Porod s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze

anonimni uporabnik, 12. julij 2012
Ostalo

Kaj je hipnoza, kaj avtohipnoza in kako ju je moč uporabiti med porodom.

Hipnoza je stanje usmerjene pozornosti pri kateri se telesno in duševno sprostimo. V takšnem stanju se nam zelo poveča dojemljivost za sugestije, ki so osnova za terapevtski pristop. Oseba, ki je v hipnozi vedno sama odloča ali bo sugestije sprejela ali zavrnila. Hipnoza je varna in uspešna metoda, še posebno ko jo izvajajo medicinsko izobraženi hipnoterapevti (zdravniki, klinični psihologi itn.). Avtohipnoza pomeni, da se hipnotiziramo sami. Da to lahko dosežemo, potrebujemo primerno predhodno šolanje (tečaj in dovolj vaje). 

Hipnoza in avtohipnoza sta zelo dobri protibolečinski metodi pri porodu in nimata stranskih učinkov ali zapletov. Primerni sta za porodnice pri katerih vnaprej ne pričakujemo porodnih zapletov in si želijo mnogo manj boleč ter krajši porod, nežen tudi za njihovega otroka. Metodi sta učinkoviti pri skoraj 85% porodnic, ki so se ustrezno pripravljale na porod v hipnozi ali avtohipnozi. 
 
V primerjavi s povsem naravnim porodom (pri katerem ne uporabimo nobene protibolečinske metode), so raziskave pokazale naslednje značilnosti porodov s pomočjo hipnoze, avtohipnoze in porodov v epiduralni analgeziji: 
Zmanjšanje porodne bolečine: s pomočjo hipnoze (ali avtohipnoze) se porodna bolečina povprečno zmanjša za več kot polovico, pri epiduralni analgeziji pa za 75%. 
 
Epiduralna anlgezija ima dokaj pogoste blage stranske učinke, hudi zapleti in stranski učinki epiduralne analgezije pa so zelo redki. Hipnoza in avtohipnoza sta povsem brez stranskih učinkov ali zapletov. Porodi s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze so krajši od povsem naravnih porodov in precej krajši kot porodi v epiduralni analgeziji. 
 
Stimulacijo kontrakcij uterusa s Syntocinonom (= umetni popadki) uporabimo pri porodu v epiduralni analgeziji skoraj pri vseh porodnicah, pri povsem naravnih porodih v cca 70%, pri porodih, kjer uporabimo hipnozo ali avtohipnozo pa še redkeje.  Žal je vakuumska ekstrakcija otroka, V.E. (= izhodni vakuum) pri uporabi epiduralne analgezije zelo pogosta izhodna porodniška operacija. Skoraj vsak šesti otrok se rodi s pomočjo V.E., kar je 5 krat pogosteje kot pri povsem naravnem porodu.V.E. otroka pri porodih v hipnozi ali avtohipnozi so redke, podobno kot pri povsem naravnih porodih. Pogostnost carskih rezov je pri vseh oblikah porodv skoraj povsem enaka. Izguba krvi med porodom je, po nekaterih raziskavah, nekoliko manjša pri porodih v hipnozi ali avtohipnozi v primerjavi s porodom v epid.analgeziji ali povsem naravnim porodom.
 
Raziskave so pokazale, da je Apgar (ocena stanja otroka po porodu) po 1.minuti za malenkost boljši pri porodih s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze v primerjavi s povsem naravnim porodom ali porodom v epid.analgeziji, in enak po 5.minutah. Razlike statistično niso pomembne, je pa to posreden dokaz, da hipnoza ali avtohipnoza otroku nikakor ne škodita, kvečjemu obratno.  Porodnice, ki so rojevale s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze ali epid.analgezije, so bile manj anksiozne (manj jih je bilo strah porodne bolečine, izhoda poroda itn.) v primerjavi s porodnicami, ki so rojevale povsem naravno.  Porodnice, ki so rodile s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze so lažje vzpostavile dobro laktacijo, prav tako je bilo tveganje za poporodno otožnost ali poporodno depresijo nekoliko manjše. 
 
Porod s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze zato svetujem tistim nosečnicam / porodnicam, ki želijo 
– protibolečinsko metodo pri porodu brez stranskih učinkov ali zapletov 
– in ki so pripravljene sprejeti blago do zmerno izraženo porodno bolečino, predvsem na koncu poroda, 
– ki si želijo naraven in krajši porod, hkrati nežen tudi za njihovega otroka in roditi brez strahu 
– ki nočejo povečanega tveganja za vakuumsko ekstrakcijo (V.E.) njihovega otroka 
– ki želijo lažjo laktacijo (boljša tvorba mleka in lažje dojenje) 
– ki želijo zmanjšati tveganje za nastanek poporodne otožnosti ali depresije po porodu
 
Avtor: Sergej Pušnar, dr.med.,spec.ginekologije in porodništva

Za mnenja in vprašanja, obiščite forum Hipnoterapija in avtogeni trening.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
28.03.2024 ob 19:17
296,669
28.03.2024 ob 22:21
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close