Nakupi na spletu so običajno preprosti in hitri, a bodite previdni

anonimni uporabnik, 13. november 2013
Ostalo
Nakup preko interneta

EPC: Nakupi na spletu so običajno preprosti in hitri, a tudi tu previdnost ne bo odveč

Spletno nakupovanje ima za marsikoga prednost pred tekanjem po trgovinah. Delež nakupov preko spleta narašča, po podatkih Eurostata je v Sloveniji na spletu že nakupovalo 49 % ljudi, a ob tem potrošniki ne smejo pozabiti na varnost. Predvsem pa naj potrošniki poskrbijo pravočasno za nakup, saj imajo konec leta tudi spletne trgovine večinoma polne roke dela in s tem posledično lahko tudi nekoliko daljši rok dostave.

4 nasveti za varno nakupovanje preko spleta

Nakup preko interneta1. Podatki o ponudniku: dobre spletne trgovine na svojem spletnem mestu pregledno objavijo popolne kontaktne podatke o sebi, o postopku nakupa in splošne pogoje. Kontaktne podatke shranite, da boste lahko s ponudnikom, če bi se pojavile težave, hitro navezali stik. Previdnost je na mestu pri spletnih trgovinah, ki objavijo le naslov poštnega nabiralnika.

2. Varnost osebnih podatkov: podatke o svojem bančnem računu ali karticah posredujte le prek šifriranih povezav. Prepoznali jih boste na primer po napisu “https” v naslovni vrstici spletnega brskalnika.

3. Gesla: Gesel ni priporočljivo shranjevati na računalniku, saj lahko tako postanejo plen hekerja, ki bi mu uspelo vdreti vanj. Pri izbiri gesla bodite temeljiti, rojstni datumi ipd. niso najboljša izbira.

4. Zaščita računalnika: poskrbite za protivirusne programe in požarni zid, kar hekerjem oteži dostop.

Paket ste prevzeli, doma pa ste opazili, da je izdelek poškodovan

V Evropskem potrošniškem centru (EPC) opozarjajo, naj potrošniki pred podpisom prevzema izdelka preverijo, ali je prejeti izdelek poškodovan, tudi če je sam paket nepoškodovan, ter prevzem v primeru poškodb zavrnejo. Ker imajo številni telefoni tudi možnost fotografiranja, naj izdelek tudi fotografirajo in o razlogih zavrnitve prevzema pošiljke pisno obvestijo prodajalca, obvestilu pa naj priložijo tudi fotografije.

Izdelek lahko vrnete, čeprav nima napake

Če ste si premislili, vam izdelka,ni treba obdržati. V EPC izpostavljajo, da takšen izdelek lahko vrnete zakonsko določenem roku (v Sloveniji je to 14 dni od prejema izdelka), trgovec pa vam mora vrniti celoten znesek, ki ga je dobil od vas. Gre za smiselno pravilo, saj potrošnik izdelka pred nakupom ne more pregledati, na razpolago ime le slike in podatke, ki jih zagotovi trgovec. Potrošnik mora v zakonskem roku trgovcu vrniti nepoškodovan izdelek.

Več o pravicah potrošnikov v primeru nakupovanja preko spleta lahko najdete na spletni strani Evropskega potrošniškega centra (www.epc.si ), in sicer na kaj biti pozoren pred, med in po nakupu na spletu, ter na spletnem mestu Zveze potrošnikov Slovenije.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
28.03.2024 ob 18:44
296,669
28.03.2024 ob 19:10
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close