Rojstvo - nepozaben dogodek. Včasih preprost, včasih poln izzivov. Kakšni so običajni postopki pri porodu v Sloveniji? Kakšen porod bi si želele?
Moderatorka: dr. Zalka Drglin
Draga Ziga,
o Ultivi ne vem veliko, morda pa vam bo tole v pomoč pri odločanju:
Mislim, da se v Sloveniji uporablja zgolj v Ptujski porodnišnici in v Kranju (če kdo ve še za katero, lepo prosim, da me dopolni).
Ultiva je kemično remifentanil, zdravilo iz skupine sintetičnih opioidnih analgetikov. Deluje na center za percepcijo bolečine v možganih, če poenostavim vso dolgo razlago. Deluje kot lajšalo bolečin (analgetik), V nekaterih kombinacijah z drugimi se uporablja tudi za splošno anestezijo.
Dobiva se v žilo na roki, ženska lahko odmerek sama dodaja s pritiskom na gumb oziroma stikalo, seveda ob ustreznem nadzoru in pomoči. Kakor razumem, se je treba zanjo prej dogovoriti, tako kot za EA. Tako kot vsako drugo zdravilo ima lahko nekatere stranske učinke (omotičnost, zamegljen vid, zbadanje, slabost), redko se lahko pojavi alergična reakcija.
Ker gre za sorazmerno novo obliko, nisem našla kakšnih raziskav, ki bi bile opravljene v SLoveniji, in tudi meta-raziskav na to temo v tujini nisem našla.
Kolikor lahko sklepam, je prednost te vrste analgezije med porodom to, da se hitro (v primerjavi z Dolantinom) izloča iz telesa matere in otroka. Prednost je tudi to, da ženska sodeluje pri doziranju.
Žal premalo poznam celoten postopek in tudi podatkov nimam dovolj, da bi imela o Ultivi svoje mnenje.
Predlagam, da si še pišemo in da me še kdo ali katera dopolni, bom z veseljem objavila. Ker pa ste vi že tik pred porodom, vam v pomoč predlagam natančen pogovor z vašim zdravnikom ali zdravnico in anestezistom/anestezistko. Vprašajte o morebitnih izkušnjah, stranskih učinkih na vas in otroka, prednostih in slabostih. Lahko še pogledate tu gor, morda se bo oglasil kdo z izkušnjami in informacijami.
Želim vam lep porod,
dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka
Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org
obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce
mamaZOFA 051 245 013
Pozdravljeni!
Pri obeh porodih sem imela Ultivo-Remifentanil. Ultiva je pri meni delovala ODLIČNO! Odvzela mi je skoraj 70-75% bolečine, glede na "original bolečino" popadkov!
Prvič sem se s to obliko lajšanja bolečine seznanila pri prvi nosečnosti. Predstavila mi jo je moja ginekologinja. Dobila sem napotnico za anesteziologa na Ptuju, dobila datum pregleda in šla na posvet. Prijazna anesteziologinja(jih je več in so vse prijazne in prave entuziastke) nam je več ženskam naredila krajšo predstavitev Ultive. Po tem pregledu-predstavitvi smo dobile še potrdilo katerega naj bi ob sprejemu v porodnišnico pokazale (Tu se zadeva začne zapletat-vsaj na Ptuju).Nosečnice, ki so bile na tem sestanku oz. pregledu in so prihajale iz drugih predelov Slovenije-glede bolnišnične pokritosti,so že vedele, da BABICE Ultive ne marajo, ker da....ne vem zakaj (BABICE nimajo razen izkustvene, nobene ZNANSTVENE osnove za kakršno koli mnenje)!!!
In prišel je dan D-1.porod. Otrok je bil prenošen pribl. 4 dni, ob 2.00 mi je odtekla voda, ob 2.30 sem bila v sprejemni ambulanti porodnišnice Ptuj, na vložku sem opazila, da je plodovnica zelena ob 3.00 sem bila v porodni sobi, dobila blago dozo umetnih popadkov do predaje službe zjutraj ob 7.00, ob 7.00 so umetne popadke intenzivirali, ob približno 9.00 je ginekolog dovolil, da mi nastavijo Ultivo, ko mi je Ultivo anesteziologinja nastavila so BABICE (nisem imela občutka za čas) demonstrativno zapustile porodno sobo in dve uri (približno) me je vodila pri porodu anesteziologinja-dr. Šarmanova (vodila pri vstajanju, hoji, dihanju, na WC, skozi popadke bodrila kot je žensko, ki rojeva treba bodriti in voditi)
V žilo dobiš t.i. intravenozno pot in ko popadek začne oz. začutiš bolečino, pritisneš na neke vrste gumb in v žilo se ti izbrizga količina ultra-kratko delujočega anestetika, ki deluje točno toliko časa kot traja popadek. Učinek (vsaj pri meni) je odličen. Rojevaš po naravni poti, le bolečine ne čutiš tako močno. Tako rekoč idealno. Seveda bo veliko nasprotnikov Ultive-češ rojevanje je nekaj naravnega. Se strinjam. Vse je naravno! Tudi trohnenje zob, glivično spremenjeni nohti, vnetje slepiča, glavobol in da ne naštevam še naprej… in vsepovsod lajšamo bolečino! Zakaj je torej ne bi tudi pri porodu????
V bolnišnici Ptuj bi pa bilo etično in »fer« do porodnic, da Ultivo brez znanstveno neutemeljenih demonstracij BABIC, porodnici pokličejo anesteziologa in da ta nastavi obljubljeno Ultivo in da samovoljno in šarlatansko ne polemizirajo glede uporabe le te.
Hvala anesteziologinjam, ki nesebično, požrtvovalno in profesionalno opravljajo svoje delo.
P.S.: Ultiva je v SB Ptuj zastonj.
Lp
Če vas zanima potek drugega poroda, ga lahko opišem v nadaljevanju.