Prhljaj

Lasje imajo v našem življenju pomembno vlogo; so okras, poudarijo obraz in so simbol mladosti, zdravja in moči. Vse to laskanje pripada zdravim in lepim lasem! A velikokrat se pojavijo težave in zelo pogosta bolezen lasišča je gotovo tudi prhljaj! Čeprav ne gre za bolezen, ki bi ogrožala življenje, lahko povzroči mnogo težav, stisk in vpliva na kakovost življenja.

Pri prhljaju gre za luščenje, ki se pojavlja po vsem lasišču ali v omejenih žariščih. Pojavlja se po puberteti in izzveni do 50. leta. V blagi obliki ne gre za bolezen, ampak za fiziološki pojav. Tudi normalno se celice, ki nastanejo na temeljni plasti vrhnjice, kot nevidni drobni poroženeli delci v suhi obliki izločijo z lasišča. Pri prhljaju pa je ta funkcija motena vrhnjica hitreje raste in poroženi. Ne izločajo se samo posamezni poroženeli delci, ampak večji poroženeli deli, sestavljeni iz več sto sprijetih delcev. Prhljaj na laseh ni samo estetska napaka, je tudi idealno gojišče za bakterije in glivice. S praskanjem lahko povzročimo ranice, v katere se naselijo bakterije in glivice in povzročijo vnetje.

Vzroki

Nastanek prhljaja lahko izzove več dejavnikov: zmanjšana odpornost, hormonske spremembe, način prehranjevanja, stres, bolezni, pomanjkanje vitaminov Za nastanek prhljaja so pomembni tudi moški spolni hormoni, žleze lojnice v lasišču, starost in spol. Posebno vlogo pa ima glivica Pityrosporon ovale, ki je normalno na lasišču. Glivica nas ponavadi s svojo prisotnostjo ne vznemirja, ob poslabšanju zdravja ali drugih težavah pa lahko kaj hitro opazimo spremembe.

0691F332-4F33-11E1-BAAE-E45F66B94067

Zdravljenje

Ker je možnih vzrokov za nastanek prhljaja ogromno, je tudi odpravljanje težavno in velikokrat neuspešno. Izkoreniniti bi bilo treba vzrok, ki je zmotil ravnovesje v našem telesu in privedel do nastanka prhljaja. Pozornost je treba nameniti prehrani in izključiti močno začinjeno, slano, zapečeno in mastno hrano, velike količine alkohola, zmanjšati količino ogljikovih hidratov, povečati pa količino zelenjave, sadja, mleka in mlečnih izdelkov ter vnos zadostnih količin vitaminov (A, E, B in C) in mineralov (kalcij, baker in cink), najbolje z ustrezno hrano ali dodatkom vitaminskih pripravkov. Prav tako je treba zajeziti stres in okrepiti imunski sistem.

Vsekakor pa ne smemo pozabiti na ustrezno nego las, pri čemer so nenadomestljivi šamponi proti prhljaju, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Ločimo šampone, ki delujejo neposredno na glivico, in šampone, ki odpravljajo simptome:

  • šampon Oronazol, ki vsebuje antimikotik ketokonazol, deluje na glivico,
  • šampon proti prhljaju Vichy Dercos s selenovim disulfidom,
  • šampon Freederm s cinkom odstranjuje in preprečuje nastanek prhljaja,
  • šampon Folten proti prhljaju,
  • šampon Ducray SELEGEL s selenovim disulfidom proti suhemu prhljaju in šampon KERTYOL, ki vsebuje 2-odstotno salicilno kislino proti mastnemu prhljaju,
  • brezov losjon,
  • šampon in losjon Fitoval.

S pravilno nego, načinom življenja in ob uporabi ustreznih izdelkov uspeh pri odpravljanju prhljaja ne bi smel izostati. Obisk v lekarni in dodaten nasvet farmacevta pri tem gotovo ne bosta odveč!

Avtor: Polonca Fiala, mag.farm.

Vir: Pomurske lekarne >>>

Preberite tudi