjate, je pri porodu položaj še malo drugačen. Če govorim zgolj o vaginalnih porodih, so dejstva taka. Porod z epiduralno je zelo medikaliziran porod. Dokazano je, da tak način porajanja prinaša s seboj določena dodatna tveganja, o katerih sem pisala .

Moje stališče je, da morajo imeti ženske, ki želijo informacije o posameznem zdravilu, imeti na voljo čimbolj zanesljive in preverjene podatke. Tako se lahko odločijo, kako bodo rodile. In če se odločijo za epiduralno, bi jo morali v vsaki porodnišnici zagotoviti brez dodatnega plačila in ob vsakem času. Ne bi bilo prav, da bi zamolčali pozitivne vidike uporabe epiduralne, prav tako pa ne bi bilo prav, če ne bi odkrito govorili o problematičnih vidikih. Nekatere ženske si niti ne želijo biti tako podrobno informirane, kar je čisto legitimno.

Zavedati se moramo, da popolnoma objektivnega informiranja ni. Vedno bodo obstajali različni interesi, ki posamezne informacije različno obarvajo. In ko pripravljam odgovore za vas, seveda govorijo skoznja tudi moja prepričanja - sem pa zavezana nenehnemu preverjanju podatkov in spremljanju strokovne literature.

Ob priložnosti pa morda še kaj več o razliki med spinalno in epiduralno.


Lep dan,dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar lilka 11.03.07 11:37
Pozdravljeni,

malo pozno sem zasledila tole temo, ampak upam, da bo moj odgovor dosegel 'oldtimerko'.

Jaz sem se odločila za epiduralno v kranju, ampak nikoli več.

Dosegljiva naj bi bila 24h na dan, jaz sem prišla v porodnišnico ob 4h zjutraj, ampak zdravnica, ki daje EA je začela službo ob 7h, zato do takrat ni bilo nič ???!!!

Počakala sem do 7h, potem so mi pol ure vstavljali kateter itd., ampak EA ni prijela, učinek je bil ničen.

Popadki so boleli vse boj intenzivno, tudi epiziotomijo sem čutila zelo dobro, na srečo pa sem za šivanje presredka po moledovanju le dobila lokalno, drugače bi me skrajno bolelo.

Sicer je osebje zelo prijazno, tudi zdravnica, ki daje EA je zelo prijazna, ampak me potem tudi enkrat ni prišla pogledat, če je z mano vse OK.

Pa nisem edini primer. Zato se jaz v KR ne bi več odločila za epiduralno, samo hrbet te boli, na srečo pri meni ni bilo nič hujšega.

Bolje je po moje iti nekam, kjer imajo s tem več iskušenj, srečno.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar anna_ 15.03.07 13:31
Tudi jaz se pripravljam na letošnji porod, ki bo tokrat drugi in zadnji; prvi naravni porod kljub zelo dobremu osebju v porodnišnici ni moj najlepši spomin, izgubljanje zavesti od bolečin, izčrpanost, bruhanje, raztrganine, rezan presredek so mile besede za opis poteka poroda.

In prva stvar ob odločitvi za drugega otroka je bila misel na epidurano!

Že celo drugo nosečnost stiskam zobe in se dnevno prebijam čez hude slabosti in bolečine in me veseli da dr. Zalka priznava da vsaka ženska drugače sprejema bolečino in napor poroda (lahko sama pristavim da tudi nosečnosti). Osebnostno sem zelo močna oseba, fizično vedno dobro pripravljena; ampak očitno moje telo rojevanja in nosečniškega hormona ne sprejema z veseljem. In tudi tokrat sem se odločila da rodim po naravni poti, kar bo od mene zahtevalo kar nekaj resnih psihičnih priprav...

Ko pa berem vaše komentarje in informacije o epiduralni je moje mnenje tako, da vedno bolj pozabljamo, da je nosečnost in porod čudovita in naravna zadeva, in da lahko bolečino sprejmeš kot nepozabno življensko izkušnjo ali pa se v stilu fast food zahoda ravnaš po liniji najmanjšega odpora in upaš da bo otrok kar sam zdrsnil čez porodni kanal v lep svet ki ga čaka na tej strani...

Moja želja bi bila, da bi si zdravniki, babice in patronažne sestre vzele več časa za priprave bodočih mamic na naravni porod; da bi namesto epiduralne in carski rezov začeli "prodajati" metodo naravnega poroda; ki je zelo pomembna življenska izkušnja tako za mamico kot za otroka! Bolečino bi morali sprejeti kot del poroda, tako kot so slabosti del nosečnosti; ampak vsaka težka preizkušnja zahteva predhodno pripravo.

Pa še en mini primer, čeprav to ni del moje osebne izkušnje, da ne bom samo filozofirala:
Hoja po žerjavici je lahko boleča ali pa neboleča, odvisno kako glavi dopovemo kaj se bo zgodilo ko se bodo podplati dotaknili gorečega oglja...lp, anna_

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Vijola 27.03.07 16:11
Bojim se, da se glavi ne da kar tako dopovedati, naj ti ne bo slabo, če kemične snovi v tvojem telesu sprožajo slabost. Podobno je z bolečino.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar brbljavka 13.04.07 16:02
Rada bi z vami delila svoj pogled na epiduralno analgezijo in izkušnje z njo.

Med nosečnostjo sem se precej poglabljala v različno literaturo ter skrbno prebirala in poslušala izkušnje drugih. Poroda nisem idealizirala, pa tudi bala se ga nisem. Zavedala sem se, da je lahko tako kratek, kot hiter, tako boleč, kot neboleč, pa tudi z neželjenimi zapleti (npr. carski rez, ali kaj hujšega).

S hudimi porodnimi zgodbami se nisem obremenjevala, sem jih pa vzela v resen poduk, kako skrbijo v porodnišnicah za porodnice, kot tudi, kako zelo nekatere podcenjujejo porodno bolečino. Zares semseveda vzela tudi opozorilo anasteziologa, da nekatere želijo ea še preden sploh kaj zaboli.

Po tehtanju sem ustvarila prioritetno lestvico, kaj si želim. Izgledala je nekako takole:
1. ne želim nobenega klasičnega (beri: kemičnega) lajšanja bolečin (vse, ki imate pomisleke glede ea si preberite kakšno škodo to predstavlja za otroka)
2. želim si naraven porod čepe
3. želim si porod v vodi
4. če zgornja dva poroda nista mogoča ali pa bi bila bolečina hujša od pričakovane oz. takšne, ki jo lahko zdržim, si želim EA
5. v primeru CR si želim spinalni bok (v kolikor ne gre za zaplet, ko ni časa za spinalni blok in itak nimaš izbire)

poleg tega sem si želela še nekaj stvari:
spontan začetek poroda
nobene epiziotomije
tople obkladke na presredek, itd...

če poskusim na hitro povzeti razplet:
1. prva točka je propadla, ker mi je babica tik pred koncem poroda rekla, da bom sedaj pa nekajkrat vdihnila iz maske (še danes se mi zdi za malo, ker ne vem, zakaj je bilo to sploh potrebno?!?!?!?, jaz pa nisem bila toliko prisebna, da bi tehtala v tistem trenutku še o tem)
2. tudi ta točka je propadla in sicer že nekaj mesecev preden sem šla v porodno. v porodnišnici, v kateri so imeli, kako ironično, na steni plakat s prodno posteljo, ki jo imajo, na kateri je mogoče roditi čepe (ob montaži dodatne kovinske opore za roke), mi je babica zagotovila, da bi se postelja gotovo prekucnila. ?!?
3. poskus, da bom rodila v vodi je neslavno propadel v porodnišnici, ker sem imela zadnjih nekaj dni rahlo povišan pritisk in me v vodi niso pustili roditi. Še danes mi ni jasno zakaj, saj je dežurna zdravnica rekla, da je to dobrodošlo, ker mi bo pritisk padel, babica pa obratno, da v vodo ne smem, ker mi bo samo slabo.
4. pristala sem pri ea, o kateri same pohvalne besede, čeprav je trajalo nekaj časa, preden je prijela. po porodu sem bila spočita, skoraj peš bi lahko šla domov. Razen tega, da mi niso verjeli, da mi ea ni prijela (no, potem so našli prepognjeno cevko), ne morem reči nič slabega o ea. nobenega zapleta, niti mravljinčastih nog...
5. cr na srečo ni bil aktualen

kar se tiče spontanega poroda, sem ga s svojo trmo dosegla. v nasprotju z zdravnico, ki me je napotila na indukcijo, in skladno z dobrim ctg-je ter prepričanjem babice, da je prezgodaj za sproženje, sem odšla domov in rodila 6 dni po roku.
kar se tiče epiziotomije, sem jasno izrazila željo, da ne želim biti rezana in da raje vidim, da se strgam. Sicer prijazna babica me je nadrla, če bom potem pa z vrečko hodila okrog? in da je to samo njena odločitev. ko sem prosila za tople obkladke, mi je rekla, da če vem, kako bo potem kri špricala?! no, vseeno mi je ugodila, in na koncu tudi epiziotomija ni bila potrebna.

po porodu sem se odlično počutila in lahko le rečem, da je moja izkušnja z ea dobra. tudi vse znanke in prijateljice, ki so se zanjo odločile, so z njo zadovoljne (nobena, ki jo poznam nima z njo slabe izkušnje). Nasprotno, pogosto slišim od tistih, ki z njo nimajo izkušenj, kako slaba/tvegana je. Kar pa mislim, da je popolnoma zmotno. Vsak porod je tvegan in seveda tveganja prinaša tudi ea. Pa vendar tveganja prinaša tudi maska in vse ostale kemične oblike lajšanja bolečin, predvsem veliko več tveganj za otroka.

Še vedno mislim, da je najbolje roditi naravno (in naj poudarim, da roditi zafilana s protibolečinskimi sredstvi, od katerih je še otrok povsem omamljen, tudi ni naravno!). Za svoj naslednji porod ponovno načrtujem rojevanje čepe oz. v vodi. Tokrat se bom namenila v Feldbach (in glede na pot, ki me čaka, na spisek dodala še točko: porod v avtu :-) ).

In ker ne vem, kako težak se lahko izkaže, sem vesela, da imajo možnost tudi epiduralne analgezije. Upam, da bom rodila brez kakršnih koli kemičnih dodatkov, hkrati pa me pomirja misel, da lahko doživim miren in kvaliteten porod tudi, če bi po naravni poti hotelo iti vse obratno.

Žalosti me, da vse možnosti lajšanja bolečin in različnih porodov niso možne v vseh slovenskih porodnišnicah. In da ženske množično ne zahtevajo boljše obravnave, ampak se sprijaznijo z ležanjem na postelji ter oksitocinom v žilo....brbljavka
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar metuljčica 16.04.07 13:19
Še bolj žalostno pa je, da bi bilo bolj naravno rojevanje tudi precej cenejše.

Tvoje točke so mi zanimive! Jaz sem pri prvem porodu imela samo eno - da ne bi bilo carskega reza.
Pri drugem pa točno predstavo v glavi in točno tako je porod tudi potekal - no, jaz sem si zamislila porod v čepe, pa sva se z babico dogovorili za sede, ker je tako imela boljši pregled nad dogajanjem, je bilo pa že v sede desetkrat lažje roditi kot v leže. Svojo izkušnjo sem opisala malo višje, če bo kateri pomagala...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalka 17.04.07 07:40
Draga Brbljavka, draga Metuljčica, drage forumčice,
hvala za vaše izkušnje. Res je, ženske bomo morale jasneje izražati svoje zahteve glede obravnave, zahtevati informirano izbiro, spoštovanje zasebnosti, več možnosti in sploh individualno obravnavo. Da bo potem kakšen Feldbach zrasel tudi pri nas.dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar balajdas 25.05.07 13:46
Lepo pozdravljeni1

Sem malo brskala, pa najdem tole......, malo pozno, pa vendarle.

Moj drugi porod- v lj - bila sem brez partnerja, ravnali z mano kot s kosem mesa. Babica Marija Pograjčič se je norčevala zaradi ea, ki jo je vstavljala dr. Katja Marušič , potem jo je nagnala ven,ni dovolila dodajanja analgetika, dve uri in pol um. popadkov - pretrgan cervix, epizootomija, bolečine 3 mesece še po porodu, četrti mesec se pojavi pri meni cystokela.....

Če bo še tretji porod, raje na ulici, kot pa pri tej personi, ki se častnega naslova babica NEEE zasluži.

Če želite vso zgodbo, sporočite.

Saj poizkušam pozabiti, pa ne gre in ne gre. Občutim vse to kot krivico, pa vendar si ne morem zdaj več kaj, a ne? Kar je, je.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalka
Moderator
28.05.07 10:23
Draga baladajs,

žal mi je, da ste doživeli tak neustrezen odnos. Nič čudnega, da dogajanje občutite kot krivico, saj je bilo ravnanje, kot ste ga opisali, res nevredno strokovnega naziva. Veliko pišem o tem, kaj ženske med porodom v porodnišnici potrebujejo: to, da so v središču dogajanja in odločanja, da jih že ob sprejemu vprašajo, kako želijo roditi in da jim to v največji možni meri tudi omogočijo; če ni mogoče, da se o tem pogovorijo; da žensko obveščajo o tem, kaj se dogaja in da ji omogočajo informirano izbiro glede posameznih postopkov, zdravil, posegov; da je odnos spoštljiv, da je zagotovljena največja možna mera zasebnosti, da se ohranja telesna in duševna integriteta, da se skratka spoštuje pravica do odločanja o lastnem telesu. S številnimi raziskavami je dokazano, da je ženska s porodom zadovoljna, če je imela možnost soodločati o tem, kar se dogaja, to pa je mogoče le na podlagi dobre komunikacije med babico in porojevajočo žensko. Ženske potrebujejo fizično in psihično podporo, spodbudo, razumevanje.

Žal je lahko posledica slabih odnosov to, da se porod konča z nezadovoljstvom ženske ali celo s poškodbami ali drugimi negativnimi posledicami, poznamo tudi primere posttravmatskega sindroma, ko ženske psihično trpijo zaradi napačnega pristopa k porodnem procesu ali zaradi hudih dogodkov pri porodu.

Najbrž boste kar pogosto slišali nasvet, da čimprej pozabite to izkušnjo. Morda to ni najbolje – načinov, kako se soočiti s temi dogodki, je več. Če želite z nami deliti svojo zgodbo, je ta forum pravi prostor. Če pa se želite pogovoriti osebno, se nam kar oglasite na telefon mamaZOFA.

Dogodkov za nazaj ne moremo spreminjati, morda pa lahko kaj storimo za to, da nam ne bodo vedno znova povzročali bolečine. Dobro bi bilo razmišljati tudi o tem, da si nobena ženska ne zasluži take porodne izkušnje in da je treba dolgoročno vplivati na razmere, v katerih ženske postajajo matere. Tudi s kakšno povratno informacijo porodnišnici ali predstavitvijo problema v javnosti.

Draga baladajs,
prav lepo vas pozdravljam. Oglasite se.

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar balajdas 28.05.07 11:38
Draga ga. Zofa!!!!!!

Ne znam vam izrečti, kako so me vaše besede presenetile - sploh nisem pričakovala odgovora, sploh pa ne tako toplega.
Se mi samo zdi, a me resnično razumete, poiskušate razumeti mojo zgodbo ?

Največ slišim od svojega partnerja nasvet, naj že enkrat pozabim na vse to. Na srečo imam zelo zahtevno službo čez ves dan. Ampak ko pride večer, ko otroci zaspijo in se še jaz vležem v posteljo, mi pa, ne vedno, ampak dokaj pogosto, pridejo pred oči slike iz porodne, slišim jo govoriti, malo včasih tudi podoživljam vso grozo...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalka
Moderator
28.05.07 12:52
Draga baladajs,

Najbrž v življenju res včasih pametno, da kaj namenoma pozabimo, vedno pa ni tako. Na področju obporodne skrbi delujem že nekaj časa in tako se srečujem tudi z zgodbami, kot je vaša. Moj namen in namen Združenja Naravni začetki, od koder sem tu na forumu kot svetovalka, je spodbujati kvaliteto storitev v času nosečnosti, poroda in po njem in uvesti resnično izbiro in dobro informiranost tako žensk kot tudi strokovnjakov. Smo na dobri poti. Žal pa je včasih tako, da so cilji precej oddaljeni in da imajo nekatere ženske slabe izkušnje s sodobnim sistemom obporodne skrbi. In tako so naše aktivnosti usmerjene tudi v podporo, informiranje, pomoč posameznici, paru, družini.

Ne bom trdila, da popolnoma razumem, kaj se vam je zgodilo in kaj ste doživeli, lahko pa si vsaj delno predstavljam vaše občutke, ker poznam podobne primere in ker je tudi v kvalitetni znanstveni in strokovni literaturi o doživljanju poroda (takega ali drugačnega) zelo veliko napisanega.

Če bi vam bilo lažje, mi lahko pišete tudi na moj osebni elektronski naslov zalka.drglin@guest.arnes.si.

Lep dan vam želim,

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Ciklamca 29.02.08 23:44
Spoštovana ga. Zalka!
Moram priznati, da ob prvem prebiranju vašega prispevka o možnih zapletih pri epiduralni nisem prav verjela, da se dejansko dogajajo. Zdaj moram povedati naslednje:

Vse tiste težave, s katerimi te seznanijo pred njo, so možne.

Meni je prijela le po desni strani, po levi le nekoliko, vendar je bilo vseeno pravo olajšanje. Potem sem odprla za 5 cm v 1,5 ure (enako kot prej brez EA) in nato se je porod za 1,5 ure ustavil - to je sicer znan pojav pri epiduralni, ampak porodničarka je rekla, da mi ne more zagotoviti, da je bilo zaradi nje, tudi sicer se včasih zgodi.

Skratka, nato sem dobila umetne popadke, kljub svojim normalnim, epiduralno so ustavili, ker naj ne bi čutila, kje je treba pritiskati. Kriza. Ura in pol pekla. Čeprav sem bolečine čutila, nog nisem in zato so mi jih morali med iztisom držati, še dve uri po njem pa nisem prav čutila nog.

Prav tako sem doživela izventelesni porod, o katerem govorite v prispevku.

Drugih težav nisem imela.

Zdaj nisem prepričana, če bi bilo boljše, da bi rodila brez nje.
Kljub vsemu mislim, da bi se naslednjič znova odločila zanjo, ampak bi se vseeno pripravila na bolečine, tako, za vsak primer.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca 01.03.08 23:03
Pozdravljene!

Epiduralna analegezija lahko poslabša sposobnost sesanja in ovira dobro vzpostavljanje dojenja po porodu.

Za tiste, ki želite pogledati na zadevo še s tega zornega kota, članek, žal le v angleščini: http://www.llli.org/ba/Nov99.html

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar marjetica 2 17.02.11 13:59
pozdravljeni,

mene pa zanima kako je z EA v postojni? koliko stane in če so anestezisti na voljo 24 ur na dan?

hvala za odgovor in lep pozdrav!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Besna 04.06.11 22:29
No ga.Mojca prosim,da te neresnične podatke zadržite za sebe..Večje bedarije še nisem slišala...Če je EA tako slaba zakaj jo uporabljajo ženske po celem svetu pa nimajo takih težav????
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar sabina05 25.06.11 10:43
tale od sesanja je pa res bosa.. jaz tudi z ea, pa ma moja punca ful močan sesalni refleks. moram pa rečt, da sem kljub ea rodila v hudih bolečinah...sem imela pač smolo...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalka
Moderator
27.06.11 22:05
Drage mame in tiste, ki nas berete, pa boste morda to še postale;
prosila sem gospo Mojco Vozel, da malce bolj pojasni svoje navedbe, prosim za nekaj potrpežljivosti.

Epiduralna analgezija res lahko vpliva na vzpostavljanje laktacije in dojenja, na to kar precej opozarjajo resni strokovnjaki - je pa tako, da je ta vpliv včasih zanemarljiv, včasih pa ne. Tako kot sem pisala glede nekaterih možnih stranskih učinkih in tveganjih pri rabi epirudalne za mame - ne izkusijo jih kar po vrsti vse ženske. Podobno kot če odprete zavojček z zdravili in preberete besedilo: opozorijo vas na nekatere bolj pogoste in nekater redkejše stranske učinke, zaplete itd; kar je pošteno in se danes zahteva kot del opreme zdravila. Epiduralna je v tem smislu zelo podobna reč: razen če se ne izrečete drugače, je prav, da ste seznanjeni z morebitnimi tveganji za svoje zdravje in za zdravje vašega otroka, pa tudi s predvidenimi prednostmi; tako kot v zvezi z drugimi zdravili in postopki.

V posameznih primerih se tveganje ne potrdi, tako kot pravite vi, Sabina, da na vašo deklico oziroma na njen sesalni refleks epiduralna ni vplivala. Z daljšim spremljanjem rabe določenega zdravila in preizkušanjem ter razumevanjem principa delovanja zdravila pa lahko ugotavljamo, na primer, za koliko se poveča tveganje za določen zaplet ali nezaželen učinek. Včasih tudi ne znamo zastaviti pravega vprašanja ali pa so raziskave specifično usmerjene in ne merijo tistega, kar se lahko kasneje izkaže kot problematičen učinek - in glede raziskav ne moremo biti naivni in misliti, da je njihova zasnova in izvedba ter tema in usmerjenost popolnoma nevtralna, objektivna in brez vseh zunanjih interesov.
Torej, z oceno tveganja ne trdimo, da se bo zaplet pojavil vedno in pri vseh: seveda je krasno, če se zaplet ne pojavi. Na vas pa je, da pretehtate, ali je tveganje v vaši situaciji majhno ali veliko.

Tveganje govori o tem, da so pač nekatere poti bolj, druge manj varne - ko grem pozimi v sredogorje, mi je popolnoma jasno, da dereze sodijo v nahrbtnik in nato na čevlje. Saj je čisto mogoče, da se kljub pomrznjenem snegu vrnem v dolino cela in zdrava, a verjemite, še na misel mi ne pride, da bi tvegala. No, poleti je pa že drugače.

Lep poletni večer je, použijte ga v miru, ali pa se mu prepustite, da vas prevzame ...


To, da epiduralna ne deluje kot je bilo pričakovano, se tudi lahko zgodi. Tista, ki tega ni doživela, morda dvomi o tem. Lahko pa se zgodi, da ste ena tistih redkih, pri katerih kljub pripravam in kasnejšemu plačilu (kjer ga zahtevajo) epiduralna ni bila (dovolj) učinkovita, pa je vaša izkušnja poroda zato precej drugačna.

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca 28.09.11 17:03
Pozdravljene!

Zalka, najprej hvala za pojasnilo, da dojenje po EA ne bo vedno moteno. To popolnoma drži. Nisem nasprotnica porodov z EA, spodbujam svobodno izbiro, pri čemer pozivam k dobremu informiranju pred vsakim takim posegom. Spoštovana besna mati, mislila sem, da bo priponka pojasnila navedbo, sprejemam vašo kritiko, ker je nisem pojasnila v slovenščini. Ne sprejemam pa neargumentiranih opazk, ker se v tem tonu sama ne pogovarjam z nikomer. Potrudila se bom jasno razložiti in pokazati, da si tega nisem izmislila, da zadeva ni bosa in da je pravi naslov za izražanje skepse (morda celo besa, čeprav ne priporočam!) zdravstvena ustanova, kjer mati, zainteresirana za porod z EA, ne dobi VSEH potrebnih in URAVNOTEŽENIH informacij, tudi o tveganjih poroda s to metodo lajšanja bolečin. Svetovalke za dojenje že nekaj časa opažamo, da imajo matere v Sloveniji premalo informacij o možnih vplivih EA na mater, otroka, njun odnos po porodu in vzpostavljanje dojenja.

EA ima seveda dva pola, na eni strani je medicinski poseg, ki ima lahko nezaželene učinke na mater, otroka in dojenje, na drugi pa pravica do samostojnega in odgovornega odločanja o tem, kakšen porod si mati želi in kako doseči, da bo izid čim bolj ugoden za vse (lahko tudi prav z uporabo EA). Naravni porod ni vedno mogoče niti nujno zaželen, saj so matere v najrazličnejših situacijah. Tako kot tehtamo možnosti in tveganja naravnega poroda, bi morali (le da še bolj) skrbno tehtati tveganja in vse možne učinke poroda z EA (enako velja za vsa zdravila in vse posege ter seveda tudi carski rez). Problem tehtanja je pri EA v tem, da gre za medicinsko zelo kompleksno zadevo, ki se je ne da pojasniti na hitro.

Ena najvidnejših strokovnjakih in raziskovalk dojenja Jan Riordan v članku, ki sem ga zgoraj že pripela, ugotavlja, da EA po doslej dostopnih dokazih verjetno zmanjšuje novorojenčkovo zgodnjo sposobnost sesanja na dojki. Poglejmo argumente.

Mehanizmi, kako do tega pride, so različni, ne vemo točno, kako intenzivni so lahko ti vplivi neposredno na dojenje, torej, da bi rekli - tveganje je tako in tako - kajti tudi okoliščine porodov z EA so zelo različne. Mnoge matere po EA normalno vzpostavijo dojenje. Matere v Sloveniji, kot zasledim, pogosto povedo, da težav z dojenjem po EA niso imele in da je bil sesalni refleks njihovih novorojenčkov dovolj močan, kar je vsekakor spodbudno! A ni vedno tako. Na svetovalke za dojenje se večkrat obrnejo tudi matere, pri katerih je lajšanje poroda z EA privedlo do težjega vzpostavljanja dojenja v prvih dneh in tednih po porodu. To predvsem velja tedaj, ko je bilo po vnosu EA potrebnih še vrsta drugih medicinskih intervencij. Tega ne ugotavljamo le svetovalke, ampak tudi matere same.

Problem, da mi ne verjamete, najbrž izvira iz uradnih informacij, ki ste jih dobili glede možnih vplivov EA? Te informacije so lahko pristranske ali pomanjkljive, matere bi morale dobiti tudi neodvisne informacije, kot npr. na tem forumu, o tem je Zalka veliko pisala in, če se prav spomnim, ke neredko prišlo do polemik, češ da njeno pisanje ne drži. Vendar pomislimo, tako pri nas kot v tujini se izpostavlja ta problem, npr. da EA porodnišnicam prinaša dodatna finančna sredstva, zato so do nje lahko pristranske, da strošek dodatnega anestezista lahko upravičijo samo, če opravijo zadostno število EA in da njeno uporabo pogosto spodbujajo in tveganja razkrijejo toliko, kolikor jih pač morajo, da se zavarujejo pred tožbami. Študije, ki jih materam pri tem predstavijo, so pogosto neustrezne, ker ne primerjajo EA in naravnih nemedikaliziranih porodov (v porodnišnicah, kjer so bile te študije izvedene, naravnih porodov skorajda ni), opozarja Jan Riordan. Primerja se porode, ki so bili medikalizirani, eni z EA, drugi brez EA, rezultati pa se razlagajo, kot da EA nima statistično značilnih vplivov na novorojenčka, dejansko pa imata obe vrsti poroda prepoznavno podobna tveganja in podobne možne učinke na novorojenčka. Da so take študije lažne, ker nimajo prave kontrolne skupine, pravi tudi strokovnjakinja za preučevanje vplivov porodnih praks na matere in dojenčke, avstralska zdravnica in avtorica knjige Gentle Birth, Gentle Mothering Sarah Buckley.

V času množične uvedbe EA so se v ZDA začele pojavljati zgodbe o dezorganiziranem sesanju in zaspanih dojenčkih mater, ki so prejele EA, navaja Riordanova. Glede na sestavine (sprva kokain, kasneje opioidni narkotiki) to niti ni bilo presenečenje, a kmalu je postalo jasno, da negativni vplivi na novorojenčka po porodu niso vedno prisotni niti niso nujno podobni, ampak so odvisni od doziranja, prehajanja zdravil skozi posteljico in od otrokove individualne sposobnosti predelati in izločiti ta zdravila.

Sarah Buckley je napisala zelo informativen članek, ki ga priporočam (angleški, Zalka, morda kdaj najdeš čas ali možnost, da bi ga kdo prevedel): http://www.sarahbuckley.com/epidurals-risks-and-concerns-for-mother-and-baby/ Nekaj izvlečkov iz njega bom navedla. Viri, ki jih omenjam, so navedeni na koncu članka.

Buckleyeva je podrobno preučila zakaj je EA povezana z resnimi motnjami v procesu rojevanja in s tveganji, ki jih te motnje prinašajo. Če materin krvi tlak po vnosu EA nenadoma upade, kar je pogost pojav, se lahko mati in otrok denimo znajdeta v nevarnosti premajhnega dotoka kisika v njune vitalne organe. Kadar se EA dozira zgodaj v poteku poroda, se porod z EA sodeč po ugotovitvah študij podaljša, več je zastojnih porodov, izhodnih carskih rezov, kleščnih in vakuumskih porodov, vse te situacije pa lahko močno otežijo vzpostavljanje dojenja.

V britanski študiji COMET Study Group (2001) je imelo 37 odstotkov mater, ki so prejele EA, kleščno ali vakuumsko dokončanje poroda, pri nižjih dozah EA pa je bilo takih razpletov še vedno 28 odstotkov. Intervencije, ki povečujejo tveganje za modrice, poškodbe obraza, lobanjskih kosti, hematom (krvavitev pod lobanjo), seveda močno vplivajo na počutje, budnost novorojenčka in njegovo sposobnost za aktivno dojenje.

Zaskrbljujoča z vidika dojenja je ugotovljena trikrat pogostejša potreba po dodajanju umetnih popadkov (hormona pitocina), ker se zaradi znanega učinka EA na upočsnjeno izločanje materinega hormona oksitocina, porod odvija drugače in ga je treba pogosto umetno pospeševati. Znano je, da kombinacije EA in pitocina povečujejo tveganje za slabši srčni utrip in stres ploda, ki nastane zaradi možnega pomanjkanja dotoka krvi in kisika. V avstralski študiji Robertsa in drugih (2000) je bil pri več kot polovici porodov, kjer so matere dobile EA in pitocin, potreben izhodni carski rez. Vse troje skupaj lahko bistveno poslabša okoliščine za dobro vzpostavljanje dojenja po porodu. Lieberman in O'Donoghue (2002) zaradi porodnih intervencij in nujne uporabe pitocina pri porodih z EA opozarjata tudi na več pojavov neonatalne zlatenice. Zlatenični dojenčki so zaspani, manj odzivni, več časa morajo preživeti ločeni od matere, kar ovira njihovo vzpostavljanje dojena.

Zdravila, uporabljena v EA so dovolj močna, da omamijo in paralizirajo spodnji del materinega telesa, zato ni presenetljivo, da imajo prepoznavne narkotične in analgetične učinke lahko tudi na vedenje novorojenčkov. Povzročajo lahko omotičnost, zaspanost, pri nekaterih novorojenčkih niso izključeni vplivi na težave z dihanjem. Kot ugotavljajo Fernando in drugi (1997), imajo lahko zdravila pri kombinirani spinalno-epiduralni analgeziji neposredne toksične učinke tako na plod in kasneje na novorojenčka, saj so ugotovljene ravni teh zdravil pri novorojenčku lahko celo višje kot pri materi. Vsa zdravila, ki jih prejme mati, prehajajo skozi posteljico, otrok pa jih izloča bistveno počasneje kot mati. Učinki so najbolj vidni prve ure in dni po porodu, ko je idealen čas za dober začetek dojenja. Nekaj zdravil se prve ure in dni že izloči, del pa se jih lahko naloži v otrokovih možganih in jetrih (Fernando 1997), od koder se počasneje sproščajo in izločajo (Hale 1998).

Najbolj zaskrbljujoči z vidika dojenja so vplivi, ki izvirajo iz učinka EA na počutje matere. Nadvse tvegana je povišana telesna temperatura, ki se pojavi po doziranju EA pri večjem številu mater. Dojenčkom, rojenim vročičnim materam, se bo po porodu z večjo verjetnostjo godilo slabo (imeli bodo nižje ocene po Apgarjevi, slabši mišični tonus, morda bodo potrebovali oživljanje ali imeli nevrološke težave), je pokazala obsežna študija prvorodk (Lieberman, 2000). Po porodu, pri katerem je dobila mati vročino, se dojenčke pogosto testira za sepso, zaradi česar so lahko dlje ločeni od mater, prestati morajo invazivna testiranja, mnogokrat potrebujejo preventivni antibiotik in posebno nego. Vse to se močno vpleta v vzpostavljanje dojenja. Švedska študija Thorngren-Jerneck in Herbst (2001) je potrdila, da imajo dojenčki po porodih z EA povprečno statistično značilno nižjo oceno po Apgarjevi.

Buckleyeva opozarja, da se EA močno vpleta v izločanje ključnega hormona, povezanega s porodom, materino nego novorojenčka ter dojenjem – oksitocina. Kakšen natančno je učinek EA na hormonsko ravnovesje, na oksitocin in kakšne posledice so ob tem mogoče, bo potrebno natančneje raziskati. Vprašanje pa je, če se bodo našla finančna sredstva za take študije, saj jih tisti, ki imajo od EA dobiček, nimajo interesa financirati. Zaradi razkoraka med finančnimi interesi farmacevtske industrije in skrbjo za varnost mater se je v porodništvu tudi v minulih desetletjih že nekajkrat uporabljajo posege in zdravila, za katera se je kasneje izkazalo, da niso v korist mater in otrok ali so zanje škodljivi.

Riordan, Gross, Angeron in drugi so leta 1999 primerjali 92 novorojenčkov, rojenih s pomočjo EA, s 37 novorojenčki po naravnem nemedikaliziranem porodu. V treh porodnišnicah so po posebni metodi dojenje ocenjevali profesionalni laktacijski svetovalci z vsaj dvoletnimi izkušnjami pri svetovanju materam glede dojenja, oceno (od 0 do 12) pa so ob vsakokratnem obisku svetovalca podale tudi matere same. Ocene mater so bile primerljive z ocenami svetovalcev, in sicer višje po naravnem porodu (povprečje 11,1) kot po porodih z EA (povprečje 8,5) ali intravenozno injekcijo narkotika za lajšanje bolečin (povprečje 8,5). Po šestih tednih študija ni zaznala razlik v trajanju dojenja teh mater.

Murray in drugi (1981) so ugotovili, da so bili dojenčki mater v dveh skupinah porodov z različnima dozama EA v svojih motoričnih in fizioloških odzivih ocenjeni slabše kot tretja skupina novorojenčkov po naravnem porodu. Še peti dan so dojenčki v prvih dveh skupinah kazali slabšo organiziranost telesnih funkcij.

Sepkoskijeva (1992) je s primerjanjem novorojenčkov po porodih z EA in naravnih porodih ugotovila, da so bili prvi manj budni in so imeli »manjšo zmožnost orientacije v prvem mesecu življenja«, matere pa so z njimi v porodnišnici preživele manj časa, kar se je ujemalo z višino doze EA.

Baumgarder in drugi (2003) so ugotovili, da je bilo značilno manj dojenčkov po EA polno dojenih ob odpustu iz porodnišnice, to tveganje pa je bilo večje pri materah, ki niso dojile v prvi uri po porodu.

Finska študija (Volmanen 2004) poroča, da je v prvih dvanajstih tednih 67 odstotkov mater po porodu z EA v primerjavi z 29 odstotki preostalih mater hranilo svoje otroke s prilagojenim mlekom ali dojilo delno. Matere po porodu z EA so z večjo verjetnostjo ocenjevale, da niso imele dovolj mleka.

Švedska študija (Righard in Alade 1990) je ugotovila, da dojenčki, ki jih po naravnih nemedikaliziranih porodih položimo na materin trebuh s kožo na kožo, s pomočjo refleksnih gibov zmorejo zlesti do dojke, najti bradavico in se sami prisesati. Dojenčki pod vplivom opiatnih zdravil oz. tisti, ki so takoj po porodu zgolj kratek čas ločeni od matere, izgubijo večji del te zmožnosti, navaja Buckleyeva.

Še ena švedska študija (Ransjo-Arvidson in drugi 2001) izpostavlja povečano tveganje, da so novorojenčki, ki so bili izpostavljeni analgetikom (večinoma opiatom), bolj dezorganizirani pred dojenjem (sesajo le bradavico, jo ližejo, sesajo rokico) v primerjavi z dojenčki po nemedikaliziranem naravnem porodu.

EA ima torej možne prednosti za matere z vidika porodne bolečina, a tudi tveganja za mater, otroka, njun odnos in navezovanje po porodu in vzpostavljanje dojenja. Ta tveganja so, kot piše Sarah Buckley, »zelo dobro dokumentirana v medicinski literaturi, vendar ne nujno tudi ustrezno predstavljena in razkrita bodočim materam«.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar LLLMojca 28.09.11 18:01
Morda še to, ženske po vsem svetu ne uporabljajo EA tako množično kot v ZDA, kjer je porodov z EA po podatkih iz leta 2004 skoraj 2/3. V Kanadi jih je za primerjavo polovica, v Veliki Britaniji pa 21 odstotkov. Drži, da jo uporablja veliko žensk, vendar ne drži, da zaradi tega nimajo težav z dojenjem ali da so te težave zanemarljive.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook: https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Zalka
Moderator
28.09.11 21:13
Draga Mojca,
najlepša hvala za to izčrpno in pregledno sporočilo.

Če bi se našla prostovoljka za prevod prispevka S. Buckley, bi bilo res imenitno.
Jaz sem poznana po tem, da kar veliko delam, pa mi še nekaj časa ne bo uspelo priti do časa za prevod.
Če ste gledali film o radostnem porodu Orgasmic birth (avtorica Debra Pascali Bonaro), ste Saro Buckley lahko tudi poslušali/videli. Je zdravnica, mama štirih otrok, avtorica (med drugimi) zelo uporabne in tudi pri nas poznane knjige Gentle Birth, Gentle Mothering.

Lep večer,

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

zalka.drglin@mamazofa.org
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mom-to-be 30.10.11 17:15
Draga Mojca,
podatki raziskav so zanimivi, čeprav sem sama še vedno velika zagovornica ea in brez nje ne grem rodit. Še bolj zanimivo pa bi bilo, če bi našli kakšne novejše raziskave, saj so prav vsi viri, na katere se opirate, zelo stari. "Najnovejša" raziskava v vašem članku je stara že 7 let (kmalu 8), pa vse tja do 20 let.
Ne vem, pri mojem raziskovalnem delu so me vedno učili, da se moram opirati na čim novejše vire in iskati "state of the art" informacije. Glede na to, da okoli ea ves čas tečejo burne debate, sem prepričana, da obstajajo novejši podatki, ki morda govorijo tudi bolj v prid ea, morda pa tudi ne. Ne vem, ker tega področja nisem še raziskovala, vendar tem ugotovitvam zaradi zastarelosti podatkov ne verjamem najbolj. Tusi sifilis je včasih veljal za dedno bolezen...
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar nana 33 03.03.12 05:24
Lepo pozdravljene,

Slučajno sem naletela na tale forum in takšne dezinformacije in nepotrebno strašenje žensk v zvezi z EA me zelo moti. Epiduralna analgezija se daje v epiduralni prostor. Tako anestetik praktično ne doseže sistemskega krvnega obtoka, zato tudi spada med t.i. področne analgezije (učinkuje samo, na določeno področje telesa). Ker ne doseže sistemskega krvnega obtoka (razen če anestezist po pomoti ne zadane žile in vbrizga anestetik v krvni obtok) tudi praktično ne more vplivati na otroka. Tako da je tole s slabšim sesalnim refleksom pa res že malo preveč.

Drage dame, preden pišete takšne neobjektivne informacije na forume, se najprej podučite o delovanju EA ter o anatomiji in fiziologiji človeškega telesa, preberite nove študije in predvsem preberite si vse študije, ne samo tiste, ki pišejo v vašo smer, ker večina novejših študij kljub vsemu kaže, da je EA varna metoda za mamo, kot tudi za otroka in da so resni zapleti (ki pa so seveda mogoči, tako kot pri vsakem zdravilu ali medicinskem posegu) res zelo redki. Je pa seveda prav, da jih poznate. Pa prosim, ne mešajte EA in analgezije z opiati, ker gre za dve popolnoma različni metodi.

Prav je, da ste informirane, vendar naj ima največjo težo informacija strokovnjakov, ki metodo dobro poznajo, imajo z njo izkušnje in so za to tudi strokovno usposobljeni (mislim na anesteziologe) in ne samo preko forumov, kjer se prepogosto podajajo informacije, ki so zgolj neselektivno prepisane iz literature, s strani ljudi, ki se z EA ne ukvarjajo. Si pa tudi jaz želim, da bi bilo v Sloveniji več možnosti, da bi imela vsaka ženska na voljo vsaj osnovne možnosti za lepo porodno izkušnjo, predvsem pa tudi dostopnost do učinkovitega lajšanja bolečine, ki je danes v ostalih zahodnih državah že dolgo zlati standard, pri nas pa smo glede tega žal še v kameni dobi. Živimo pač v času, ko je običajno, da dobiš protibolečinsko terapijo za vsak zob, punkcijo, šivček,... porodno bolečino pa naj bi ženske kar prenašale. Zakaj že? Ker je kakor "naravna" oz. naj pač "razvajenke" malo potrpijo? Meni se takšno razmišljanje pač ne zdi sprejemljivo, še posebej ob tako množični uporabi oksitocina (umetnih popadkov). Pa brez zamere in en lep pozdrav ter čim lepši porod vsem, ki se nanj intenzivno pripravljate.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar tinaua 09.04.13 19:32
No, pošteno povedano, tudi mene tole enostransko kritiziranje oz. enostranski pogled na EA moti. Me res zanima, če tudi v primeru ko imate pljučnico ne posežete po natibiotikih, pa ste proti zdravilu za npr. ohranjanje srčnih funkcij, pa ko greste k zobarju se tudi odločite, da vam izpulijo zob brez injekcije?

In te famozne razsikave, ki se delajo, se dajo inetrpretirati tako ali drrugače-vem, ker delam v raziskovanju in vem, da se da zadeve obrniti v eno ali drugo stran.

Sama sem tudi mislila, da mi bo uspelo brez EA, pa ni. In mi gre na živce, ko ob tem, ko povem, da sem ob 20 urnem predihavanju svojih popadkov (odtekla mi je voda in se je začelo), po tem da sem bial po tem maratonu odprta 4 cm in čisto izmučena vzela EA me vsi pogledajo, ah ja sej. No, potem sem se v dveh urah odpla do 10cm, in čisto spočita in v enem iztisu, brez raztrganin rodila dečkota, ki je danes štiriletni korenjak. Če ne bi bilo EA, bi verjetno zblodila od bolečin, mislim si da ne bi bilo druge rešitve ko CR.

Pa še glede zablod z dojenjem-ja, res sem imela probleme (upam, da čutite cinizem!). Polno dojila sem celih 6 m, do uvajanja goste hrane, in potem še po malem do 9m, ko se je dete samo odstavilo. Flaške niti poskusil ni!

V kratkem bom drugič rodila, zato sem se malo spet lotila branja o EA in me taki miti o potrebni krščanski bolečini pri porodu in ponosu na to kako sem kot ženska trpela v današnjem stoletju razkurijo.

ČE je treba vse tako, zakaj vozite avtomobile, zakaj se ne prevažate s kočijami, zakaj imate pralne stroje in ....
Svet gre naprej, a dolžnost ženske je trpeti, če ni vredna potrpeti za svojega otroka ni vredna. Pa še koliko je potrebno potrpeti s svojim otrokom, i!n koliko lepega v življenje prinese
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Just me :) 25.10.13 09:11
Pozdravljeni :)
Zelo zanimiva tema, kjer je še ogromno odprtega prostora za debato.
Sama se bližam že 31. tednu nosečnosti, zato sem se počasi začela zanimati za raznorazne informacije in nasvete glede poroda, lajšanja bolečin.
Sama sem recimo zajec, kar se tiče bolečine. Pred dobrim tednom sem recimo zaradi peklenskih bolečin šla ruvat modrostni zob. Ko sem se usedla na tisti stol in ko je prišel zobozdravnik z injekcijo v roki, sem začela tako jokati in se tresti, da sem skoraj skupaj padla. Pa se niti pod razno ne bojim injekcij. Ja, pri svojih 26. letih. Porazno. No, obe sestri in zobozdravnik-kirurg so bili izjemno prijazni in razumljivi, želeli so me spraviti v smeh in to jim je tudi uspelo. Ko je bilo po pičlih 10ih minutah vsega konec, me je bilo tako hudičevo sram, da sem se komaj izvlekla iz ordinacije :)
Kaj hočem povedati s tem.
Torej, ne razumem nečesa. Šla sem ruvat zob. Vse skupaj je trajalo 10 minut. Kirurg razume to bolečino, zato omrtviči ne samo tisti del, ampak kar pol obraza. Ker je zdravnik in zdravniki naj bi lajšali bolečino. Če imaš urejeno dod. zdr. zavarovanje, so vse injekcije lokalne anestezije ZASTONJ.

Zakaj torej zdravniki porodničarji in ostali ne lajšajo bolečine ZASTONJ tudi pri veliko bolj bolečem procesu, torej rojevanju??
Ne razumem te logike. Injekcijo dobiš pri zobozdravniku zastonj že samo takrat, ko ti vrta po zobu in naredi eno ušivo plombico. Injekcijo dobiš pri zdravniku, če se porežeš in ti naredijo tisti en ali dva šiva na recimo prstu na roki. Anestezije pri vseh bolečih posegih so nekaj najbolj naravnega in samoumevnega.

Nekje sem prebrala en komentar ene mamice, ki je šel nekako takole: "Naj gredo brez anestezije na operacijo slepiča, pa da jih vidimo, kako bodo to prenesli."
Torej, porod poteka naravno in na enak način že od začetka človeštva. Zdravstvo je do danes napredovalo tako, da je za vse na voljo lajšanje bolečin.
Zakaj je torej pri porodu ostalo tako, kot je bilo, ko je rodila prva ženska na svetu? Zakaj je lajšanje porodnih bolečin, ki so v nekaterih primerih izredno hude in dolgotrajne nekakšen tabu v današnji moderni družbi? Zakaj se recimo ljudje delijo na tiste, ki so ZA lajšanje porodnih bolečin in tiste, ki so PROTI? Ne obstajajo pa recimo ljudje, ki so proti kempterapiji in za njo.

Pa še nekaj tudi ne rezumem, če se vrnem na ceno.
Če so zdravniki tu zato, da ljudem pomagajo lajšati kakršnekoli bolečine, in to zastonj, potem bi morali lajšati bolečine tudi pri porodu. In, kar je najpomembnejše pri vsem tem - to bi morali delati BREZPLAČNO. Absurdno je to, da je naprimer v Kranju epiduralna plačljiva, na Jesenicah pa brezplačna. V ljubljani tudi brezplačna, ampak odvisno, ob kateri uri boš rodila. Halo?!?
Kje je tu logika?

V glavnem, imam še dva meseca do PDP in nimam pojma, za kaj naj se odločim. Ker sem zajec, mogoče za epiduralno? Ker se ne kopam v evrih in bogastvu, naj izberem Jeseniško porodnišnico, ker je tam pač epiduralna zastonj in se zato peljem 50 kilometrov daleč? Ali naj raje izberem Kranjsko, ki je oddaljena od mene 10km? In tam plačam tretjino svoje plače za tisto usrano injekcijo v hrbet? ali naj grem v Ljubljano, do katere imam 20km in upam, da bom rodila dopoldne, ko bo na voljo anestezist??
Ali pa - po drugi strani, da se pač prepustim toku, brez porodnega načrta in brez planov, grem v najbližjo, pač potrpim tistih nekaj ur in to je to.
ampak, zakaj bi bolelo, če ni treba? Zakaj me mora biti strah že sedaj, če vse to sploh ne bi bilo potrebno, če bi bile stvari urejene tako, kot morajo biti?

Kaj pravite, ima kdo kak argument?

LP vsem,
Just me :)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar mina4 06.12.13 01:20
Jaz bi na zadnje prispevke zelo kratko odgovorila: na splošno je dosegljivo lajšanje bolečine pri zobozdravstvenih kirurških ipd. storitvah zato, ker so to vsiljeni - nenaravni posegi. Porod pa je naraven, pri normalnemu ni nobenega posega in tista bolečina bi morala biti znosna, ovladljiva

Umetna oploditev, umetni popadki, umetno lajšanje bolečin..zame je to v približno istem košu. Tega se raje ne grem. To še ne pomeni, da se kdaj ne da premisliti ali da velja za vse ljudi isti prag.

Pri za ali proti epiduralni je enostavno dejstvo- kako se spopadate z bolečinami v vsakodnevnem življenju? Ali za menstrualne bolečine ali hud glavobol takoj vzamete tablete? Jaz, če se le da, to odležim, prespim, čaji. Za migreno vzamem tableto le, če moram biti tolatlno funkcionalna, npr za službo. Men in mojim bližjim zobarji vrtajo brez injekcij... Še manjši kirurški poseg (odstranitev nohta na palcu noge) sem imela brez anestezije...ker zaradi vsega nadraženega tkiva ni prijela. Ni blo lušno, ampak je bilo treba naresti, niti enkrat nisem pomislila, da mi dohtarji niso dali vsega, kar bi lahko.

Mislim, če vas je vnaprej tako zelo strah poroda, vsekakor glejte informacije v to smer. Široke informacije, "ea" ni edina resnica! Mene je strah meseca enormnega trebuha in mesecev neprespanih noči. Pa dojenja (imam grozno občutljive bradavice, upam, da se bodo še kaj spremenile) Tistih nekaj ur bolečin, če sploh bodo, pa ne...verjamem da bo šlo in da bomo brez medikamentacije vsi bolj zadovoljni.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar moje doživetje 06.01.14 13:33
Navedeno
mina4
Ali za menstrualne bolečine ali hud glavobol takoj vzamete tablete?

Tistih nekaj ur bolečin, če sploh bodo, pa ne...verjamem da bo šlo in da bomo brez medikamentacije vsi bolj zadovoljni.

Najprej naj odgovorim na prvo citirano izjavo: da, protibolečinsko tableto vzamem čim prej, saj ko se enkrat boleče mesto razboli, tablete ne pomagajo več.

Zdi se mi prav, da imaš pozitiven odnos do poroda in da si že a priori ne grizeš nohtov, kako boš prenesla bolečino. Se mi pa zdi, da si se s svojimi odločitvami vseeno prenaglila.
Sama sem bila zelo motivirana za rojevanje s čim manj protibolečinske terapije. Skozi celo nosečnost sem se pogovarjala z ženskami, ki so že rodile, in zbirala informacije, na kakšne načine premagati bolečino. Ko pa sem se soočila z rojevanjem, sem morala marsikatero svojo besedo požreti. Opolnoči mi je odtekla voda in po 9 urah popadkov sem bila odprta le 1 cm. Neprespana, utrujena in naveličana sem skoraj na kolenih prosila za oksitocin - umetne popadke. Ko so ti na polno zagrabili, sem ponovno skoraj šla na kolena, tokrat za protibolečinsko injekcijo. Rodila sem opoldne, torej v treh urah od začetka umetnih popadkov. Napravili so mi tudi epiziotomijo. Porod imam v silno lepem spominu, iz srca sem hvaležna osebju iz novomeške porodnišnice, rana pa se je tako lepo zacelila, da nisem prepričana, če bi sploh našla brazgotino.

Srečno!
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava
avatar Moja izkušnja 18.02.14 14:09
Jaz sem bila celo nosečnost prepričana, da bom vzela epiduralno, saj sem o njej slišala samo dobre stvari. Rodila sem pred 1 mesecem v Postojni. Popadki so bili kar precej intenzivni in boleči, zato sem že takoj po prihodu rekla, da si želim EA. Ko pa sem jo dobila, se mi bolečina dejansko ni zmanjšala - na začetku ja, potem pa so se začele hude bolečine v križu in ponovno enako intenzivna bolečina ob popadkih. Eno nogo sem imela čisto mravljinčasto, v drugi nisem čutila sprememb. Ležati sem morala na postelji, se vsakih 15 minut prevaliti z boka na bok, kar je postalo po 9 urah grozno nadležno. Ko sem pojamrala, da še vedno čutim isto bolečine, mi je anestezist našopal tako dozo zdravila, da se mi je začelo vrteti. Po tistem sem za 1 uro zaspala, ampak zato ker so se moji popadki nehali, zato so mi dali umetne.

Ne vem, kako bi bilo, če EA ne bi vzela, sigurno bi bilo hudo, ampak mogoče bi se porod končal prej, ker imaš možnost gibanja in s tem otročku pomagaš, da se lažje spusti v porodni kanal. Križ me je nenormalno bolel, dokler mi niso katetra vzeli ven, tako da sem skoraj prepričana, da ni bil pravilno vstavljen.

Moja izkušnja je slaba, vprašanje pa, kako bi bilo, če epiduralne ne bi vzela. Moj porod je bil izjemno težak, plod velik za mojo konstitucijo, na koncu je le prišel ven, ampak z rezanjem in pritiskanjem na trebuh (to je bilo še najbolj boleče od vsega!)

Vsak porod je drugačen. Ene so rade pametne, pa kao da nič ne rabiš, ampak če rodiš v 2 urah, komot predihavaš tiste popadke, če pa rojevaš po 15 ur, pa hvala bogu za različna sredstva za lajšanje bolečin.
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava

Odgovori

Avtor:
  • Sporočilu lahko pripnete datoteke naslednjega tipa: gif, jpg, doc, pdf
  • Datoteka ne sme biti večja od 4,88 MB
  • Dodate lahko še 3 datotek
Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 10 krat 2?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.
Na vrh