Tek in bolečina v peti

anonimni uporabnik, 21. oktober 2016
GibanjeOstalo

Ko vprašaš, kje boli, ponavadi pokažejo in se primejo za celotno peto ter del stopala. Problem je v pokostnici.

Bolečino v petnici največkrat občutijo osebe, ki se ukvarjajo s tekom oziroma tekaškimi športi. Ko jih vprašaš, kje jih boli, po navadi pokažejo in se primejo za celotno peto ter del stopala. Sama kost ne more biti boleča, težava je v pokostnici, ki je zelo dobro oživčena.

Zadnje mečne mišice so močnejše od prednjih

Zadnji del meč je veliko močnejši ter pri teku bolj obremenjen kot prednji del. Zlasti pri tekih na daljše razdalje pride do skrajšave mišic in le te postanejo toge. Vse to vpliva na Ahilovo tetivo (Ahilova tetiva pripenja zadnje mišice na petnico), ki začne vleči pokostnico stran od kosti, kar je zelo boleče. Seveda proces traja dalj. Zelo velikokrat pa k bolečinam pripomore še prenapet upogibalec palca.

Kako se lahko izognemo težavi in jo odpravimo

Pomembno je, da se težave lotimo tam, kjer se je začela, se pravi v zadnjih mečnih mišicah in ne na sami petnici, kjer se je bolečina pojavila. Na petnici lahko bolečino blažimo z različnimi kremami, elektroterapijo itd.

Kot preventivo in tudi odpravo težav svojim strankam priporočam redno uporabo valjčka (t. i. foam roller) ter žogico za prožilne točke (t. i. trriger point žogico). Z valjčkom »povaljamo« zadnji del meč (notranji, zunanji in sredinski del), z žogico pa stopalo. V obeh primerih moramo čutiti prijetno bolečino. Če je le ta prehuda, pomeni, da preveč pritiskamo. Pomembno je, da z valjčkom sprostimo tudi podkolensko jamico, kajti ta del je z meči zelo povezan.

Najbolje je valjček ter žogico uporabljati preventivno po vsaki dejavnosti in tako preprečiti, da se težave sploh pojavijo. Če pa pride do težav in bolečin v peti, priporočam »valjčkanje« dvakrat tedensko toliko časa, da bolečina vsaj malo popusti.

Matej Košir, dipl. fiziot.Matej Košir, dipl. fiziot.
Studio Fascia
Več info >

Več novic

New Report

Close