Privoščite si obrok z znakom Varuje zdravje

Varovalni jedilnik Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije se je že v letu 1999 odločilo za podeljevanje znaka VARUJE ZDRAVJE jedilnikom gostinskih obratov in…

Varovalni jedilnik

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije se je že v letu 1999 odločilo za podeljevanje znaka VARUJE ZDRAVJE jedilnikom gostinskih obratov in drugih obratov javne prehrane.

Ti jedilniki so ugodnejši za zdravje, saj imajo zelo nizko vsebnost maščobe, nasičenih maščobnih kislin, holesterola in soli ter nizko energijsko vrednost. Te lastnosti jedi so zelo pomembne za vse tiste, ki se želijo zdravo prehranjevati. Številni namreč velikokrat ne jedo doma – zaradi službenih obveznosti, zaradi načina življenja ali iz drugih razlogov. Med njimi so tudi takšni, ki se želijo zdravo prehranjevati, vendar imajo težave pri izbiri ustreznih jedi v svojem obroku, ker ne poznajo smernic zdrave prehrane. Znak VARUJE ZDRAVJE je vodnik vsem tistim, ki želijo zdrav in nizkokaloričen obrok.

Na podoben način označujejo jedilnike v ameriških gostiščih, kjer so zelo priljubljeni in pestri; najdemo jih v številnih restavracijah in gostiščih. V Sloveniji smo s tem šele začeli, način pridobitve znaka pa je podoben kot pri varovalnih živilih. 0 ustreznosti prijavljenih jedilnikov odloča neodvisna Komisija za podelitev pravice do uporabe znaka VARUJE ZDRAVJE s sedežem na Inštitutu za higieno v Ljubljani. Jedilnik mora ustrezati normativu in ugodni senzorični oceni.

 Vse jedilnike, ki nosijo in bodo nosili znak srčka, vsako leto nenapovedano nadziramo, saj morajo ob vsakem času odgovarjati normativu, po katerem so bili ocenjeni in ki določa dovoljene vrednosti maščobe, nasičenih maščobnih kislin, holesterola, soli in nizko energijsko vrednost.

V Sloveniji je prvi in za zdaj edini pridobil znak VARUJE ZDRAVJE jedilnik gostišča Arvaj v Kranju. Gostišče ima tudi sicer zelo bogato ponudbo dobrih jedi in stoji nad lepo sotesko reke Kokre, ki se zajeda točno ob gostišču. Ko smo jih povprašali o zanimanju gostov za jedilnik, ki je v njihovem jedilnem listu vzorno označen z znakom VARUJE ZDRAVJE, smo izvedeli, da je precej Ijudi radovednih in se odločajo za ta jedilnik. Velikokrat so to Ijudje na službenih kosilih, ki ne želijo mastnih, izdatnih obrokov, ter tisti, ki želijo shujšati ali pa imajo zaradi bolezni srca in ožilja ter zaradi sladkorne bolezni predpisano dieto z malo maščobe, holesterola in soli. Povedali so nam, da imajo s takšnim varovalnim jedilnikom nekoliko več dela kot z običajnimi, saj morajo biti sestavine skrbno izbrane in jed pravilno pripravljena.

In kakšen je njihov varovalni jedilnik? Sestavljen je iz paradižnikove juhe, puranove pletenice na žaru (pletenica je lahko narejena tudi iz puste teletine Zlato zrno), riža s curryjem, v sopari kuhane zelenjave, sezonske solate in dušene hruške z mandeljni.

Pri Društvu za zdravje srca in ožilja se bomo potrudili, da jedilnik Gostišča Arvaj ne bo ostal osamljen primer, ampak bodo jedilniki z znakom VARUJE ZDRAVJE na razpolago v gostiščih po vsej Sloveniji.

Članek je pripravila Nataša Jan

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
25.03.2024 ob 19:31
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close