Porodni gel, ki omogoča varnejši in lažji porod

anonimni uporabnik, 22. junij 2016
Ostalo

Porod je svojevrstna izkušnja vsake ženske. Preberite, na kakšen način je lahko varnejši in lažji.

Porod je svojevrstna izkušnja vsake ženske, ki ga spremljajo bolečine, včasih pa lahko pride tudi do poškodbe ali raztrganine. Zato je ključnega pomena dobra fizična in psihična pripravljenost nosečnice na porod, dobra informiranost o telesnih spremembah med nosečnostjo in porodom in ustrezna podpora babic. Naravni porod ima bistven pomen, saj se takrat v ženskem telesu sproži vrsta kemičnih reakcij, s katerimi se vzpostavi prva vez med materjo in otrokom. Kljub temu se nosečnice odločajo za različne načine lajšanja bolečin, od fizioterapije (TENS– transkutana elektro nevro stimulacija) do farmakoloških ukrepov (protibolečinska zdravila za intravensko uporabo ali prevodno – epiduralno analgezijo). Narašča tudi število carskih rezov.

Porod lahko olajšate s porodnim gelom Dianatal

Porod poteka v dveh fazah. Med prvo porodno fazo se odpira vrat maternice in pri popolnem odprtju (10 cm), se začne druga faza, t. i. faza iztisa otroka.

Pri dolgotrajnem porodu mama in otrok izgubljata veliko energije.

[see url=”https://med.over.net/clanek/prednosti-porodnega-gela/”]Prednosti porodnega gela[/see]

Čeprav je otrok obdan s plodovnico in mazasto prevleko iz odluščenih epitelijskih celic ter izločka lojnic (kazeozni verniks), je njegovo drsenje skozi porodni kanal oteženo zaradi trenja med vaginalnim porodnim kanalom in otrokom.

Za lajšanje poroda je leta 2002 švicarski porodničar Dr. Schaub iz Züricha razvil Dianatal® porodni gel. Začetni testi so pokazali, da uporaba posebej razvitega porodnega gela zmanjša trenje za več kot 50 %. Dianatal® porodni gel občutno skrajša trajanje poroda.

Med fazo iztisa lahko pride do raztrganin tkiv vaginalnega porodnega kanala ali presredka, kar se zgodi pri 45 % vseh porodov. Porodničar skuša raztrganine preprečiti, kar pa ni vedno možno. Izkušnje kažejo, da Dianatal® porodni gel občutno zmanjša verjetnost nastanka raztrganin tkiva ob porodu.

“V zadnjih letih smo se porodničarji in babice postopoma seznanjali z obstojem novega pripomočka za lajšanje poroda, s t. i. porodnim gelom. Ker je trenutno na trgu le en tak pripomoček, ki izpolnjuje vse potrebne medicinske zahteve in standarde, verjetno ni sporno, da ga imenujemo kar z imenom Dianatal,” pravi priznani ginekolog mag. Stanko Pušenjak.

Namen omenjenega gela je zmanjšati trenje med plodom in porodno potjo in s tem zmanjšati potrebo po večjih porodnih silah oziroma ob obstoječih silah, zmanjšati verjetnost zapletov, ki so posledica trenja.

“Omenjeni gel vnesemo v porodno pot sproti med notranjim porodniškim pregledom, s katerim sicer spremljamo potek poroda. Gel je sterilen in deluje celo antibakterijsko, je popolnoma biokompatibilen, je močno oprijemljiv, a hkrati ne draži sluznic in ne povzroča alergij,” o učinkih gela pove naš sogovornik. Njegova uporaba je torej za plod in nosečnico med porodom popolnoma varna.

Tako kažejo tudi raziskave, pravi priznani ginekolog mag. Stanko Pušenjak:

“Trenutno razpoložljive raziskave vsekakor kažejo zelo obetavne rezultate, saj po skoraj tisoč znanstveno nadzorovanih izvedenih porodih z gelom v različnih porodnišnicah v nekaterih evropskih državah (Švici, Nemčiji, Sloveniji in drugih), kažejo v primerjavi s porodi brez gela, pozitivne vplive na porod, saj se ob uporabi tovrstnega gela pojavljajo trendi zmanjšanja vseh možnih posledic zastoja poroda, kot je krajšanje poroda, posledično pa tudi nižja stopnja prereza presredka, nižja stopnja raztrganin presredka, nižja stopnja težav s sečili in prebavili po porodu in celo nižja stopnja carskega reza.”

Delovanje Dianatal® porodnega gela

Dianatal® porodni gel porodničar vnese v nožnico pri pregledu pred porodom ali ko posteljica poči in plodovnica v celoti odteče. Zaradi posebno prilagojenega aplikatorja, postopek ni neprijeten niti za mamo niti za otroka.

Porodničar lahko Dianatal® porodni gel med porodom vnese večkrat.

Gel v nožnici ustvari gladek, bioadhezivni film, ki zmanjšuje trenje med porodom. To pomaga, da otrok lažje zdrsne skozi porodni kanal. Dianatal® porodni gel pri ženskah, ki rojevajo prvič, dokazano skrajša fazo iztisa za 30 % in trajanje celotnega poroda do 30 %.

Dianatal® porodni gel lajša tudi porode, pri katerih je potrebna uporaba drugih medicinskih ukrepov.

Dianatal je prvi in edini porodni gel, ki omogoča lažji, hitrejši in varnejši porod in je razvit posebej za pomoč pri vaginalnem porodu. Namenjen je zaščiti presredka, skrajša pa tudi čas poroda.

Dianatal ® porodni gel:

  • Omogoča krajši in manj boleč proces poroda.
  • Varčuje z energijo in lajša bolečine materi in otroku.
  • Ščiti medenično dno, nožnico in presredek.

novorojencek

Varnost Dianatal® porodnega gela

  • Dianatal® porodni gel je brez aktivnih farmacevtskih sestavin in vsebuje: propilenglikol, karbomer, hidroksietilcelulozo in prečiščeno vodo.
  • Ima le fizikalno delovanje, kar zmanjša sile trenja. Ne vsebuje sestavin s farmakološkim delovanjem in se v telesu ne absorbira.
  • Je sterilen, brez konzervansov, ne vsebuje lateksa in je hipoalergen.
  • Ni znanih poročil o neželenih učinkih.

Uporaba Dianatal® porodnega gela

Če želite ob porodu uporabiti Dianatal® porodni gel, to povejte svojemu porodničarju, ki vam bo gel vstavil ob začetku poroda.

Gel prinesete s seboj v porodnišnico. Na voljo je v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Strošek porodnega gela ni krit s strani zdravstvenega zavarovanja.

[see url=”https://med.over.net/clanek/prednosti-porodnega-gela/”]Prednosti porodnega gela[/see]

Dianatal gel

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
29.03.2024 ob 10:52
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close