ABC pravila za neješče malčke in starše

anonimni uporabnik, 06. marec 2016
Ostalo

Velika večina otrok najraje jé v družinskem krogu – nič čudnega, saj v sproščenem ozračju tekne hrana bolj kot sicer.

Ali ste vedeli, da po raziskavah kar 86% otrok najraje jé v družinskem krogu? Nič čudnega! Pri mizi si družinski člani izmenjujejo novice, se šalijo in pogovarjajo o resnih zadevah. V sproščenem ozračju tekne hrana dvakrat bolj kot sicer.

ABC pravila za neješče malčke, otroke in njihove starše

1. Uravnotežena in energijskim potrebam prilagojena prehrana je osnovnega pomena za zdrav razvoj otroka. Sveži, doma pripravljeni obroki iz kakovostnih sestavin, prijetnega videza, vonja in okusa so najboljša izbira za njegovo prihodnost.

2. Spremembe v otrokovem razvoju se kažejo tudi v spreminjanju navad in vedenja pri mizi. Odločen malček lahko sam odkoraka od mize in nam jasno pove, kaj mara in česa ne. Zato postavite meje, kaj je sprejemljivo, kaj boste pri hranjenju spodbujali in česa ne.

3. Preden sedemo za mizo z neješčim malčkom, mora za mizo vladati mirno okolje. Jedilna miza je območje, kamor mediji nimajo vstopa. Časopis, prižgana radio in televizijski sprejemnik ali računalniške igrice so strogo prepovedani. Med obedom se na telefonski klic nikoli ne oglašamo in nikoli ne odgovarjamo na druga elektronska sporočila. Ne dovolimo, da otrok obeduje stoje in mimogrede, prav tako naj nikoli ne jé pred televizijskim sprejemnikom.

otrok noce jesti

4. Za mizo je prepovedano “vihanje nosu” in uporaba besed “fuj” in “fej”. To velja za vse družinske člane. Če se očka zmrduje nad “hrano za zajce”, je veliko bolj prepričljiv od mamine neznanske hvale, da je zelenjava eno samo zdravje.

5. Omejite trajanje posameznega obroka. Obrok naj traja med 15 in največ 30 minut. Če na krožniku ostane nekaj hrane, naj vas to ne vznemirja; otrok bo pojedel toliko, da bo potolažil lakoto. Pohvalite ga za tisto, kar je pojedel; nikoli ga ne silite, da mora pojesti vse.

6. Pomembno je, da vztrajate pri rednih obrokih in hkrati spoštujete otrokov tek. Otroci naj imajo tri glavne obroke na dan, vmes pa še dva manjša prigrizka. Obroki naj si sledijo v rednih 3- do 4-urnih časovnih presledkih.

7. Če otrok ponujenega obroka ne poje ali ga poje premalo, ne silite vanj že čez eno uro z novim obrokom, mirno počakajte do naslednjega. Le tako bo lahko otrok razlikoval med občutkom lakote in sitosti.

Vir: A. Širca Čampa, Neješč in izbirčen otrok, priročnik za starše, str. 18-20.

Za več informacij obiščite forumu Pediatrija, tema Če otrok nič ne je.

Po izboru uredništva

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
14.03.2024 ob 18:20
296,659
18.03.2024 ob 19:10
112,964
19.03.2024 ob 04:16
Preberi več

Več novic

New Report

Close