Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Demenca ?

Demenca ?

Spoštovani!

Pri mami, stari 76 let že nekaj časa (let) opažamo spremembe, ki se zadnje čase poglabljajo in hitro slabšajo. Pozablja kam da stvari (ampak to tudi mi), razgovorom ne sledi ampak reče kaj popolnoma nesmiselnega, kar ne spada zraven, kaj vpraša, vendar ne posluša odgovora temveč takoj začne nekaj drugega govoriti, ko “sodeluje” v razgovoru” gleda “skozi tebe”, dvomi v vsako stvar in jo po svoje preverja (pri drugih, da sama prebere ipd.), v vsem vidi vse najslabše, probleme; nenormalno jo skrbijo jo stvari, ki se jih da običajno urediti, vse ima samo ona prav ipd. Vse se je močno polsabšalo z očetovo boleznijo in smrtjo pred mesecem in pol. Da ne bom predolgovezna: ali so to tipični znaki demence ali morda kakšnega drugega nakazujočega obolenja? Ali se da s kakšnimi preiskavami to potrditi, ovreči oz. postaviti točno diagnozo in s tem povezano ustrezno terapijo?
Imamo samo še mamo, boli nas nezaupanje, ki je brez osnove (vsaj po naše), radi bi ji pomagali, čeprav sama težave zanika oz. je jezna, če jo poskušamo obdržati “na realnih tleh”! Telesno je še zelo pri močeh, ima pa visok pritisk in popuščanje srca za kar se ustrezno zdravi. Pa veliko preveč gleda razne nadaljevanke in jih istoveti z realnim življenjem!

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Opisujete tipične znake demence. Kljub vsemu bi bilo smotrno preveriti, da ne gre morda za depresijo ali zmanjšano delovanje ščitnice. O tem takol ne daljavo težko odločam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close