Kaj jesti pred in po vadbi?

anonimni uporabnik, 26. april 2016
Ostalo

Telo naj bo na vadbo čim bolje pripravljeno, po treningu pa mu zagotovite vir hranljivih jedi za regeneracijo mišičnega tkiva

Se pripravljate na vadbo? Najprej si poglejte seznam živil, ki jih je dobro jesti pred in po vadbi.

Pomembno je, da je telo čim bolje pripravljeno na vadbo, vendar pa je pomembno tudi, da mu po treningu zagotovite vir hranljivih snovi, potrebnih za regeneracijo mišičnega tkiva.

Pred vadbo: Polnozrnat toast z banano in cimetom

toast z banano

Ko gre za pripravo na vadbo, so ogljikovi hidrati vaš najboljši prijatelj. Ključno je, da so kompleksni, da spodbujajo sprostitev energije med vadbo, vendar postopoma in počasi. Polnozrnati toast s sadjem vsebuje ogljikove hidrate in sladkorje, ki se zlahka razgrajujejo.

Banane so najboljša izbira, saj so bogate s kalijem, katerega raven pa se znižuje med vadbo. Cimet uravnava raven sladkorja v krvi in izboljša kognitivne sposobnosti.

Po vadbi: Piščanec z žara in zelenjava

piscanec na zaru

Vaše telo potrebuje pomoč, da si opomore. Uspelo vam bo z vnosom beljakovin z nizko vsebnostjo maščob in ogljikovih hidratov v piščancu. To vas bo nasitilo, vendar ne bo povzročilo napihnjenosti ali prebavnih motenj. Zelenjava, prelita z olivnim oljem, bo organizmu prav tako nudila vrsto hranil.

Pred vadbo: Grški jogurt, suho sadje in oreščki

jogurt sladica

Se pripravljate na tek? Najprej popijte malo jogurta. Na želodec bo deloval lahkotno, v kombinaciji s suhim sadjem pa bo pomagal k regeneraciji mišic po vadbi. Suho sadje vsebuje zdrave sladkorje, ki hitro dvignejo raven energije.

Oreščki pomagajo ohraniti stabilno raven sladkorja v krvi. Vseeno pa bodite previdni, saj oreščki vsebujejo veliko maščob, kar pomeni, da se počasneje razgrajujejo. Če jih pojeste preveč, se boste počutili utrujene in počasne.

Po vadbi: Omleta z zelenjavo in avokadom

omleta

Jajca so odličen vir beljakovin in pomagajo pri razvoju in regeneraciji mišic. Naredite omleto z nekaj zelenjave in dodajte malo avokada, da povečate vnos vlaknin in nenasičenih maščobnih kislin.

Avokado bo pospešil vpijanje vitaminov iz zelenjave, vključno z vitamini A, D, E in K. Ti vitamini imajo antioksidativni učinek, kar zmanjša stopnjo prostih radikalov v telesu in tveganje za bolezni srca in različnih vrst raka.

Pred vadbo: Smoothie

smoothie zajtrk

So preprosti in omogočajo eksperimentiranje z različnimi živili. Za najboljše rezultate uporabljajte priljubljeno sadje, skodelico jogurta in žitarice po izboru.

Če kupujete že narejeni napitek, iščite takega, ki vsebuje beljakovine sirotke ali mleka. Ni treba pretiravati z dodajanjem beljakovin, 10-20 gramov bo popolnoma zadostovalo.

Po vadbi: Losos s krompirjem Batata

losos

Losos pomaga zmanjšati tveganje za nastanek kroničnega vnetja v telesu, uravnava raven inzulina in ohranja zdravje vaših sklepov.

Batata ali sladki krompir vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki uravnavajo raven glikogena po vadbi.

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. in Zavod vse bo v redu.

Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo v redu.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,442
30.03.2024 ob 10:27
296,851
25.04.2024 ob 14:10
112,980
25.04.2024 ob 11:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close