Alergije pri otrocih in dojenje

Uvod
Sem mamica dveh otrok: fantka Luka, ki je v času ko to pišem star 5 let in deklice Naje, ki je sedaj stara 30 mesecev. Oba moja otroka sta huda alergika. Luka je močno alergičen na pelode trav in pršico, malce pa tudi na mleko in koruzo. Njegova alergija se kaže v obliki otroške astme in je “udarila” na plan šele pri 3 letih.

Kaj je alergija?
Beseda alergija pomeni preobčutljivost. Beseda alergija je izpeljanka iz grške besede in pomeni drugačno dejanje ali delo. Znanstveno pravimo, da je alergija nenormalen odziv telesnega obrambnega (imunskega) sistema, ki se kaže kot preobčutljivost za dražila.

Alergije na hrano
Mati, ki doji, naj se zaveda, da lahko njen otrok prejema alergene tudi preko njenega mleka. To pomeni, da je potrebno iz prehrane matere izločiti snovi, ki povzročajo alergijo pri njenem otroku. Meni sami ni bilo nikoli problem izločiti določene hrane.

Dieta in prehrana, recepti in koristni nasveti
Ko pacient uravnava svojo alergijo oz. nedpornost na prehrano, se rado zgodi, da mu njegov zdravnik specialist ne bo mogel aktivno pomagati. Strokovnjaki za dieto (dietetiki) svojo energijo usmerjajo v tehnično plat, ne pa v praktično pripravo hrane in kuhanje.

Piše: Karmen Mlinar

Preberite tudi