Najprej kratek
povzetek. Pred dobrim mesecem sem rodila s carskim rezom in sicer po 7 urnem mučenju na umetnih popadkih. Imela sem res veliko željo, da rodim naravno. Pred porodom sem se o tem veliko pozanimala, prebrala, bila celo na obisku v izbrani porodnišnici. Ker mi je na dan poroda zjutraj odtekla voda, naj bi imela za dokončanje poroda na voljo približno 12 ur. Zaradi te 'časovne omejitve' in počasnega odpiranja sem dobila umetne popadke. Ker sem se tudi ob umetnih popadkih počasi odpirala, so mi le te stalno povečevali. Zato na koncu sploh nisem več imela pravih popadkov, le eno samo bolečino. Ker nisem bila zmožna več potiskati, so mi naredili carski rez. To je bil moj tretji porod.
Sedaj pa bolj
podroben opis. Dva dni po PDP mi je približno ob 5.30 zjutraj odtekla voda. Glede na 'doktrino', da se je v primeru odtekle plodovnice potrebno v ležečem stanju takoj odpraviti v porodnišnico, sva se z možem odpravila tja pol ure zatem. Imela sem tudi že svoje popadke – približno na 5 minut. Ob prihodu v porodnišnico sem bila odprta cca. 3 cm. Počakali smo kakšni dve uri in v tem času niso popadki in odpiranje posebej napredovali.
Bil je to moj tretji porod in pri prvih dveh porodih sem se izredno počasi in dolgotrajno odpirala (pri drugem, sicer lepem porodu, sem imela popadke 4 dni!), zato nisem bila prav nič nestrpna, ker je odpiranje šlo počasi. V bistvu sem bila čisto pripravljena, da bo zopet šlo počasi. Zaradi tega tudi nisem bila kaj posebej navdušena nad predlogom, da skušamo popadke in odpiranje pospešiti s t.i. umetnimi popadki. Dežurna ginekologinja je bila ob mojem pomisleku, da želim, da bi šlo naravno in počasi, kar nekoliko zajedljiva v smislu, da je čakanje lahko veliko tveganje in seveda si tega v tistem trenutku nisem želela privoščiti. Menda naj bi po odtečeni plodovnici bilo na voljo 12 ur, da se zgodi porod, sicer je otrok lahko v nevarnosti?!?
Tako so me ob približno 10. uri priklopili na umetne popadke, na aparatu za doziranje um. pop. pa je bila oznaka 18 (to menda pomeni 18 mililitrov ali ne vem česa točno - na uro). Ker v treh urah vse skupaj še vedno ni bistveno napredovalo in je prišla nova babica (izmena), so mi začeli povečevati dozo teh um. popadkov. Vmes sem zaradi že precej hudih bolečin med popadki prosila za Ultivo in moram reči, da je na samem začetku izredno pomagala. Ta nova babica me je pogosto vaginalno pregledovala med samimi popadki, čeprav sem jo večkrat prosila, naj tega ne počne, ker me je že brez njenega pregledovanja izredno bolelo, ob njenem pregledovanju pa sem tulila in tekle so mi solze. Po mojem mnenju je bilo to hudo nasilje nad mojim telesom in mojim porodom.
Okoli 16. ure popoldan se spominjam le še tega, da je bil popadek en sam krč in bolečina v CELOTNI medenici, popadek se sploh ni zaključil, noben položaj mi več ni mogel vsaj za silo ustrezati. Do takrat je babica stalno pritiskala znak za povečevanje um. popadkov, brez kakršnega koli posveta z zdravnikom, tako da je bila zadnja številka, ki se je spomnim, 66. Znanka, ki je pred kratkim rodila, je, za primerjavo, ob koncu poroda imela na istem aparatu v isti porodni sobi, številko 35!, torej sem jaz imela skoraj 1x več. Enkrat vmes mi je babica rekla, da sedaj bom pa morala v eni uri roditi. Vprašala sem jo, zakaj in sploh ni imela odgovora! Večkrat mi je tudi povedala, da otročku ni dobro, čeprav sem bila stalno priklopljena na CTG in je bil utrip ok, razen med popadki, ko sem se tudi premikala…
Za končni iztis zaradi hude bolečine nisem imela več nobene moči in energije. Kaj takega pri prvih dveh porodih nisem doživela. Babica me je v tej fazi obtožila, da nočem sodelovati. Si lahko to predstavljate, v današnjem času? Sploh ne bom komentirala, a počutila sem se daleč od tega, da sem ženska, ki rojeva… Menim, da je logično, da vsaka zdravorazumska ženska želi dokončati porod po naravni poti, če ji to le omogočajo okoliščine. Babica me je s to obtožbo 'zatožila' tudi dežurnemu zdravniku, ki me je nato prišel vprašat, zakaj nočem sodelovati. Takrat se mi je sesulo, v joku sem mu prisegala, da naj mi verjame, da če bi le lahko sodelovala, da bi to z veseljem storila in ga prosila, naj mi pomaga, naj me rešijo teh bolečin, da ne morem več. K sreči je bil toliko človek, da je rekel le še, da potem pa gremo na carski rez. Čeprav si v osnovi nisem želela carskega reza, sem brez oklevanja podpisala obrazce za tak način poroda.
Celotno doživljanje bolečine je bilo popolnoma enako, identično, kot piše svojo izkušnjo Čivka v postu
http://med.over.net/forum5/read.php?123,5124533. Je kot bi opisovala moje doživljanje, le da sem sama imela to 'srečo', da so me rešili muk s carskim rezom. Tudi na drugih podobnih internetnih straneh ženske pišejo o izkušnji, ko so bili umetni popadki predozirani, da je bil popadek le še en sam krč, da je zmanjkalo energije za potiskanje, da niso bile več sposobne sodelovati… Priznam, da me te druge izpovedi vsaj nekoliko potolažijo, da nisem edina, ki sem doživela takšno nasilje z umetnimi popadki. Takoj po porodu sem namreč občutila tak porod kot precejšen neuspeh, imela sem vtis, da se je to zgodilo le meni, počutila sem se kot slabič, ki ne prenese porodnih bolečin...
Imela sem malce porodne otožnosti in precejšnje težave z vzpostavitvijo polnega dojenja. A ko je dojenje enkrat steklo, sem bila kot prerojena. Nekako sem se stalno zavedala, da nima smisla zadeve še premlevati ter – pa naj se sliši še tako bizarno - da je vsaj osnovni namen, da sva bili obe s punčko živi in zdravi, izpolnjen. V nekaj tednih po porodu sem konstruktivno obdelala vse skupaj v sebi, uvidela, da moja sposobnost rojevanja s takim porodom nima kaj dosti opraviti. Po prebiranju vašega foruma in nekaterih drugih izpovedi vidim, da imam precejšnjo srečo, da se mi ni pojavila kakšna poporodna depresija. Čutila pa sem potrebo, da se o vsem skupaj izpovem tukaj in morda najdem odgovor na vprašanje, ki ga navajam na koncu.
O umetnih popadkih morda le še to, da sem našla članek v Dnevniku
http://www.dnevnik.si/novice/kronika/1042244049 o sojenju dvema porodničarjema zaradi malomarnosti ob rojstvu mrtvorojenega zdravega in donošenega dečka. Predvsem bi v kontekst tega pisanja postavila odstavek o mnenju obeh strokovnjakov glede umetnih popadkov, iz katerega bi bilo moč sklepat, da umetni popadki lahko povzročijo premočne in prepogoste popadke, le ti pa lahko povzročijo pomanjkanje kisika pri plodu. Groza.
Zavedam se, da sem bila dolga s tem pisanjem in se zato opravičujem.
Gospa Zalka, vesela bom, če boste prebrali vse moje pisanje. Ob koncu vas naprošam predvsem za vaše mnenje na moje
vprašanje, v kolikem času je v resnici potrebno roditi v primeru odtekle plodovnice? Ali je otrok prav zares v veliki nevarnosti in zaradi tega časovna stiska? Ali bi se morda dalo počakati kakšen dan ali dva, da se lepo naravno odprem? Na spletu sem na to vprašanje skušala najti odgovore s pomočjo večih različnih iskalnikov, a brez uspeha. O tem dejansko ni nobenih zapisov, le en kratek odgovor na Pušenjakovem forumu
http://med.over.net/forum5/read.php?19,5942525,5944080. Zanima me še, ali je res potrebno tako pogosto vaginalno pregledovanje med popadki?
Hvala vnaprej za branje, razumevanje in odgovor. Vse dobro vam želim.