Dovolj mleka?

anonimni uporabnik, 23. julij 2013
Ostalo

Najbolj očiten pokazatelj s poudarkom na otrokovem napredovanju je napredek po teži, rasti, razvoju.

Najbolj očiten pokazatelj s poudarkom na otrokovem napredovanju je napredek po teži, rasti, razvoju. Opazujte vse te znake.

Kako vemo, da dojenček dobi dovolj materinega mleka:

  • štejemo POLULANE plenice (najmanj 5 v 24 urah)
  • štejemo POKAKANE plenice (prve 3-4 dni mekonij, nato najmanj 2 na dan, po 6. tednu tudi na nekaj dni, a takrat mora biti blato obilno)
  • otrok PRIDOBIVA NA TEŽI v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec, torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g na teden in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
  • dojenček se doji POGOSTO – vsaj 8-12-krat na dan, lahko tudi pogosteje in ne nujno po urniku oz. enakih presledkih; če lepo napreduje ob manjšem številu podojev in si večji razmak postavi sam, je to zanj v redu
  • dojenček se doji PRAVILNO – je pravilno pristavljen (telo v ravnini z glavico, trebušček na materin trebuh, široko odprta usta, ustnici ne smeta biti uvlečeni, bradavica je globoko v ustih, zajet čim večji del bradavičnega kolobarja, otrok aktivno sesa, dojenje matere ne boli)
  • dojenček ima zdrav VIDEZ in napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven.

Lulanje nam pokaže, da otrok zagotovo nima premalo tekočine (nevarnost dehidracije), kakanje pa, da dobiva mleko, ki ga nasiti, v katerem je tudi dovolj maščob in drugih hranil.

Dodatno branje:

Kako vemo, da dojenček pije prednje in zadnje mleko >>>
Kako vemo, da dojenček dovolj lula >>>

Peničke kažejo ali otrok mleko dobiva. Kar gre notri, gre ven, je pa očitno kar zaspanček in teža raste blizu spodnje meje. Menim, da bi bilo dobro, če bi lahko dojenje kako okrepili.

Dojenčki se zdramijo, ko jih odložite, kajti nič več niso v varnem naročju, verjetno so prej samo dremali (trdenega spanca, ko nič ne čutijo, da smo jih odložili) imajo zelo malo. Kadar čutijo, da smo jih dali v posteljico, se ponavadi takoj pojavi alarm, pomirijo pa se, ko jih vzamemo in spet slišijo naše dihanje, bitje srca, toploto. Več o tem lahko preberete v članku Spanje dojenčkov in malčkov >>>.

Spanja ne povezujte s količino mleka. Pomembneje je, dadojenček AKTIVNO sesa, opazujte ga, da požira mleko, in da sesa dovolj pogosto, vsaj 8, raje pa 10-12-krat v 24h.

Poskusite ga spodbujati, da bo ime več podojev in da bo aktivno sesal. Če se zdrami, koga odložite, ga spet pristavite, mu prigovarjate, ga drgnite po podplatih, zamenjajte dojki ali podrite kupček, da ga spodbudite.

Več predlogov tukaj:

Kako zbujamo dojenčka zaspančka >>>
“Lenuhek pri dojenju” >>>
“V eni dojki nimam več mleka” >>>
“Učenje dojenja s 3 tedne starim dojenčkom” >>>

Nastavek je včasih ovira pri dojenju, zaradi katerega lahko dojenček dobiva manj mleka, kot bi ga sicer. Je pa vsekakor bolje dojiti z nastavkom kot pa ne dojiti. Ali ste poskusili izvleči bradavico s prsti, jo oblikovati, kar dojiti? Mnogokrat vidimo, da se vdrte bradavice z dojenjem same izvlečejo, otrok lahko sesa. Včasih pa gre res za t.i. prave vdrte bradavice. Naredite vajo: pritisnite tik nad in pod kolobar s palcem in kazalcem. Če se bradavica še bolj vdre in če je ne morete oblikovati, da bi izstopila, potem gre verjetno res za prave vdrte bradavice in jih tudi otrok morda ne bo mogel potegniti ven. Sicer pa bi vam priporočila, da poiščete kakšno pomoč pri pristavljanju dojenčka kar na dojko!

Še nekaj koristnega branja:

Hofmannove vaje za vdrte bradavice >>>
Nastavki >>>
Težave z bradavicami in nastavki >>>

Črpanje je priučena veščina. Zdrav, donošen, aktivne sesalček je čisto druga pesem kot mehanska naprava, ki včasih sploh ne stimulira dobro živčnih končičev. To ni merilo, koliko imate mleka! To tudi ne pomeni, da je fantek posesal vse. Mleko se tvori ves čas in sproti. Otroka lahko VEDNO dodatno pristavite.

Preberite za več informacij:

Kako deluje zakon ponudbe in povpraševanja >>>
Kako se tvori materino mleko >>>

Dojenje na otrokovo pobudo >>>

Bolj kot črpanje po podoju priporočamo povečane števila podojev. Če to ne gre, pa je lahko tudi črpanje po podoju pri dojenčku zaspančku eden od načinov dodatne stimulacije dojk, da tvorijo več mleka. Kolikor načrpate, pač načrpate… Če sta ob tem zelo utrujeni, slabe volje, je morda tudi bolje, da ne črpate in raje iščete čas za podoje.

Dobro, da pijete. A pijte le toliko, kot ste žejni oz. če pozabljate, vsakih par ur kozarec – lahko kar vode, karkoli vam ustreza in se počutite dobro. Ni pa se treba nalivati, kajti daleč najpomembnejše za dobro tvorbo mleka je pogosto, pravilno in aktivno sesanje vašega fantka, nato vaš počitek (da niste v stresu!), hrana in pijača, če ste normalno siti in hidrirani, pa nimata kaj dosti vpliva. Pomembno je, da jeste in pijete za dobro počutje in da ste čim bolj sproščeni. Nič takega vam ni treba jesti ali piti, da bi to počeli v dobro otroka!

Avtorica:
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Vabljeni na forum Dojenje, kjer se lahko posvetujete o dojenju vašega malčka.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
28.03.2024 ob 19:17
296,669
28.03.2024 ob 20:01
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close