Prednosti uporabe dude

anonimni uporabnik, 25. julij 2016
Ostalo

Tolažilna duda je nepogrešljiv izdelek, saj zadovolji dojenčkovo potrebo po sesanju, ki je naravno vedenje.

Dojenčki se rodijo z željo po sesanju. Nekateri celo sesajo svoj palec ali prste že pred rojstvom v maternici. Sesanje je naravno vedenje, ki ne omogoča le hranjenja in rasti, temveč je za dojenčka tudi tolažba, sprostitev in pomiritev.

Dude

Če ima vaš dojenček željo po sesanju med obroki, ga lahko potolaži duda. Duda naj se nikoli ne uporablja namesto obroka hranjenja.

Tolažilna duda je nepogrešljiv izdelek, saj zadovolji dojenčkovo potrebo po sesanju. Velikokrat se uporablja, ko mama otroka ne more popolnoma zadovoljiti in potešiti. Kakovostna in pravilno, anatomsko oblikovana duda podpira otrokov razvoj in ga sprošča.

Poleg materinih prsi je duda tista, ki omogoča pravilen razvoj čeljusti. Otroški zobozdravniki opozarjajo na previdnost pri uporabi dude zaradi večje možnosti nepravilnega razvoja čeljusti in zob. Težava je predvsem v uporabi neprimernih in nekakovostnih dud ter v njihovi nepravilni uporabi.

  • zelo kakovostne dude so pravilno anatomsko oblikovane in zagotavljajo pravilen razvoj čeljusti, dlesni in zob,
  • kakovostne dude so varne, preverjene kakovosti in ne vsebujejo BPA,
  • duda se uporablja po potrebi, njena uporaba pa se ob primernem času začne omejevati (do tretjega leta je čas za popolno ukinitev).

Prednosti uporabe dude

Sesanje nudi otroku ugodje in užitek, pa naj bo to sesanje prsne bradavice, lasten palec ali duda. Sesanje ni le način prehranjevanja dojenčka, temveč je to tudi oblika sprostitve. Matere si velikokrat za potešitev in tolažbo pomagajo tudi z dudami, ko vedo, da otrok ni lačen, temveč samo utrujen ali zdolgočasen.

Nekateri otroci imajo lahko zelo razvit sesalni refleks ter ga mati le težko zadovolji, zato uporabljajo tolažilne dude. V takšnih primerih duda lahko zelo pomaga, vendar kljub temu naj ne postane pripomoček za vsakokratno tolažbo, ko otrok malo zajoka.

Raziskave potrjujejo, da dude delujejo tolažilno in sproščujoče ter učinkovito zmanjšujejo neprijeten občutek in bolečine (npr. ob stresnih položajih). Predvsem so to prezgodaj rojeni ali bolni otroci v bolnišnicah, ki jim uporaba tolažilne dude lahko koristi in da udobje.

Uporaba dude, po nekaterih študijah, zmanjša tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka med spanjem ali »smrt v zibki«. Razlogi za ta pojav so povezani z motnjami dihanja, saj naj bi duda otroku oteževala prevalitev na trebuh in s tem zmanjšala verjetnost zadušitve. Otrokom s povečano verjetnostjo za nastanek sindroma (nedonošenčki, otroci kadilk) nekateri pediatri priporočajo uporabo dude.

dude MAM 660x

Pri uporabi tolažilne dude bodite pozorni na naslednje:

  • ne uporabljajte tolažilne dude več kot 6 ur na dan;
  • le tanek vrat dude zagotavlja, da lahko otrok stisne usta skupaj in ne moti rasti zob. Izberite mehko in simetrično dudo z ozkim vratom. Takšna duda ne povzroča pritiska na čeljusti in zobe ter se prilega obliki dlesni.;
  • simetrična oblika dude zagotavlja primerno lego jezika tudi pri napačno obrnjeni dudi;
  • otroka odvadite od dude do tretjega leta starosti, kar omogoča pravilno rast zob.

Opozorila:

  • Z uporabo dude počakajte, dokler se dojenje dobro odvija.
  • Pred prvo uporabo dudo sterilizirajte tako, da jo postavite v vrelo vodo za 5 minut oziroma po navodilih proizvajalca. Preden jo ponudite otroku, se prepričajte, da je popolnoma ohlajena. Po vsaki uporabi jo sperite z vročo vodo, z milnico. Ne “čistite” dude tako, da jo sami obližete ali očistite v svojih ustih, saj se lahko od vas razširijo klice na vašega otroka.
  • Preden otroku ponudite dudo, vedno preverite, ali ima, kakšne razpoke, ali je kakorkoli poškodovana, saj jo je treba zavreči. Prav tako ne dajajte otroku dude takoj po zaužitju zdravila (kot so protibolečinska zdravila, antibiotiki ali vitamini), saj lahko nekatera povzročijo poškodbe v materialu. Dudo zamenjajte vsaj vsake dva meseca.
  • Nikoli ne namakajte dude v sladkor ali med, saj lahko to poškoduje otrokove zobe. Med lahko povzroči tudi botulizem, ki je neke vrste zastrupitev s hrano.
  • Nikoli ne dajajte oziroma zavezujte otroku dude okoli vratu. Tako dejanje lahko povzroči zadušitev in smrt. Namesto tega raje uporabljajte kratke trakove, ki se pripnejo na oblačilo (glej katalog MAM).
  • Dudo uporabljajte samo za primer otrokove tolažbe in za njegovo ugodje. Celodnevna uporaba lahko vpliva na otrokovo sposobnost izgovorjave in povzroči težave z zobmi.
  • Namesto dude, naj otrok ne sesa svojega palca ali drugega prsta, saj to preprečuje pravilno zapiranje ust, požiranje in pritisk na jezik. Sesanje palca lahko povzroči nepravilen položaj zob in ugriz, otrok pa ima lahko tudi težave pri izgovorjavi.
  • Nikoli ne pustite, da bi se vaš dojenček ali otrok igral in žvečil dudo, saj se duda lahko poškoduje, posledično pa lahko povzroči zadušitev in smrt.

Priporočamo vam uporabo linije otroških izdelkov MAM, ki združuje dovršen dizajn, optimalno funkcionalnost in medicinsko znanje. V sodelovanju s skupino strokovnjaki iz področja medicine, znanstvenikov, pediatrov in oblikovalcev so razvili prvo dudo MAM in postavili nove standarde na področju oblikovanja in funkcionalnosti izdelkov za nego otrok.

Oglejte si katalog linije otroških izdelkov MAM.

slikca MAM duda 712x

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,439
23.04.2024 ob 13:09
296,848
23.04.2024 ob 20:56
112,980
23.04.2024 ob 12:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close