Prekomerna telesna teža in naš boj za njeno zmanjševanje

anonimni uporabnik, 12. avgust 2013
Ostalo

Priljubljene diete, ki obljubljajo hitro zmanjševanje telesne teže, postajajo na žalost bolj in bolj razširjene ter hkrati sporne.

Na razvoj prekomerne telesne teže in debelosti vpliva več dejavnikov, na eni strani energijski vnos, na drugi njegova poraba, genski dejavniki, nepravilnosti v delovanju endokrinega sistema, okoljski dejavniki, psihosocialni dejavniki in številni drugi. Porušeno ravnotežje med vnosom in porabo energije povzroči naraščanje telesne teže, ki ob neukrepanju vodi v debelost. Dolgoročno najučinkovitejše zdravljenje prekomerne telesne teže in debelosti je preventiva. Zato je energijsko in hranilno uravnotežena ter specifičnim potrebam posameznika prilagojena prehrana eden najpomembnejših pozitivnih dejavnikov varovanja zdravja in preventivnih ukrepov za zajezitev naraščanja debelosti.

Tehtnica in kilogrami

Perfect female bodyIzgubljanje telesne teže v mislih pogosto povezujemo s tehtnico in številom kilogramov. Tudi cilji pri izgubljanju telesne teže se zato najpogosteje nanašajo na skupno telesno težo, za katero pa se ne skrivajo samo telesne zaloge maščobe, pač pa tudi telesna voda, beljakovine v mišicah in manjša zaloga ogljikovih hidratov v obliki glikogena. Vse spremembe, ki se dogajajo v količinah teh komponent torej povzročajo tudi spremembe v skupni telesni teži. Telesna voda se na primer lahko poveča že zaradi bolj slane prehrane, pri ženskah pa niha tudi z menstrualnim ciklusom. Tudi vse hitre spremembe v telesni teži lahko dosežemo predvsem na račun zmanjšanja telesne vode. Stradanje in nizkoenergijske diete tako v prvi fazi povzročijo hiter padec telesne teže predvsem na račun porabljenih glikogenskih zalog in telesnih beljakovin v mišicah ter vode, ki je povezana z njima. Pri izgubljanju odvečne telesne teže pa si v resnici želimo predvsem izgubo telesnih maščobnih zalog in ohranjanja mišične mase. Žal za dosego tega cilja ne obstaja nobena hitra metoda povezana s prehranjevanjem, zato se je smiselno izogibati vsem tistim dietam, ki obljubljajo hitro in enostavno izgubo telesne teže.

Roughly cut chunks of a chocolate barPriljubljene diete, ki obljubljajo hitro zmanjševanje telesne teže, postajajo na žalost bolj in bolj razširjene ter hkrati sporne. Vsak dan se na policah knjigarn pojavljajo nove knjižne uspešnice o uspešni izgubi telesne teže. Večina jih je namenjena »neznanemu potrošniku«, izvajanja pa nihče ne nadzoruje. Glavnina objavljenih redukcijskih diet, ki žal dosežejo zelo širok krog populacije, je usmerjena k izboljšanju estetskega videza uporabnika in ne v izboljšanje njegovega zdravstvenega stanja ter preprečevanje kroničnih obolenj, vezanih na motnje metabolizma zaradi povečane telesne mase ali debelosti. Najbolj žalostno pa je, da z »hitrimi dietami« sicer uspešno izgubimo kilograme še uspešneje pridobimo nazaj, saj nas ne naučijo bistvenega SPREMEMBE ŽIVLJENSKEGA SLOGA.

Hujšajmo na zdrav način

pomeol_3Zdravo hujšanje je izgubljanje telesne teže s hitrostjo pol do kilogram telesne teže na teden. To lahko dosežemo, če z zmanjšanim prehranskim vnosom energije in/ali povečano telesno aktivnostjo ustvarimo dnevni energijski primanjkljaj 2100 – 4200 kJ (500 – 1000 kcal). Ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe pa tudi alkohol so nosilci energije v prehrani. Večino energije dobimo z ogljikovimi hidrati in maščobami. Tudi najbolj popularne diete zato omejujejo eno ali obe od teh hranil, vendar je ključ uspeha vseh diet negativna energijska bilanca.

Pestra in redna prehrana – ključ do uspeha

Cubes of sugar on the white backgroundKakšna naj bo torej prehrana, kadar želimo izgubiti telesno težo? V prvi vrsti naj bo prilagojena posameznikovem načinu življenja, osebnemu okusu in lahko dostopna. Pomembno je, da povzroči zmeren energijski primanjkljaj, hkrati pa mora v čim večji meri zagotoviti vsa hranila, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Pestra izbira živil, ki vključuje polnovredna žita in žitne izdelke, sadje in zelenjavo, delno posneto mleko in mlečne izdelke, pusto meso in mastne ribe ter izbrana olja, na eni strani zagotavlja pester vnos hranil, na drugi strani pa tudi zadovolji naš okus.

pomeol_produkt_1

Pomembno je, da zaužijemo vsaj štiri do pet rednih obrokov, ki so razporejeni na približno tri ure. S tem lažje vzdržujemo koncentracijo krvnega sladkorja in zmanjšamo možnost razvoja velike lakote ali želje po sladki in mastni hrani. K zmanjšanju apetita pripomorejo tudi obroki z nizkim glikemičnim indeksom in zmerno količino beljakovin in maščob. Poleg tega, da povečujejo sitost, imajo beljakovine v času hujšanja tudi pomembno vlogo v zaščiti mišic pred njihovo pretirano razgradnjo. Prehranska vlaknina, ki se nahaja v polnovrednih žitih in žitnih izdelkih, sadju in zelenjavi poveča volumen hrane, ki jo pojemo in prav tako zmanjša občutek lakote.

Pri hujšanju se v resnici ni potrebno odreči nobenemu živilu, potrebna je le zmernost in manjša pogostost uživanja tistih živil, ki so bolj bogata z energijo, torej maščobami in/ali sladkorjem. Konec koncev mora biti to način prehranjevanja, ki ga lahko dolgotrajno ohranjamo tudi za vzdrževanje dosežene telesne teže.

Na poti k izboljšanju prehranjevalnih navad in zmernem zmanjševanju telesne teže si lahko sedaj pomagamo z medicinskim pripomočkom na osnovi rastlinskih izvlečkov Pomeol Medical Ball©. Njegova osnovna funkcija je, da v želodcu veže pretežni del z obrokom zaužite maščobe (90,6%) in del sladkorjev (16%) , ki se neprebavljeni izločijo z blatom. Poleg tega vsebuje prehranske vlaknine in prebiotike (FOS – fruktooligosaharidi), ki uravnavajo našo prebavo. Uporaba je varna, enostavna, zmanjševanje telesne teže na račun preprečevanja kopičenja maščobnih zalog pa zmerno.

Andreja Širca Čampa, univ.dipl.inž., klinični dietetik

Pomeol_pill Pomeol_pile

Izdelek je na voljo v spletni trgovini www.hisa-zdravja.si (akcija-brez stroškov pošiljanja), v lekarnah, specializiranih prodajalnah ter Sanolaborju.

pomeol_produkt_1

Za posvet in informacije pokličite 080 80 12.

Logo Hisa Zdravja

Oglasno sporočilo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
29.03.2024 ob 10:52
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close