Naj si na kruh namažem maslo ali margarino?

Tako strokovnjaki kot laiki se sprašujejo, kaj izbrati: maslo ali margarino. Na sicer enostavno vprašanje pa ni mogoče odgovoriti enoznačno. Tako maslo kot margarina imata namreč svoje prednosti in tudi slabosti.

Osnovna razlika med živiloma je, da je maslo sestavljeno iz živalskih maščob, margarina pa pretežno iz različnih vrst rastlinskega olja in masti. Maslo je prišlo na slab glas, ker vsebuje več nasičenih maščobnih kislin in holesterola, ki povečujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Maslo se v primerjavi z margarino težje maže in prav zato in ker margarina vsebuje manj nasičenih maščobnih kislin in holesterola, so ga mnogi zamenjali z margarino.

Več transmaščobnih kislin običajno vsebuje trda margarina

Pred leti je svet obšla informacija, da je margarina škodljiva, ker vsebuje t. i. transmaščobne kisline, ki nastanejo pri njeni proizvodnji. Dobro je vedeti, da pri sodobnih in dražjih tehnoloških postopkih proizvodnje margarine transmaščobne kisline ne nastajajo, žal pa potrošnik običajno nima informacije o uporabljenem tehnološkem postopku.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Podrobnejše informacije o prehrani in varnosti živil preberite na forumu Prehrana in varnost živil na >>

Preberite tudi