Gripo lahko preprečimo

anonimni uporabnik, 08. februar 2014
Ostalo
umivanje rok

Preprečevanje gripe: Dobre navade lahko pomagajo ustaviti nevarne mikrobe.

Kako se ubranimo pred virusom gripe?

virozaAli ste vedeli, da v Sloveniji vsako leto za gripo zboli več kot 60.000 ljudi? Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, kjer gre za akutno okužbo dihal, ki jo povzročajo virusi influence. Obstajata dva glavna tipa virusov influence (A in B), ki povzročata vsakoletne epidemije gripe. Slednje se običajno pojavijo v zimskih mesecih. Hude epidemije gripe pri ljudeh so sicer redke, če pa se pojavijo hujše oblike od običajnih sezonskih izbruhov, tovrstne množične primere okužb imenujemo pandemije. Za slednje je značilno, da se pojavi nov virus gripe, ki se širi po vsem svetu z enako hitrostjo kot običajna gripa.

Ali prepoznate simptome gripe?

Gripa se začne naenkrat, običajno z mrazenjem, ki ga spremljajo visoka telesna temperatura, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, suh kašelj in bolečine v žrelu. Pri majhnih otrocih lahko poteka brez značilnih simptomov in jo težje ločimo od drugih virusnih okužb. Večina okuženih ljudi ozdravi v tednu ali dveh. Okužba navadno kljub neprijetnim posledicam poteka blago, le pri redkih bolnikih pride do zapletov, zaradi katerih je potrebno zdravljenje v bolnišnici.

Kako se zaščitimo?

umivanje rokDezinfekcijsko društvo Slovenije opozarja, da lahko pri obolenjih kot je gripa, prav sami naredimo največ za preventivo in ohranitev zdravja ter dobrega počutja. Če se zadržujemo v bližini bolnika, ki ima gripo, moramo biti zelo previdni. Kadar bolnik kašlja in kiha, nastajajo okužene kapljice. Te kapljice okužijo okolico bolnika in tako tudi ostali, ki smo v bližini bolnika ali se dotikamo okuženih predmetov (pohištva, stikal, ročajev ipd.) preko rok prenesemo virus v usta, na nosno ali očesno sluznico in se tako tudi sami okužimo.

Zato je zelo pomembno, da si tako zdravi kot bolni ljudje redno umivamo roke s toplo vodo in z milom oz. v primeru, ko to ni mogoče, uporabimo sredstva za razkuževanje rok. Prav tako je v času epidemij pomembno, da se ne dotikamo nosu, ust in oči, kadar se nahajamo v bližini bolnikov ali na javnih mestih. Vsem nepotrebnim stikom z bolnimi in zadrževanju v prostorih, kjer je veliko ljudi, se je tedaj pametno izogibati. Poskrbeti moramo tudi za ustrezno prezračenost prostorov in zdrav način življenja (zdrava in uravnotežena prehrana, dovolj spanja, fizična aktivnost ipd., kar krepi naš imunski sistem).

Če zbolimo, ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim zdravnikom. Kadar kihamo ali kašljamo, si usta in nos pokrijemo z robčkom, če pa robčka nimamo, kihamo in kašljamo v rokav. Robčke takoj po uporabi zavržemo. Kadar se zadržujemo v bližini drugih, je priporočljivo, da si z masko prekrijemo nos in usta. Poleg omenjenega pa upoštevamo zlato pravilo, t.j. HIGIENA ROK.

Kaj lahko naredimo, ko izbruhne epidemija gripe?

Gripa je v nekaterih državah letos izbruhnila prej kot običajno. Upamo, da v Sloveniji ne bomo deležni epidemij, o katerih že poroča Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). V ZDA je epidemija gripe letos nastopila nekoliko bolj zgodaj kot običajno (konec januarja ali februarja) in je doslej zajela že 40 zveznih držav. Po podatkih CDC v ZDA zaradi gripe vsako leto umre približno 24.000 ljudi, poleg gripe pa razsajajo tudi prehladi in virusi. Nekateri imajo podobne simptome kot gripa, vsem pa je skupno, da se prenašajo zelo hitro, zlasti preko rok. Večina obolelih potrebuje le nekaj dni počitka in veliko tekočine, včasih pa se lahko nedolžni virusi končajo tudi tragično.

Preprečevanje gripe: Dobre navade lahko pomagajo ustaviti nevarne mikrobe

In kaj lahko storite za vašo zaščito? Načinov za preprečevanje sezonske gripe, je več. Poleg vsakoletnega cepljenja je zelo pomembno, da se držimo nekaterih zlatih pravil, kot so npr. pokrivanje ust pri kašljanju in umivanje rok, saj lahko na ta način ustavimo širjenje bakterij in virusov ter preprečimo marsikatero bolezen prebavil ali dihal, kot je tudi gripa.

Dezinfekcijsko društvo Slovenije v skrbi za zdravo in kakovostno življenje celotne družbe priporoča, da poleg rednih higienskih navad in vsakodnevne skrbi za čistočo, zlasti v času povečanih okužb prebavil ali dihal, sledite naslednjim napotkom:

1. Izogibajte se stikov z bolnimi ljudmi.

2. Če zbolite, ostanite doma.

3. Pri kihanju, kašljanju in smrkanju si pokrijte usta in nos.

4. Pogosto si umivajte ali razkužujte roke.

5. Ne dotikajte se oči, nosu ali ust.

6. Sledite zdravemu življenjskemu slogu (zdrava prehrana, športna aktivnost, dovolj spanca ipd.).

Sami lahko naredite največ za svoje zdravje, zato poskrbite za preventivo in se zaščitite! Kadar rok ne morete umiti z milom in toplo vodo, uporabite dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola (robčke, sprej, gel), ki uničijo patogene mikroorganizme in s tem krepko zmanjšajo možnost, da se okužite in zbolite.

 Vir: Dezinfekcijsko društvo Slovenije

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,851
25.04.2024 ob 14:10
112,980
25.04.2024 ob 11:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close